Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Italien försvarade World cuptiteln

Inför sista omgången i World Cup för damer var det fördel USA, men när laget förlorade mot Japan blev det istället Italien som lyckades försvara sin titel från 2007. Amerikanskorna får trösta sig med att de trots allt är klara för OS i London tillsammans med Italien och Kina.

World Cup är ett sorts interkontinentalt OS-kval för de bästa lagen från de senaste kontinentala mästerskapen, som spelats under hösten, runt om i världen. Årets upplaga är den elfte i ordningen och nu mera spelas alltid tävlingen hösten innan sommar-OS. Italien vann alltså sin andra titel, men annars är det Kubas damer som dominerat turneringen under sin storhetstid med fyra raka turneringsvinster. Japan har stått som värd för turneringen allt sedan 1977 och har i och med det en gratisplats.

Följande lag kvalificerade sig till årets World Cup

1.Kenya (1:a i Afrika)
2.Algeriet (2:a i Afrika)
3.Kina (1:a i Asien)
4.Japan (2:a i Asien/Arrangör)
5.Sydkorea (3:a i Asien)
6.Serbien (1:a i Europa)
7.Tyskland (2:a i Europa)
8.Italien (Wild Card/4:a i Europa)
9.USA (1:a i Norceca)
10.Dominikanska Republiken (2:a I Norceca)
11.Brasilien (1:a i Sydamerika)
12.Argentina (Wild Card/2:a i Sydamerika)

World Cup är kanske den tuffaste av alla volleybollturneringar, eftersom alla möter alla. Sex japanska städer som stod värd när lagen spelade elva matcher var under de femton dagarna som turneringen pågick. I potten låg tre biljetter till OS i London.

Nya världsettor

På grund av ett något annorlunda spelschema så möttes förhandsfavoriterna USA (regerande World Grand Prix-mästarinnor) och Brasilien (världsettor och regerande OS-mästarinnor) redan i den första omgången. USA vann en välspelad match med 3-1.

Problemen fortsatte för brasilianskornas del, eftersom man även förlorade mot Italien och kanske lite mer överraskande, mot Japan med 3-0. Därmed slutade laget först på femte plats och fick se sig nedpetade av USA på FIVB´s världsrankinglista, efter fyra år som världsettor.

Ett set från OS-plats

Japan blandade och gav under turneringen med bland annat två fantastiska 3-0 vinster mot världens två högst rankade lag, Brasilien och USA. Däremot förlorade man mot Serbien med 3-0 och sedan med 15-13 i avgörande set mot Kina. Det hade räckt för Japan att de hade vunnit det femte setet mot Kina, så hade laget varit klara för OS istället för Kina. Snacka om små marginaler!

Kina gjorde en bra turnering där man vann de viktiga matcherna och slutade precis som flera andra lag på tre förluster. Den avgörande matchen blev den dramatiska vinsten över hemmanationen Japan. Men noteras bör även att, om Tyskland hade vunnit över Kina i sista omgången med 3-0, och USA vunnit mot Japan med 3-1, så hade Tyskorna istället varit klara för OS.

USA hade en gyllene chans att ta hem sin första World Cuptitel, men föll på målsnöret mot Japan, det hade krävts vinst med 3-1. Nu blev man ju trots allt klara för London och dessutom nya världsettor, så laget är nog inte helt missnöjda ändå.

Vinst trots stjärnbortfall

Italien gjorde en imponerande turnering, trots att en av laget stora stjärnor, Francesca Piccinini, tackade nej japanäventyret på grund av ”utbrändhet”. Detta bekom dock inte laget på något vis, som gick igenom turnering med endast en plump i protokollet, nämligen 3-1 förlusten mot USA, i näst sista omgången. När man sedan enkelt avverkade Kenya i sin sista match, återstod bara att sitta och hoppas på att Japanskorna skulle skrälla mot USA, vilket de alltså gjorde.
Italien blev därmed mästarinnor för andra gången i rad i den prestigefyllda turningen.

Skrivet av: Martin Karlsson

Så här ser sluttabellen ut

1
Italy
2
USA
3
China
4
Japan
5
Brazil
6
Germany
7
Serbia
8
Dominican Republic
9
Korea
10
Argentina
11
Algeria
12
Kenya
Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-11-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer