Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Mot internationell karriär

Malin Croner är Sveriges första kvinnliga volleybolldomare som är på väg att ta klivet att bli internationell domare. Hon blir då den sjätte svenska internationella domaren just nu. Malin reser till Ankara i Turkiet för att gå kurs under nästa vecka på den internationella domarkursen.

- Det känns jätteroligt, det blir verkligen en erfarenhet! Det är det här jag har jobbat för under min domarkarriär, att hela tiden komma vidare. Nu får jag lön för mödan med all nedlagd tid sedan jag började döma för tolv år sedan, säger Malin.

Det är referensgruppen för domare som har rekommenderat Malin att gå kursen. Hon har varit elitdomare i Sverige sedan 2006 och har de tre senaste åren varit med på internationella seminarier för kvinnliga domare i Europa.

Satsning på kvinnliga domare

De internationella förbunden FIVB och CEV vill att fler kvinnor ska satsa på att bli domare. Därför ordnar de seminarier och utbildningar för enbart kvinnor. Av 377 volleybolldomare i Europa är bara 38 kvinnor, på beachen är 17 av 91 internationella domare kvinnor.

- Många förbund skickar bara män på kurserna, därför är den här kursen bara för kvinnor. Det är otroligt bra att satsningen görs. I Sverige har vi kommit rätt långt med att vi kvinnor dömer både herr- och dammatcher. Vi ser till förmågan snarare än till vilket kön man är, säger hon.

Gediget program i Turkiet

Veckan i Ankara kommer att innebära hårt arbete, teori varvat med praktik hela dagar och kvällar.

- Det roligaste med att vara domare är att ha en fot kvar i volleybollvärlden, träffa människor, lag, se nya platser. Det är en utmaning, ingen match är en annan lik. Det spelar ingen roll om du dömt samma lag tio gånger. Man måste vara beredd på allt, det är det roligaste med volleyboll, säger Malin Croner.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer