Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nordiskt derby inviger Mikasa Challenge!

Maj månad är här och det är dags för en av årets absoluta höjdpunkter för volleybollsveriges barn- och ungdomsspelare, Mikasa Challenge 2023. Jätteturneringen invigs med ett nordiskt gymnasiederby mellan svenska RIG Falköping och norska ToppVolley.

Matchen streamas på YouTube! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Andreas Härneman

RIG vs. ToppVolley inviger Mikasa Challenge 2023

Mikasa Challenge 2023 avgörs nu under den kommande helgen 5–7 maj och som vanligt står Örebro Volley & KFUM Örebro för arrangemanget till denna stora volleybollfest. Värt att notera är att Mikasa Challenge återigen slår rekord i antalet medverkande lag, med hela 335 anmälda lag i 24 olika klasser (!). Det betyder att det kommer att spelas över 1000 matcher under helgen och att cirka 1500 barn- och ungdomar kommer delta!

Nytt för i år är att under den traditionsenliga invigningen, som äger rum under fredagen den 5 maj så kommer det i år att spelas ett nordiskt derby. Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium kommer att ställas mot Norges egen motsvarighet, ToppVolley Norge, i en uppvisningsmatch under fredagskvällen med matchstart klockan 19:00.

- ToppVolley är duktiga – bra på det de gör – och vi är glada att kunna samarbeta med dem. Vi kör ett gemensamt träningsläger tillsammans i Falköping nu i fyra dagar och på fredag åker vi upp till Örebro och matchar inför storpublik som en del av invigningen av Mikasa Challenge, säger Ulric Svensson, verksamhetschef på Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping.

”En inspirationskälla”

Vi kan se fram emot en mixed-match, där damerna inleder och spelar de två första seten, varpå herrarna kliver in på planen och spelar de följande två.

- Det här är ett sätt för såväl elever som instruktörer på RIG att få internationell erfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter och se hur andra tränar. Vi utbyter erfarenheter och kunskap och det här är ett arbetssätt vi vill närma oss på RIG. Tanken är att vi ska besöka ToppVolley Norge framöver, fortsätter Ulric.

Mellan set nummer 2 och 3 kommer den formella invigningen av Mikasa Challenge att ske, där en representant från varje deltagande förening marscherar in på plan som representant för sin förening. Efter invigningen återupptas derbymatchen.

- Det här är ett jättebra tillfälle att visa att vi har bra utbildningar i volleyboll i både Sverige och Norge. Matchen mellan lagen kommer vara en inspirationskälla för både Mikasa Challenge-deltagarna och RIG-eleverna, avslutar Ulric.

Ett stort stöd för våra svenska RIG-spelare förväntas under matchen, som blir ett viktigt tillfälle för de att visa upp sig inför storpublik. Näst intill alla RIG-spelare har någon gång tidigare själva spelat Mikasa Challenge, så detta blir ett mäktigt tillfälle för dem att komma tillbaka och spela invigningsmatchen.

Rekordmånga lag 2023

Mikasa Challenge är Sveriges största volleybollturnering för barn och ungdomar. Den jättelika turneringshelgen lockar årligen tusentals barn- och ungdomar till Örebro från hela landet. Nu den kommande helgen 5-7 maj är det alltså dags för 2023 års upplaga och vi har 335 lag anmälda, vilket är rekord!

Efter invigningen under fredagskvällen går själva turneringsspelet av stapeln under lördagsmorgonen. Med det nya deltaganderekordet innebär det att turneringen kommer att spelas på 12 olika idrottshallar runtom Örebro och på hela 56 banor! Fyra mot fyra är spelformen som används, och de olika tävlingsklasserna är indelade i levels (4-7), där lagen anmäls till den nivå de själva känner att de behärskar. I flera av tävlingsklasserna spelar flickor och pojkar tillsammans.

Tävlingsklasserna:

  • Level 4 – Öppen
  • Level 5 Öppen
  • Level 6 – Öppen, Flickor, Pojkar
  • Level 7 – Öppen, Flickor

”Öppen” betyder att det både kan vara pojkar och flickor i laget. Klasserna ”Flickor” respektive ”Pojkar” är i sin tur könsbundna. I år är det spelare födda år 2009 och senare som deltar. I Level 7 är även spelare födda 2008 välkomna att delta.

LÄNK
Spelschema och resultat – klass för klass Länk till annan webbplats.
Nationella mästerskap och turneringar 2023 Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Visa fler nyheter

Sponsorer