Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

RIG Falköpings grabbar i Knallecupen

Traditionsenligt deltog volleybollgymnasiets elever i försäsongsturneringen Knallecupen i Borås. Här kommer en rapport från killarnas matcher.

RIG-laget i herrarnas elitklass inledde turneringen med match mot blivande slutsegrarna Södertelge. Laget fick inte upp det högsta trycket på ångan i säsongens första match och lyckades inte sätta riktigt press på motståndarna, men gjorde ändå en klart godkänd insats. 20-25, 19-25 blev förlustsiffrorna.

I den andra matchen väntade norska elitserielaget Koll. Efter en riktigt bra RIG-start kröp norrmännen närmare, men laget från volleybollgymnasiet kunde vinna första set med 25-23. I andra set var det norska laget snäppet vassare och kunde ta hem det med spegelvända sffror. I det avgörande setet var det dock RIG Falköping som var vassast och vann med 15-10.

I den sista gruppspelsmatchen väntade Ikast från Danmark, som vann första set med 25-21. I andra set fick vi se dagens bästa prestation av RIG-killarna som vann enkelt med 25-15. I tredje set blev det tyvärr en dålig start som ledde till ett underläge som aldrig kunde tas ifatt. 15-10 till Ikast och i och med den förlusten missade RIG semifinal.

Slutspelet som gällde spel om placeringarna 5-10 fick RIG Falköping möta Vingåkers U23-lag i söndagens första match. Vingåker med förra säsongens RIG-studenter Fredrik Ljung, Marcus Torstensson och Jesper Ullberg på banan kunde inte hota gymnasielaget och ett stabilt spelande RIG Falköping vann med 25-15, 25-19.

Turneringens sista match blev en revanschans mot Ikast, men även den här gången blev danskarna för svåra. Förlust i ett mycket jämnt första set med 26-28 tog musten ur RIG-killarna och Ikast vann sedan tämligen bekymmersfritt det andra setet med 25-16. Därmed slutade RIG Falköping på sjätte plats i elitklassen.

-Vi fick många högkvalitativa matcher och givetvis blandade vi och gav lite så här i säsongens första matcher, men totalt sett så tycker jag att det sett ganska bra ut och att vi gjort en hel del framsteg under helgen, kommenterar coachen under helgen, Göran Persson.


I division 1-klassen hade RIG med 2 lag. Det ena laget, som spelade i Boråshallen under lördagens gruppspel där man hamnat i en trelagsgrupp och därför spelade tre fulla set i båda gruppmatcherna. Laget fick en tung start genom att förlora i tre raka set mot Ikast C. Framför allt de två sista seten var riktigt jämna och danskarna kunde vinna med minsta marginal.

I den andra matchen spelade RIG-killarna riktigt bra och det var bara några kortare perioder där det blev lite för många misstag. Ju längre matchen led, desto stabilare såg det ut och segern i tre raka set var rätt så ohotad. 25-22, 25-19, 25-16 skrevs segersiffrorna till.

I söndagens slutspel fick man flytta till Engelbrektshallen och dagens första match blev en klassisk morgonmatch där man inte fick mycket att stämma. Ikast B dominerade från start till mål och RIG Falköping förmådde aldrig att höja sin spelnivå som motsvarade hur det såg ut under lördagen. 20-25, 15-25 blev resultatet.

Förhoppningen var att det skulle vara ett revanschsuget lag som direkt efter klev ut på banan för ett kommunderby mot Floby, men tyvärr blev det ingen sådan positiv effekt. Även här var det ordentligt med grus i maskineriet och det blev ingen harmoni i spelet. Man fick kämpa för varje vunnen poäng och det såg betydligt enklare ut för Floby att vinna sina bollar. Siffrorna 17-25, 13-25 talar sitt tydliga språk.

Då återstod en match av helgen och det var mot RIG:s tredje lag i turneringen och mer om den drabbningen kommer längre ner.

RIG C

Rig C utgjordes under Knallecupen endast av killar som går första året på RIG. Laget bestod av Filip Bratic, Pontus Fredstam, Jonatan Hellvig, Linus Nilsson, Albin Gustafsson, Einar Andersson, Gustaf Molin, Sebastian Pihl, Max Petersson och Petter Bosrup.

Laget hade lottats in i div.1 klassens grupp B tillsammans med 3 andra lag. Solna VBK, Floby VK och Ikast från Danmark.

Lördag

Lördagens första match spelades mot Solna. Ett gäng rutinerade grabbar/män fyllt med bl.a utbytesstudenter från runt om i europa. Det första setet som startades av Filip, Linus, Jonatan, Max, Sebastian, Albin och Petter. Spelet fungerade väldigt bra direkt och det första setet var överstökat relativt fort med 25-18. Tyvärr så gjorde det nog att det andra setet blev lite tuffare när Solna plötsligt vaknade till liv och spelade mycket starkt försvar när det behövdes som mest. 20-25 blev resultatet i ett set som startades av Pontus, Einar, Albin, Gustav, Sebastian, Linus och Petter. Det tredje setet blev sedan mycket jämnt. Filip tillsammans med Linus, Einar, Jonatan, Max, Gustav och Petter tappade till 5-8 underläge vid sidbytet men hann precis ikapp till 14-14 efter att ha vunnit 4 bollar i rad i egen serve vid 9-13. Något som vi tyvärr inte kunde ta tillvara på utan vi tappade helgens enda match med 14-16 i tredje set.

Nästa kamp spelades mot Floby direkt efter den första och killarna var tydligt revanschsugna. 25-9 i det första setet som startades av Pontus, Max, Gustav, Sebastian, Albin, Einar och Petter. Något som gjorde att vi slappnade av lite för mycket i det andra setet där vi låg under under stora stora delar men precis på slutet lyckades ta oss ikapp och om genom att vinna de 4 sista bollarna i setet. Filip, Max, Sebastian, Albin, Linus, Jonatan och Petter.

Efter den kampen så fick laget ett längre uppehåll vilket krävde lite mer omfokusering men när det var dags igen så var det Ikast från Danmark som stod på andra sidan nätet. Ikast som även dom har något av ett volleybollgymnasium men som även har med spelare som ej går på skolan. I den här matchen så startade vi med Filip, Linus, Jonatan, Albin, Einar, Max och Gustav (nu som Libero). Det första setet var otroligt roligt att spela för båda lagen hade vid det här laget fått god ordning på sitt servemottagningsspel vilket ledde till snabba byten av servare och en spänning som inte riktigt infunnit sig under tidigare matcher i gruppspelet. 25-21 blev resultatet i det första setet. I det andra så startade Pontus tillsammans med Einar, Linus, Jonatan, Albin, Sebastian och Gustav. I det här setet så tillät vi tyvärr motståndarna att glida iväg med allt för många poäng innan spelet kom igång vilket gjorde att allt jagande tyvärr inte ledde till någon setseger utan resultatet skrevs till 22-25. I det tredje och sista setet så kom RIG igång igen och laget spelade med samma startsexa som i det första setet men med lite nya positioner. Vi hade en stor ledning vid sidbytet och resultatet 15-12 blev bara så jämnt efter att laget slappnat av lite för mycket när vi hade en 13-6 ledning. Nämnas ska också att Petter Bosrup som i tidigare gruppmatcher spelat Libero gjorde fina baklinjebyten o varje set!

Söndag

Eftersom laget snöpligt förlorade mot Solna så innebar det att laget skulle spela om plats 3-7 under söndagen i ett vidare gruppspel där varje lag möter lagen från den
andra gruppen som inte gått vidare. För RIG C så innebar det match mot Trollhättans VK i dagens första kamp. Matchen startades mycket väl av Pontus, Sebastian, Gustav, Jonatan, Einar, Albin och Petter. 25-14 efter framförallt mycket fint mittenspel. Det andra setet var tuffare när Trollhättan fick igång sitt fina försvar samtidigt som RIG´s killar blev för passiva och satte in lite för snälla bollar så fort vi inte hade perfekt läge. Filip, Gustav, Jonatan, Einar, Albin, Linus och Petter gjorde sitt bästa men fick tyvärr se sig besegrade efter lite för många misstag i serve i slutet när vi försökte jaga ikapp. Set 3 startades av Pontus, Max, Gustav, Linus, Einar, Jonatan och Petter och i det här setet så var killarna fast beslutna att ta setet. Trots det så stretade Trollhättan emot och det passiva spelet från set 2 fanns fortfarande kvar. Mot slutet så klev dock lagmaskinen fram och avgjorde med 15-13

Helgens sista match och matchen som skulle avgöra ifall laget skulle få den eftertraktade tredjeplatsen skulle nu spelas mot RIG B! Mer än tredjeplatsen så var det självklart stoltheten som stod ytterst på spel när grabbarna nu skulle tampas mot skolkamraterna. Det första setet startades av Pontus, Sebastian, Gustav, Albin, Jonatan, Einar och Petter. Matchen började med att RIG B TYDLIGT visade upp att de verkligen ville vinna mot de yngre skolkamraterna. 4-0, 8-0, 10-2. Poängen rann helt enkelt iväg i RIG B´s fördel. Mycket starkt och disciplinerat block, fantastiskt offervilja i försvar, skarphet i anfall var de sakerna som gjorde att B-killarna kunde dra iväg så stort mot C. Även en viss passivitet liknande den från den förra matchen fanns kvar när C var lite för försiktiga i anfall och serve. Upplockningen skulle dock komma i den andra halvan av setet när C började spela smartare samtidigt som B i sin tur började göra lite för många misstag för att ta hand om sin stora ledning. resultatet blev 28-26 till B efter att både lagen haft minst en setboll var. Det var ganska tydligt att det var RIG B´s kyla som avgjorde när det behövdes som mest. I det andra setet så flyttade C om en del precis som B och med nya startsexor så såg matchbilden annorlunda ut. Filip, Max, Gustav, Linus, Einar, Jonatan och Petter startade för C. Einar kom in som högerspiker och gjorde ett jättejobb med blocket mot B´s vänsterspikers, något som behövdes efter det första setet där de hade lekstuga. 25-16 skrevs resultatet till efter ett mycket disciplinerat set. I det tredje så var det verkligen korken ur för RIG C när allt plötsligt fungerade perfekt. Samma startsexa men lite skriftningar i positioner gjorde att laget var uppe i hela 10-0 innan B fick sin första poäng. Något som naturligtvis är väldigt svårt att ta igen i ett set till 15.

För att sammanfatta helgen så har det varit otroligt nyttigt för både spelare och tränare att se var vi står och vad vi behöver jobba på inför framtida utmaningar. Tack för en toppenhelg grabbar

Coach O

Fler nyheter

Visa fler nyheter

Sponsorer