Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Seger mot England och avancemang till andra kvalrundan

De svenska herrjuniorerna gjorde vad som krävdes på lördagseftermiddagen i Brcko, Bosnien Hercegovina. En 3-0 seger innebar ointagliga 8 poäng och gruppseger före Litauen och hemmanationen på tredje plats.

England som förlorade en tight femsetare igår mot Bosnien Hercegovina kom taggat till dagens match. Förutsättningarna var att avsågade England enbart hade äran att spela för (och chansen att förstöra för svenskarna). Sverige skulle vid seger vara klara gruppsegrare oberoende av resultat i den sista matchen mellan Litauen och Bosnien Hercegovina.

Sverige kom till start med samma startuppställning som i gårdagsmatchen mot Litauen. Första set inleds med stabilt sideoutspel från båda lagen. Fast det stabila i det hela kan diskuteras då många av poängen var antingen misstag i serve eller i spike. Efter tio gör Sverige ett första ryck som sedan utökas för att bli så mycket som 20-12 innan England snyggar till siffrorna på slutet. Seger till svenskarna med 25-21.

Andra set blir en jämn historia. Men bara upp till den andra tekniska timeouten. Då gör Sverige vad som krävs och går ifrån till setseger med 25-18. Trots siffrorna känns laget inte riktigt igen från tidigare dagars spel. England sätter bra press i sin serve och de svenska mottagarna har problem att få igång servemottagningen. Undantaget är liberon Arno Slipac som matchen igenom spelar så stabilt som vi sett i de tidigare matcherna. Detta är en av anledningarna till att vi inte får igång anfallsspelet på önskat sätt. För många misstag från anfallarna bidrar till att England hänger med så långt som de gör.

En titt på statistiken visar att England har betydligt bättre servemottagning än Sverige rakt igenom matchen. Detta hjälper dock föga eftersom de har förtvivlat svårt att vinna boll i anfall. Motsatsen gäller för Sverige som har sämre mottagning men vinner betydligt mer boll i anfall. Man får känslan att svenskarna gör vad de ska men inte mycket mer. Den riktiga energin är inte där men plockas fram när det drar ihop sig i slutet på seten.

Detta scenario fortsätter i tredje set och en viss oro sprids i det svenska lägret över att allt inte går på räls. Viktor Lindberg har nu kommit in som högerspelare och visar med några tuffa spikes att han vill ha mer speltid. England fortsätter att hänga med svenskarna och är med hela vägen upp till 19-19. Detta trots att man inte producerar mer än sex anfallspoäng på hela setet! Glädjande nog är det inte bara dessa mönster som håller i sig utan även det som betyder att Sverige är starkast när det gäller. Från detta läge släpper bara svenskarna en poäng till och vinner alltså setet med 25-20 och matchen med 3-0!

Bortskämda med kvaliteten på Sveriges spel de tidigare dagarna konstaterar vi att idag var det spelmässigt en betydligt blekare insats. Problem i servemottagningen, på tok för många "dåliga" anfallsmissar och en viss lojhet överlag inom gruppen. Olika faktorer spelar säkert in men en egenskap plockade killarna fram och det var det viktigaste... nämligen att prestera när det drog ihop sig i slutet av seten och ta de tre nödvändiga seten! 3-0 är alltid 3-0 och det kan ingen ta ifrån oss. Dock är det viktigt att vi tar till oss och analyserar de bitar vi behöver förbättra för att komma ännu starkare inför det som komma skall.

Ljusglimtar i dagens match fanns såklart och som nämnt tidigare håller libero Arno i sin servemottagning på ett utmärkt sätt och visar en stabilitet i defence och passningsspelet då det behövs. David Pettersson kliver också fram och visar hur stor han är på nätet och får också äran att taka en engelsman på matchbollen. Nämnas bör också Wilhelm Nilsson som trots en mer anonym match ändå blir matchens bästa poängplockare med sina 14p. Sett över hela turneringen räckte Willes 54 poäng till andra plats i poängligan. Imponerande av vår genomgående bästa spelare under kvalet att utmana de andra poängkungarna från sin mittenposition.

Om några dagar börjar vardagen igen för spelarna med träning och matcher och kommande helg hoppar killarna in i seriespel igen i elitserien eller allsvenskan. Detta blir också startskottet för förberedelserna inför nästa kvalomgång som spelas i Montenegro preliminärt den 10-15 April. Motståndet i denna kvalomgång är mycket tuff då följande lag är kvalificerade: Montenegro, Finland, Vitryssland, Italien och Grekland. Segraren i gruppen är direktkvalificerade till EM-slutspelet i Danmark/Polen under hösten 2012. Tvåan och trean i gruppen får en ny chans att kvalificera sig via ytterligare en kvalomgång i sommar.

Till sist vill vi som varit med kring laget tacka killarna för en suveränt genomförd turnering där de långa stunder presterar mycket fin volleyboll.

Coachgänget: Göran, Robban och Adnan

Sverige - England 3-0 (25-21, 25-18, 25-20)
Statistik Länk till annan webbplats.
Matchfakta Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-01-07

Senast uppdaterad: 2012-01-07

Visa fler nyheter

Sponsorer