Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Pojkar U18 kom fyra i 8-Nationers

Det svenska pojklandslaget kunde inte bibehålla det fina spelet från de senaste dagarna utan förlorade klart mot Italien med 0-3 i bronsmatchen i 8-Nationers.

Sverige-Italien 0-3 (14-25,16-25,16-25)

 

Så var det dags för sista matchen i 8-Nationers för Sverige som återigen stöter på Italien. Två väldigt besvikna lag från gårdagens semifinaler. Sverige efter att ha haft ledningen mot Tyskland och Italien som många såg som de stora favoriterna när de trots allt föll mot Frankrike i semin. Nu fanns alltså chans till revansch för matchen i gruppen som bara innehöll ett jämnt set. Sen var det Italien för hela slanten. Även om det var ett gäng tröttkörda killar efter tufft matchande har vi klarat oss från skador under de tio dagar vi varit i Schweiz. Faktum är att under turneringen har det i princip varit fritt från stora skador bland alla lag! Italien kom alltså till spel med fullt manskap och det innebar power från samtliga positioner där främst centern Alikaj och högerspelaren Milan stack ut lite extra i ett jämnt lag.

 

Första set börjar egentligen som den förra matchen lagen emellan slutade. Italien är stora i anfallet och när man nu också håller i sin servemottagning på ett bra set får svenskarna problem. Killarna sliter som vanligt och spelar bra block/defence men anfallsspelet vill inte lossna. 4-8 blir 11-16 vid den andra tekniska timeouten och till setslut drar Italien obönhörligen ifrån. Man bjuder inte på en endaste miss i sitt anfall och siffrorna blir så stora som 14-25.

 

Italienska passaren Gianneli har en fin serverunda direkt i andra set och tar sitt lag till 5-0. Underläget ökar till 1-8 innan Sverige vaknar till. Man börjar plötsligt producera poäng. Svenskarna går plus upp till andra tekniska men den trista starten gör att italienarna ändå har så mycket som 11-16. Svenskarna krymper avståndet till 13-17 och vi börjar hoppas på en ny supervändning. Servarna sätter mer press på Italien och fem egna blockpoäng ger ett visst hopp. Problemet är dock att anfallsspelet lyser helt med sin frånvaro! Sverige har om möjligt ännu svårare att vinna sina anfallslägen än i set ett. När så flytet med servarna och blocken försvinner lite grann seglar stabila Italien på nytt ifrån. Lika många anfallspoäng som förra setet och minimalt med egna misstag är segerreceptet och italienarna tar set två med 25-16.

 

Förändringar inför tredje set i ett sista försök att skrällvända. Linus Ekstrand flyttar från sin högerposition till vänsterkanten och unge Lundkillen Jacob Link gör sitt första set från start i turneringen när han tar Linus plats som högerspelare. Bytena ger önskad effekt och ett Sverige fyllt av revanschlusta rusar fram till första tekniska timeouten. 8-3 efter full utdelning i serven. Italienarna blir genast mer mänskliga när man får bort dem från nät och svenskarna visar nu hur man har vunnit sina matcher tidigare i turneringen. Italien har dock en växel till att lägga i. Man kontrar direkt och fortsätter att bomba in sina hoppservar. Sverige får problem i både servemottagning och anfall. Boll efter boll missas i anfall och italienarna behöver inte prestera speciellt mycket på egen hand. Ledningen blir mindre och mindre och vid tolv poäng är Italien ikapp. Att italienarna kommer ikapp gör att svenskarna tröttnar. Inte bara fysiskt utan man ser nu ut som ett slaget lag. Att Italien gör färre anfallspoäng för första gången under de två mötena lagen emellan spelar ingen roll när Sverige gör hela 14 egna misstag! Med denna statistik vinner man inte några set mot Italien och tredje set slutar 16-25 efter att allstarcentern Alikaj avslutar med fem raka kanonservar. Ofint nog plockar han fram sina bästa servar och gör att Sverige får en trist avslutning.

 

Sista matchen blir också den sämsta spelmässigt. Viljan och kämpaglöden finns där men man räcker helt enkelt inte till i längden mot Italien. Få toppar i dag men många dalar. Servemottagningen är ungefär i nivå med tidigare matcher och man får under långa stunder bort Italien från nät med sina servar. Blockspelet är godkänt men anfallsspelet är dock som nämnt tidigare inte tillräckligt på långa vägar. 17 anfallsmiss på tre set är långt ifrån godkänt. Med ett undantag har svenskarna ingen spelare som har positiv effektivitet i anfallet. Undantaget är Linus Ekstrand som är den som står upp bäst i dagens match. Både från höger och vänster vinner han boll och skrapar ihop 13 anfallspoäng!

 

Svenska poäng:

Linus Ekstrand 14p

Viktor Lindberg 5p

Alfred Dalevik 4p

Benjamin Engström 4p

Patrik Ödvall 3p

Jacob Link 2p

Axel Olin 1p

 

Efter en fin vecka i Kreuzlingen, Schweiz kan vi summera en fin turnering. Organisationsmässigt har allt fungerat på bästa sätt. Utmärkt mat och boende och till slut så kom faktiskt också det fina vädret. Spelmässigt har vi presterat mycket fin volleyboll! Matcherna mot Italien har varit allt för tuffa och där har vi inte varit nära mer än i ett set. I de övriga tre matcherna har vi fått se två segrar och en tuff förlust mot Tyskland i semin där vi kände att vi hade chansen. Hade vi spelat snäppet bättre i vissa lägen hade vi kunnat se fram mot en match mot Frankrike i finalen. Vi har på pappret ett mer kortvuxet lag än samtliga våra motståndare men har visat att vi kompenserar detta på ett utmärkt sätt. Vi servar allt som oftast bra under matcherna och vårt block/defence är spektakulärt! Vi har dessutom haft en fantastisk förmåga att hämta igen det ena underläget efter det andra och vända på steken. I båda segrarna vi tar gör vi just det och det visar att gruppen har karaktär! En fin fjärdeplats blir alltså slutresultatet och jag personligen har väldigt många fina minnen från turneringen. Vi tar med oss dessa och har nu ett år på oss att träna oss ännu starkare inför nästa års 8-Nationers som avgörs med samma årsgrupp i Pordenone Italien.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-28

Senast uppdaterad: 2012-07-30

Visa fler nyheter

Sponsorer