Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Semifinal nästa!

Sverige vann måstematchen mot Belgien under torsdagseftermiddagen i Kreuzlingen, Schweiz. Den sista och direkt avgörande gruppspelsmatchen för en plats i semifinalen vanns med 3-1.

Sverige-Belgien 3-1 (20-25,27-25,26-24,25-19)

 

Kniven på strupen för de svenska killarna nere i Schweiz. Seger mot Belgien var ett måste samtidigt som man var tvungen att förlita sig på att Italien skulle vinna mot Holland. Ett taggat svenskt lag öppnar med ett serveess från Fredrik Holgersson. Just press i floatserven var en av nycklarna vi pratat om innan matchen. Att få bort belgarna från nät med tuffhet i serven men samtidigt inte ha för många missar. En inte allt för lätt kombination att få ihop alla gånger. Och det visade sig vara svårare att göra i praktiken! Belgarna håller ihop sin servemottagning på ett utmärkt sätt och har en mycket bra utdelning i sitt anfallsspel. Man är i princip ostoppbara och gör dessutom inga anfallsmissar alls i första set. Problem för svenskarna med andra ord som tappar upp till 10-16 vid andra tekniska timeouten. Sverige har sin vana trogen en fantastisk förmåga att hämta upp stora underlägen och så även under denna match. Vid 19 är man ikapp! Man visar dock här också upp den mindre smickrande egenskapen att slappna av när man väl har gjort en stor upphämtning. Hastigt och mindre lustigt har Belgien 24-19! Varsin sideout senare är setet över. 25-20.

 

Andra set börjar på bästa tänkbara sätt! Revanschlystna svenskar stormar fram till 8-3 vid första tekniska! Här tar det dock tvärstopp då Belgien är ofina nog att göra 13 poäng mot svenskarnas fyra när det är dags för teknisk timeout igen. 12-16 i baken för svenskarna som fortsätter att ha problem att få stopp på belgarnas attacker. Svenskarna har dock fått igång sitt anfallsspel och börjar knapra ikapp. Man är sånär ikapp vid 19-21 men Belgien tar några tunga poäng och går upp till setbollar vid 24-21. Inbytte Axel Olin räddar första efter ett fint instick från Ludvig von Sydow som klivit in som passare tidigare i setet. Efter en tuff serve från Ludvig får svenskarna en gratischans som Viktor Lindberg pangar in. Belgien gör här ett spelarbyte i baklinjen som Ludvig utnyttjar på bästa sätt. Serveess på den nyinsatte och det är kvitterat! En boll senare har svenskarna setboll efter belgisk anfallsmiss. Colson tar dock revansch på sig själv och dunkar in kvitteringen till 25-25. Kapten Depovere slår sen en nervös serve i nät varpå Viktor Lindberg gör precis tvärtom när han essar fram till setseger 27-25!

 

Efter den härliga vändningen i andra set är matchen helt öppen igen! Lagen följs åt i början av setet men sin vana trogen så väljer Sverige att släppa iväg Belgien i mitten av setet. En kombination av passivitet i de flesta moment samt en drös servemissar gör det lätt för Belgien som går upp till 17-11. En trend är dock att Belgien börjar tappa i slagkraft på kanterna. Anledningen stavas bättre press från de svenska servarna som ger tuffare lägen för belgarna. Man har dessutom problem från sin högerkant och spelet blir enformigt. Svenskarna tackar för detta och blockar bättre och bättre från sin högerkant där belgarna tidigare i matchen varit så framgångsrika. Sverige lyckas konvertera flera fina räddningar till egna poäng och Belgien som sett Sverige hämta upp underlägen under hela matchen spelar nervöst. Vid 20 är svenskarna ikapp! En intensiv kamp utkämpas också på läktaren där de svenska och belgiska fansen skriker sig hesa. Sverige är först framme vid setboll när ställningen blir 24-22. En svensk servemiss ger serven till Belgien och den unge högerspelaren Jhonas Konings som haft väldigt fin utdelning i sin serve under matchen. Och med sitt fjärde ess för dagen kvitterar han för sitt Belgien. Timeout Sverige. Ny kanonserve från Konings som dock limmas av Filip Mokelainen och Alfred Dalevik dunkar in anfallet som ger ny setboll. Setet får ett lyckligt slut när Benjamin Engström på sitt andra försök under samma boll får blocka in sista poängen i setet. 26-24 och 2-1 till Sverige.

 

Sverige är såklart stärkta av senaste setvinsten och starten av fjärde set är Axel Olin-show. Tre anfall på de fyra första svenska poängen ger en härlig boost för Sverige. Man rycker upp till 8-4 som sedan blir 16-12. Belgien har allt svårare att vinna sina anfall och bjuder på en hel del misstag både i anfall och i serve. Sverige gör sitt kanske stabilaste set under turneringen med bra servemottagning och fint spel på alla positioner. Man har dock problem med sitt servande och bjuder belgarna på hela sju servemiss! Detta gör att belgarna utan att prestera så mycket själva är med i setet. Man kommer dock bara så nära som 17-20 innan Sverige rycker en sista gång i inbytte Patrik Ödvalls serve. 25-19 ger 3-1 i set och en härlig seger mot tufft motstånd när det gällde som mest!

Sett till statistiken är det en väldigt jämn match i alla moment men det viktigaste var Sverige bäst på, att vinna de viktigaste bollarna i slutet på set två och tre. Matchen är en riktig laginsats där man gång på gång kommer tillbaka från stora underlägen. Man visar prov på fantastisk inställning och visar att man kan besegra de mer fysiska lagen med hjälp av hjärta och hjärna!

 

Viktor gör en riktigt bra insats från sin vänsterkantsposition med stabil servemottagning och fint anfallsspel. Endast ett missat anfall och inga nerblock av belgarna på hela matchen plus en effektivitet på 40% är en bra dag på jobbet. Kvar på näthinnan sitter förstås också när Viktor sköt ner den belgiske liberon med matchen hårdaste smash. En stor del i att Sverige lyckades vända set nummer två och därmed i praktiken hålla liv i matchen hade Ludvig von Sydow som i mitten på setet kom in på passarpositionen. Tufft och modigt passningsspel i tuffa lägen, två egna anfallspoäng och den härliga serveserien i slutet på setet ger betyget väl godkänt! Nämnas ska också Axel Olin som när han kommer in i mitten på andra set visar vad han kan. Ett takblock direkt vänder trenden för laget och under resten av matchen vinner han 5 av 6 bollar!

 

Efter en MYCKET nervös väntan på att Italiens match mot Holland skulle ta slut kom så beskedet vi önskat. Italiens seger och svensk semifinal idag fredag kl 17.30 mot Tyskland. Ett Tyskland som vann sin grupp efter tre raka segrar före Frankrike som följaktligen får möta Italien i den andra semin. Tyskland har ett mycket storvuxet lag som har kompetenta spelar på samtliga positioner och när de får spelet att stämma maler de ner sina motståndare med stort, tungt anfall och stadigt block på hela nätet. En mycket tuff uppgift för de svenska killarna. Men man går in till matchen som underdogs och ser matchen som en mycket häftig utmaning. Om man lyckas med sin servepress samtidigt som man får igång sitt varierade anfallsspel finns chansen att rubba de stora tyskarna

 

Poängplockare för dagen i Sverige var:

 

Viktor Lindberg 16p

Linus Ekstrand 15p

Alfred Dalevik 9p

Axel Olin 7p

Benjamin Engström 6p

Ludvig von Sydow 4p

Fredrik Holgersson 3p

 

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-26

Senast uppdaterad: 2012-07-27

Visa fler nyheter

Sponsorer