Gå till innehåll
Skånes Volleybollförbund

Årets Ungdomsledare

I Skånes Volleybollförbund finns det många duktiga och inspirerande ledare som bör uppmärksammas. Varje år utses "Årets Ungdomsledare" för att uppmärksamma den ledare som föreningarna själva röstar fram och vill framhäva från året som gått.

2022

Mikael Vyckemans har en stor del i att Malmö VK har utvecklat sig som klubb och antal spelare har ökat.

1. Vad gör att det är just volleyboll du satsar på? Har själv ett förflutet som volleybollspelare i dåtida Malmö Volleybollsällskap, och när dottern ville prova så var det ett enkelt steg att gå från stöttande förälder till tränare/ledare.

2. Var hämtar du energi ifrån? Glädjen från spelarna och gemensamheten i vår förening. Vi har gått från under hundra medlemmar till över 300 på bara några år, och det kan vi tacka våra ungdomar för.

3. Har du några tips till andra tränare? Se till att ha kul själva som tränare. Ser våra ungdomar att tränarna har kul så smittar det av sig.

4. Hur gör du för att vända på en dålig träning? Svårt att säga. Ibland vet man ju inte ens varför träningen är dålig. Brukar efter träningen försöka fråga vad spelarna tycker har varit bra eller dåligt under träningen. Och sedan undvika eller förändra de övningar som inte funkat.

5. Om du var fast i karantän, vilka 3 saker vill du då ha med dig? Frun, dottern och hunden. Sitter man fast på en plats så vill man ju ha trevligt sällskap såklart.

Mikael Vyckemans, tränare i Malmö VK och utsedd till Årets Ungdomsledare 2022. Foto: Privat

Mikael Vyckemans och några av Malmö VK:s ungdomar. Foto: Privat

2021

Thomas Johansson från EVS är så värd en nominering för hans fantastiska utvecklingsförmåga vad gäller tävling och utbildning.

1. Vad gör att det är just volleyboll du satsar på? Volleyboll är en fantastisk sport. Genomtänkt, rättvis, smart och mycket rolig sport.

2. Var hämtar du energi ifrån? Man får energi när man ser att spelare, ledare och klubben utvecklas och går framåt.

3. Har du några tips till andra tränare? Som tränare är det viktigt med ordning och reda, struktur, högt tempo och mycket lek och tävling även i äldre år.

4. Hur gör du för att vända på en dålig träning? Går en övning trögt är det bästa att bryta övningen och göra den lättare tills den fungerar.

5. Om du var fast i karantän, vilka 3 saker vill du då ha hemma? Är man i karantän är det bra att ha mat, dator och självklart en volleyboll.

Thomas Johansson, tränare i Engelholms VS och utsedd till Årets Ungdomsledare 2021. Foto: Privat

Thomas Johansson, stolt tränare i Engelholms VS. Foto: Privat

2020

Till följd av covid-19 pandemin utsågs inte Årets Ungdomsledare detta år.

2019

Helen Persson är en mycket positiv och energisk energispruta som på många sätt bidrager till att Skåne är en av Sveriges starkaste volleybollfäste. Hon är hjärnan bakom skolprojektet som har bidragit till att samtliga föreningar i Skåne har fått erbjudande om skolbesök i sin kommun. Hässleholms VK fortsätter att troget satsa på sina ungdomar, mycket tack vare Helen.

Årets Ungdomsledare i Skånes VBF 2019 är Helen Persson. Hon har varit aktiv i Hässleholms VK under cirka 40 års tid som bland annat spelare, tränare och ordförande.

I olika omgångar har hon även varit engagerad i Skånes Volleybollförbund som ledamot. Hon brinner för utveckling, både i organisationen och av individuella spelare i klubben. Vidare var Helen redan 2006 delaktig i Skånes Volleybollförbunds projekt för att sprida Kidsvolleyn i Skåne genom skolbesök. Sedan 2019 driver Skånes Volleybollförbund ett liknande treårigt projekt där Helen även är drivande.

Helen Persson, tränare i Hässleholms VK och utsedd till Årets Ungdomsledare 2019. Foto: Privat

Helen Persson, glad tränare i Hässleholms VK. Foto: Privat

1. Vad gör att det är just volleyboll du satsar på? Jag började träna volleyboll på högstadiet och fick där kontakt med Hässleholms VK och spelade med deras seniorlaget. Känslan att spela och lyckas med laget är något som jag vill att fler ska få uppleva, därför har de blivit att jag satsat på volleyboll.

2. Var hämtar du energi ifrån? Min energi får jag när jag pratar med andra engagerade personer, som delar med sig av idéer och tankar. Får energi av att tänka utveckling.

3. Har du några tips till andra tränare? Att vara goda förebilder och ha kul med och i träningsgruppen.

4. Hur gör du för att vända på en dålig träning? Lyssnar på spelarna i träningsgruppen om hur träningen kändes. Tar gärna konstruktiv kritik för de utvecklar.

5. Om du var fast i karantän, vilka 3 saker vill du då ha hemma? Dator, mobil och mat.

Helen Persson, tränare i Hässleholms VK och utsedd till Årets Ungdomsledare 2019. Foto: Skånes VBF

Patrik Ekstrand, ordförande i Skånes VBF och Helen Persson, Årets Ungdomsledare 2019. Foto: Skånes VBF

2018

Med ett ihållande engagemang i ungdomsvolleybollen utvecklar Lennie Severin en ständig ström av duktiga volleybollspelare, idrottare och medmänniskor. Årets höjdpunkter är en turneringsvinst i Trekungaslaget för Svedala VK's U18-lag och att Lennie blev ledare för U16-landslaget, vilket i sig kan ses som ett högt betyg och en utmärkelse.

Svedala Volley logga

2017

Lars Nilsson, volleybollgurun från Ystad, har med ytterst små förutsättningar satt Ystads grabbar på Sveriges volleybollkarta. Sedan "Lasse" för några år sedan åtog sig tränaransvaret för en liten skara pojkar födda -00 till -05 har grabbarna fått en rejäl skjuts i sin utveckling, mycket tack vare Lars gedigna kunskaper. På U18-SM slutade killarna på en hedrande 5:e-plats och kvalade därmed in till Ungdoms-GP för första gången i Ystad VK's historia för killar!

Lasse styr dessa grabbar med målmedvetenhet och glimten i ögat och att när Lasse talar står golvet stilla är ett understament ;)

2016

Med enormt engagemang och kunskap har Johan Persson tagit ett stort ansvar för ungdomslagen i IFK Helsingborg. Han använder nya material och hittar nya vägar för att lära ut och få barnen att känna glädje i träning och tävling.

Årets Ungdomsledare 2016, i Skåne, hittar vi i Helsingborg. Stort grattis till Johan Persson, IFK Helsingborg, som visar vägen med volleyboll, glädje och uppfinningsrikedom!

Johan Persson, tränare i IFK Helsingborg och utsedd till Årets Ungdomsledare 2016. Foto: Skånes VBF

Johan Persson, tränare i IFK Helsingborg och utsedd till Årets Ungdomsledare i Skåne 2016. Foto: Skånes VBF

2015

Fredrik Joabsson har varit engagerad som spelare, tränare, ordförande, ledamot och förälder i Lunds VK genom åren. Nu är Fredrik tränare för U16/18, med spelare som han har tränat från att de började spela Kidsvolley. Fredrik har en inspirerande inställning till volleyboll och har ett stort hjärta och engagemang för sitt lag och för klubben.

Tack vare drivna personer som Fredrik kan Lunds VK fortsätta att utvecklas och bedriva fin ungdomsverksamhet!

Lunds VK logga

2014

Ronnie Wilhelmsson har under åtskilliga år varit juniortränare för mestadels EVS- lag men även varit aktiv som Skånelagstränare. Samtliga lag han har tränat under åren har nått stora framgångar i U17, U19 och U21 SM-slutspel. Med stor glöd, kunnande och engagemang har han varit delaktig i EVS ungdomsverksamhet. Åtskilliga är de spelare som har fått en positiv spelarutveckling av Ronnie i bland annat Engelholm.

Alla ledare i Skåne VBF är viktiga men den här gången säger vi extra tack och framför allt grattis till Ronnie Wilhelmsson.

Årets Ungdomsledare i Skånes VBF 2014 är Ronnie Wilhelmsson, EVS.

Årets Ungdomsledare i Skånes VBF 2014 är Ronnie Wilhelmsson, EVS.

2013

Roger Ekholm, Ystads VK, är mannen som trots ett starkt klappande fotbollshjärta, en egen lång karriär på fotbollsplanen och fullt upp med att driva egen sportaffär i Tomelilla inte tvekade en sekund att byta favoritbollsport och rycka in som volleyboll-ledare när behovet uppstod i döttrarnas båda lag. Han till och med erbjöd sig själv! Hur ofta händer det?

Under de senaste säsongerna har Roger alltså inte bara hjälpt till att coacha den ena dotterns U15-lag, utan har även tagit sig an den yngsta dotterns U13-lag! Varje vecka spenderar Roger många timmar flera kvällar i veckan vid volleybollnäten, alltid med smittande gott humör och Västervånghallens bredaste leende!

Grattis till Roger Ekholm, Ystads VK som blir Årets Ungdomsledare 2013.

Grattis till Roger Ekholm, Ystads VK som blir Årets Ungdomsledare 2013.

Omtyckt av alla
Roger har förmågan att skapa god stämning varhelst han drar fram. Han är mycket omtyckt av styrelse, barn, ungdomar, föräldrar och alla andra ledare i YVK för sitt sätt att med positiv förstärkning få varje spelare att ge järnet och samtidigt ha roligt med laget på plan. Sällan ses en sådan kämparglöd och spelglädje bland spelarna som när Roger coachar sina lag mot segrar eller förluster.

Förebild med engagemang
Rogers engagemang i YVK omfamnar samtliga lag i klubben vilket särskilt märks vid lagens matcher. Då är det ofta Roger som drar igång de peppande hejaramsorna och de glada tillropen för att ge råg i ryggen till spelarna. På många sätt är Roger en förebild för oss alla, stora som små, med sin förmåga att alltid se ljust på saker och ting, även när det är uppförsbacke i spelet och bollarna landar på fel plats i volleybollens värld.

2012

Marie Saxne, Kronan Volley, har dragit igång en ungdomsverksamhet i Landskrona som bara växer och växer.

För 6 år sedan(?) startade hon upp KidsVolley-verksamhet och drog runt verksamheten under ett helt år med 4 barn på träningen. Hon prövade olika vägar att nå ut med information om verksamheten, för att få fler spelare aktiva. Hon reste runt till skolor, skickade information till olika tidningar och jobbade ganska ensam med att nå resultat.

Idag finns det några killar och massor av tjejer att fylla både KidsVolley-lag, U13, U15 och U17/19 lag med. Idag ställer vi upp med 3-4 lag i U13 och U15-turneringarna och äntligen får både barnen och Marie lite utdelning för alla år av slit! Guld i U13-sammandrag samt guld i U15 grön grupp är något både vi föräldrar, barn och tränare gläds åt.

Skånes volleybollklubbar har genom omröstning valt Marie Saxne, Kronan Volley, till Årets Ungdomsledare 2012. Foto: Privat

Skånes volleybollklubbar har genom omröstning valt Marie Saxne, Kronan Volley, till Årets Ungdomsledare 2012. Foto: Privat

2011

För sina betydande insatser för klubbens alla medlemmar. Med sitt driftiga sätt visar Sven Nilsson, Ystads VK, ett brinnande intresse för både volleybollsporten och främjandet av barn och ungdomars idrottande. Tack vare engagemanget har aktiviteter och evenemang gått av stapeln som lyft Ystad som volleybollstad under året.

Sven Nilsson fick tidigare i år utmärkelsen Årets Eldsjäl i sydöstra Skåne vid en Idrottsgala och är en värdig vinnare även av utmärkelsen Årets Ungdomsledare! Bland annat jobbar Sven hårt och oförtrutet i Ystads VK, sitter även i styrelsen i Skånes VBF och är en av ledarna för Distriktslagen.

Sven Nilsson brinner för volleyboll och jobbar med att rekrytera nya ungdomar in i sporten. Han är med på träningar, tävlingar, ordnar turneringar och skapar en positiv stämning i föreningen. Många unga spelare har börjat med volleyboll tack vare Svens engagemang att utveckla idrotten. Ett arbete som har gett honom ytterligare en utmärkelse, den fina utnämningen Årets Ledare inom Svensk volleyboll 2011. Därmed har Sven tagit hem tre utmärkelser på kort tid, och vi är stolta och glada att ha en sådan kraft i Skåne!

Sven Nilsson från Ystads VK fick överlägset flest röster bland de kandidater som föreslagits.

Sven Nilsson från Ystads VK fick överlägset flest röster bland de kandidater som föreslagits.

2010

Göran Henrysson, Åstorps VBK, är sedan många år uppskattad som ansvarig för ungdomssektorn i Skånes Volleybollförbund och för att undvika jäv i nominering och röstning har styrelsen tagit del av nomineringar och röster. Men det var aldrig något tvivel - hälften av de 28 röster som avgetts gavs till Göran!!

Skånes Volleybollförbund gratulerar Göran samtidigt som vi gläds åt att se att det finns många andra ungdomsledare som nomineras i distriktet.

Göran Henrysson, Årets Ungdomsledare 2010, förbereder en träning med Åstorps VBK. Foto: Privat

Göran Henrysson, Årets Ungdomsledare 2010, förbereder en träning med Åstorps VBK. Foto: Privat

2009

Marie Asp, Kronan Volley, för ett aktivt arbete och stort engagemang att starta upp och vidareutveckla Kronan Volleys ungdomsverksamhet. Marie har lagt ner mycket slit under det gångna året för att säkra Kronan Volleys återväxt.

Kronan VBK logga

2008

Annette Lindberg, Svedala Volley

2007

Stefan Malmberg, Fäladens VF

2006

Ulf Lindberg, Svedala Volley

2005

Carina Westerlund, Hässleholms VK

2004

Göran Tegenrot, KFUM Malmö

2003

Kristina Kruse, Svedala Volley

Sponsorer