Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Engagemang bakom framgångar

Bland alla spelare, funktionärer, publik och journalister på World Tour-tävlingen Paf Open på Åland fanns även en hel del engagerade föräldrar. Ett par av dem är Lotta och Anders Jonsson, föräldrar till den svenska spelaren Petter Jonsson.

- Inramningen här är väldigt fin och det var kul att vara här redan första dagen. Vi får möjlighet att se beachvolley av världsklass, säger Anders som var här redan första dagen, det det regnade en hel del.

Det är första gången de är på Paf Open på Åland, och är mycket nöjda så här långt. Med tre söner som alla är sportintresserade och spelar volleyboll och beachvolley kan man lugnt påstå att det är en idrottsfamilj.

- Vi har varit med och skjutsat och stöttat våra barn i många år, och tillsammans med andra beachvolleyintresserade blir det som en enda stor familj. Det är bra stämning och man lär känna andra spelare, föräldrar och funktionärer runtomkring, säger Lotta.

Nu sitter de på läktaren till centercourt, och tittar på en match mellan några tyska och amerikanska damer. Runt centercourten längst upp på de höga läktarna sitter 21 nationsflaggor uppsatta och vajar i vinden.

- När Petter spelar är det förstås nervöst, samtidigt som det är spännande. Anders är lite mer cool än vad jag är, säger Lotta.

Stötta utan att fatta beslut

Anders berättar om vikten av att spelarna får stöttning och även möjlighet att jobba med de mentala delarna.

- Det roligaste är att se spelarna utvecklas. Både spelmässigt och mentalt. Den mentala biten ska inte underskattas. När matcher står och väger gäller det att vara förberedd och tro på sig själv. Det gäller ju också att kunna ta för sig, säger Anders.

Men, hur gör man avvägningen att klara av att sitta bredvid och titta utan att lägga sig i och bli en alltför engagerad förälder på ett negativt sätt?

- Petter är ju vuxen, han fattar sina egna beslut. Vi skulle aldrig lägga oss i hans eller någon annan av våra söners utveckling. Och vi tröttnar aldrig, det är så kul att följa beachvolleyn, säger Lotta med ett stort leende.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-08-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer