Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kvalen närmar sig

Om en knapp vecka startar EM-kvalen för de båda juniorlandslagen, men redan under skärtorsdagen lämnade trupperna Sverige för att bege sig mot en turnering i Italien.

Både herr- och damjuniorlandslagen vann sina grupper i den första omgången av kvalet mot EM-slutspelet i början av året. Därmed kvalificerade de sig till den andra ronden, som på tisdag går av stapeln i Montenegro respektive Slovenien. Som förberedelse ska de båda lagen spela en turnering i Italien, där flera landslag, några regionslag och ett antal klubblag deltar.

Herrjuniorerna lyckades vinna sina tre matcher i EM-kvalrunda 1 Bosnien i januari, där den första matchen var den tuffaste då man besegrade arrangörsnationen i en stentuff femsetare inför en fanatisk publik. Även den här gången får man möta arrangörslandet i den första matchen, och ska det bli vidare avancemang så kommer det nog krävas vinst där.

-Grekland är förhandsfavoriter i gruppen tillsammans med Italien och Finland medan vi, Montenegro och Vitryssland rankas snäppet därefter, berättar coachen Göran Persson.

Ettan går direkt till EM-slutspelet och tvåan och trean får spela ytterligare en kvalomgång.

-Jag tror att det blir tuffa matcher mot Montenegro och Vitryssland och sen måste vi skrälla i minst en match för att gå vidare. En tuff uppgift, men det är en utmaning som vi tar oss an med glädje och kan vi hitta samma nivå på spelet som senast så finns möjligheten, säger Persson.

För tjejernas del är det gruppspel i Slovenien som tar vid efter turneringsspelet i Italien. Tjejerna tog sig via segrar mot Montenegro och Estland till denna kvalrunda.

Likt herrjuniorena så tog man då en 3-2 seger mot värdnationen Montenegro efter att ha legat under med 0-2. I andra matchen stod de blågula tjejerna för en klockren insats då Estland slogs tillbaka med 3-0.

I EM-kvalpremiären står favoriten och värdnationen Slovenien för motståndet. Övriga lag i gruppspelet är Spanien, Kroatien, Belgien och Ukraina. Likt killarna
så är ettan klar för EM och tvåan och trean kvalar vidare.

-Idel tuffa matcher där vi måste prestera på vår absoluta topp för att ta segrar. I en jämn grupp kanske Slovenien och Spanien står för favoritskapet. Ukraina är kanske det mest fysiska lag vi mött någonsin med flertalet spelare över 190 cm. Vi är laddade och ser fram emot ett mycket givande gruppspel, berättar coachen Kalle Nordén.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-06

Senast uppdaterad: 2012-04-06

Visa fler nyheter

Sponsorer