Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Foto: Johannes Nenne Larsson/Ateljé Änggatan

Om Riksidrottsgymnasiet

Riksidrottsgymnasiet (RIG) för volleyboll och beachvolley ligger i Falköping och är en del av Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum (RTC). Målet med RIG är att göra det möjligt för ungdomar att kombinera en elitsatsning på idrotten med satsning på studier.

VOLLEYSTUDIERNA

Svenska Volleybollförbundets RIG för volleyboll och beachvolley i Falköping är en utbildning mot internationell elit med riksintag och plats för 54 tjejer och killar under perioden 2020-2023. Utbildningen omfattar 700 poäng i ämnena specialidrott, tränings- och tävlingslära samt ledarskap. Alla RIG-elever får en bred utbildning i både volleyboll och beachvolley.

På RIG Falköping har majoriteten av våra svenska volleystorheter fostrats de senaste decennierna. I det svenska damlandslag som gjorde stor succé vid Volleyboll-EM 2021 var 10 av 14 spelare fostrade på RIG. Ett annat exempel är 2022 års Europamästare i beachvolley, Jonatan Hellvig, som tog studenten vid RIG så sent som 2020.

Med lokaler och resurser anpassade för volleyboll och beachvolley får eleverna en unik möjlighet att utvecklas mot internationell elit. Vårt dedikerade och erfarna tränar- och supportteam jobbar hårt och målmedvetet för att utveckla och stötta talangerna.

Träningsanläggningen med gym, utomhusplaner och hallar för volleyboll och beachvolley, skolan med matsalen samt elevboendet; allt ligger inom fem minuters promenad. Närheten skapar fantastiska förutsättningar för eleven och är en grundsten i RIG-konceptet, med målet att skapa en inspirerande och stimulerande miljö som gynnar både idrottslig satsning och gymnasiestudier.

Totala träningstiden ligger på ca 15 timmar i veckan. I det ingår fys-, styrke- och bollträning (både beachvolley och volleyboll). De tre åren på RIG omfattar ca 1 700 tränings- och utbildningstimmar. Sammanlagt läser eleverna sju kurser om vardera 100 poäng i specialidrott som individuellt val med utökad studiekurs.

Som en del i volleybollutbildningen deltar eleverna på Riksidrottsgymnasiet i det nationella seriespelet i volleyboll. Tre damlag och tre herrlag representerar VBF RIG:

RIG:s elitserielag har en tilldelad plats i elitserierna. Det innebär att man vissa år kanske inte spelar i elitserien om man inte anser att man kan ställa ett tillräckligt slagkraftigt lag på plan. För tillfället spelar vi i elitserien men deltager inte i slutspelet eller Grand Prix. Elitserielagen kan å andra sidan inte åka ur.

Svenska Volleybollförbundet har möjlighet att ta in ca 18 elever per år till RIG genom ett riktat bidrag från Riksidrottsförbundet. På den här sidan hittar du allt om antagningsprocessen och hur du söker till RIG.

GYMNASIESTUDIERNA

Eleverna studerar på Ållebergsgymnasiet, som är en modern, ljus och luftig skola som ligger ett stenkast från träningsanläggningen. Här erbjuds många gymnasieprogram som du kan välja i kombination med volleybollutbildningen på RIG.

Läs mer om Ållebergsgymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och de olika gymnasieprogrammen.

BOENDE & MAT

RIG-eleverna bor tillsammans i ett elevboende om minst två personer per lägenhet. Elevboendet är samlat i ombyggda lägenheter på Wetterlinsgatan i Falköping, ca 700 meter från skolan och träningsanläggningen. Ållebergsgymnasiet ansvarar för boendet. Läs mer om boendet på den här sidan!

Under skoldagarna äter RIG-eleverna som vanligt i Ållebergsgymnasiets matsal. I samma matsal erbjuds RIG-eleverna även frukost, mellanmål och middag.

  • Lägenhetshyra inkl bredband 3 648 kr/månad.
  • Matkostnaden (frukost, mellanmål och middag) ligger på 2 441 kr/månad.
  • Totalt 6 089 kr som betalas 9 mån/år.

Du kan få inackorderingstillägg till och med vårterminen det år du fyller 20 om du skulle få resa minst två timmar per dag mellan ditt föräldrahem och skolan, om du bodde kvar hemma. Hur mycket du får i inackorderingstillägg varje månad beror på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och skolan där du går. Minsta belopp är 1190 kr/månad och högsta är 2350 kr/månad. Inackorderingstillägg söker du i din hemkommun.


Sponsorer