Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Proffs efter gymnasiet

Direkt efter avslutad utbildning på Riksidrottsgymnasiet i Falköping blev Dardan Lushtaku proffs i den belgiska ligan. I en säsong har han nu spelat i Soleco Herk-de-stad, där han har mognat som spelare. Och, han har fått ett helt nytt smeknamn också.

- I början när jag spelade drömde jag inte om att bli proffs. Men när jag kom in på RIG så förändrades allt, berättar Dardan.

Någon gång i slutet av andra året på gymnasiet förstod han att han hade en stor chans att bli proffs. Landslaget EM-kvalade i Holland och just Soleco Herk-de-Stad. Representanter från laget var där och kollade och efter matchen tog de kontakt med honom. Det var första gången han kände att han hade en chans att komma utomlands.

Var det ett lätt val när väl chansen till proffsspel dök upp?

- Nja, det var inte det lättaste valet jag gjort i mitt liv, men nu ångrar jag verkligen inte mitt val. Jag trodde att ett år till i elitserien skulle vara bra för mig och att sedan gå utomlands. Men jag tänkte att jag kanske inte skulle få chansen att komma ut igen, så jag var tvungen att ta den, förklarar han.

Förbundskaptenen viktig pusselbit

Dardan berättar att han trivs i klubben med trevliga människor. Laget är riktigt bra, även om man har haft sina svackor, men nu under slutspelet har laget höjt sin nivå. Alla vill mer och tränar därför bättre. Detta visades till exempel när laget slog Jacob Wijkt Tegenrots Mennen med 3-0, vilket gör att laget är med i fighten om europaplatserna till nästa år.

I klubben spelar även Erik Sundberg, som också gick ut RIG Falköping i våras. Tränaren är ingen mindre än den svenska förbundskaptenen, Johan Isacsson.

- Han har alltid haft förtroende för mig och han har hjälpt mig enormt mycket både i landslaget och i Belgien. Vi har ett ”gött gäng” i år och jag trivs bra ihop med alla i laget, så jag tror inte att det är någon som tittar snett på varken mig eller Erik, säger Dardan.

En mix av proffs i laget

Men samtidigt som det har varit skönt med två svenskar omkring sig, så tvekar han inte när han säger att han trots allt skulle ha tagit chansen att skriva på för en annan klubb, även om han varit ensam svensk där. Han tränar mån- lörd förutom de dagar han har match. Ett tufft program, men det finns tid över till annat också.

Utöver Dardan och Erik har laget tre andra utlänningar: Alain Saade, Libanon.
Mario Teppert, Kroatien. Hans Goverde, Nederländerna.

Nivåskillnad på servetryck och mottagning

Skillnaderna mellan svensk och belgisk volleyboll beskriver Dardan så här:

- Jag tycker att det är stor skillnad i alla moment. Servetrycket är ju ett helt annat till exempel. Det finns inte något lag i Elitserien som har tillräckligt bra servemottagning för att kunna mäta sig med lagen från Belgien.

Han berättar att ligan inte har några superstjärnor, men att det finns flera unga intressanta talanger som kan komma att bli riktigt bra. Hans personliga favorit är: Gertjan Claes i Lennik, som han tror kan komma att bli en riktig stjärna. 

Mognat som spelare

-Jag började bra, men hade en liten svacka innan uppehållet i november. Efter det har det gått bättre både för mig och för laget. Målet var att ta oss till slutspel vilket vi lyckades med. Jag har spelat ungefär hälften under hela säsongen. Jag har fått förtroende från start i några matcher, och jag har kommit in i nästan alla matcher.

- Alla ställer högre krav på sig själva och på alla andra i laget här i Belgien, så det får en att försöka få ut max av vad man har i sig varje dag. Jag har mognat som spelare och har fått mycket bättre spelförståelse. Jag känner att jag har utvecklats i alla moment men framför allt i serve, block och att hitta centrarna, avslutar Dardan.

/Skribent: Martin Karlsson

Faktaruta

Smeknamn: Dardi i Sverige och Lufti i Belgien!
Ålder: 20
Moderklubb/senaste klubb i Sverige: Hylte VBK / RIG Falköping
Nuvarande klubb: Soleco Herk-de-Stad
Tidigare klubbar som proffs: Inga

Antal år som spelare: 6 år tror jag
Antal år som proffs: Första
Mål som volleybollspelare: Göra minst en säsong i A1


Fler nyheter

Publicerad: 2012-03-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer