Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

USM: Habo & Kronan högst upp på prispallen

Under helgen avgjordes Ungdoms-SM 2023 i Jönköping, där Kronan VBK och arrangörsföreningen Habo Wolley kröntes till mästare. 96 matcher spelades totalt och 32 deltagande föreningar gjorde upp om de anrika medaljerna i USM-klassen.

Text: Andreas Härneman

Foto: Per Carlsson

USM levererade en kanonhelg fylld av volleyboll, där barn- och ungdomar födda 2006 eller senare tävlade om ära och medaljer. I pojk-klassen levde favorittippade Habo Wolley upp till förväntningarna. I finalen ställdes man mot Sollentuna VK, en numer klassisk finalmatch vi sett många gånger tidigare.

Första set spelade Habo komfortabelt hem med 25-19 och Sollentuna, med coach Ulrika Blomgren vid rodret fick ladda om. Andra set blev något helt annat och sådär jämnt en finalmatch ska vara, där lagen stred mot varandra in i det sista. Habo lyckades dock till slut i matchens slutskede avgöra och ta hem pokalen efter vinst med hela 29-27! Det står därmed klart att man försvarar USM-titeln från i fjol och går genom turneringen utan setförlust.

I flickornas finalmatch var det även här förhandsfavoriten Kronan VBK som ställdes mot Svedala. Matchen inleddes starkt, där båda lagen visade på klass och viljestyrka att vinna den åtråvärda pokalen. Efter en jämn batalj vann Kronan till slut första set med 26-24.

Efter urladdningen i första set hade Svedala det tufft att komma igen och Kronan vann komfortabelt matchen till slut med 2-0, vilket innebär att även de gick rent genom turneringen utan setförlust.

I den öppna klassen slogs det deltagarrekord, där hela 45 lag tävlade under helgen! I flick-klassen spelades det noterbara 105 matcher (!) under två dagar och av de 33 deltagande lagen hamnade IFK Helsingborg högst upp på prispallen, efter vinst mot Sollentuna i finalen med 2-1.

I pojkarnas öppna klass deltog 12 lag och efter 35 matcher spelade stod det klart att Västerås Red Hawks och Växjö VK skulle göra upp i finalen. Väl där blev det en jämn fight, likt flickornas final men till slut lyckades Västerås dra det längsta strået och plockade därmed hem turneringen.

Vi vill först och främst rikta ett stort tack till KFUM Jönköping och Habo Wolley, för ett väl genomfört arrangemang! Vi vill även passa på att tacka alla deltagande föreningar för en magisk volleybollhelg, vi ses på USM 2024!

Nu blickar vi framåt mot kommande helgens Junior-SM i Södertälje!

PRISPALLEN

USM flickor
1: Kronan Volleybollklubb
2: Svedala Volley
3. Sollentuna Volleybollklubb

USM pojkar
1: Habo Wolley
2: Sollentuna Volleybollklubb
3: Stöcke Idrottsförening

LÄNKAR

Resultat USM Flickor 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat USM Pojkar 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat Öppna klassen Flickor 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat Öppna klassen Pojkar 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Guld till Kronan, silver till Svedala och brons för Sollentuna i flickornas klass. Foto: Per Carlsson

Guld till Habo, silver till Sollentuna och brons för Stöcke i pojkarnas klass. Foto: Per Carlsson

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-15

Senast uppdaterad: 2023-05-15

Visa fler nyheter

Sponsorer