Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uppladdning inför EM-kval i Sollentuna

Det drar ihop sig till EM-kval för det svenska herrlandslaget. Söndag 20 maj är det dags att spela mot Luxemburg i Arena Satelliten i Sollentuna. En match där Sverige förväntas vinna.

- Det här är en match vi ska vinna. Med vår laguppställning med ett ungt hungrigt lag tillsammans med hemvändande proffs har vi ett lag med stor potential, säger Sveriges förbundskapten Johan Isacsson.

Landslaget har just avslutat träningsläger på Bosön, och kommer att samlas igen på lördag 5 maj i Sollentuna för träning. Första EM-kvalmatchen spelas på bortaplan i Luxemburg den 13 maj, innan det är dags för returmatch i Sollentuna den 20 maj. I landslaget finns bland andra världsstjärnan Marcus Nilsson som är mångårigt proffs i Europa.

- Det är väldigt inspirerande att spela med landslaget. Vi har flera riktigt duktiga spelare med potential, säger spiker Marcus Nilsson.

En av de yngsta spelarna, som Marcus peppar och spelar mycket bra tillsammans med är förstepassaren Dardan Lushtaku. Han gick ut Riksidrottsgymnasiet så sent som förra våren, blev proffs i Belgien direkt och fick under slutspelet positionen som förstepassare i sitt belgiska lag Soleco Herk-de-Stad. Nu har han även tagit en plats i startsexan i det svenska landslaget.

- Han är den bäste passaren svensk volleyboll har haft sedan Janne Hedengårdh, vår fenomenale passare som tog Sverige till EM-final i Globen 1989, säger förbundskapten Isacsson.

- Under året i Belgien har jag mognat och utvecklats mycket som passare och fått otroligt bra träning. Nu känns det motiverande att få spela i landslaget. Träningarna har gått över förväntan, alla hjälper alla, vilket är väldigt roligt. Nu ligger fokus på att gå in och vinna mot Luxemburg, säger Dardan Lushtaku.

Fakta EM-kval:

13 maj Luxemburg-Sverige i Luxemburg

20 maj Sverige-Luxemburg i Sverige

Vinnaren går vidare till nästa omgång. Står det 1-1 i matcher blir det ett avgörande golden set.

September:

Vinnaren från första omgången spelar mot Tyskland, Slovenien och Ukraina.

EM avgörs i september 2013.

Lyssna på SR Stockholm onsdag 2 maj med längre intervju med förbundskapten Johan Isacsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan om EM-kvalet Länk till annan webbplats.


Fler nyheter

Publicerad: 2012-05-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer