Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Börja spela

Välkommen till volleyboll! Kul att du vill börja spela.
Här får du koll på vad du behöver för att komma igång och hitta din förening.


VAD ÄR VOLLEYBOLL?

 

En välkomnande idrott fylld av rörelseglädje som låter dig utvecklas hela livet.

Volleyboll är medryckande redan från början och ger dig stor frihet att välja väg efter personliga drivkrafter. Vare sig du vill utmana dig själv, leva ett aktivt liv tillsammans med vänner och familj, eller siktar mot toppen för att mäta dig med de bästa. Fascinationen handlar om allt ifrån själva spelet till sportunderhållningen och kärleken till föreningen.

En lagidrott med gemenskap, samarbete och lärande i centrum.

Volleyboll erbjuder en plattform för ett aktivt liv och ger samtidigt ett socialt sammanhang där utövaren lär och utvecklas tillsammans med andra. Relationerna som skapas blir betydelsefulla även utanför idrotten, där volleyboll blir en del av ett rikt liv.

Alltid öppet och tillgängligt för den som vill spela.

På sportgolvet i hallen. I sanden under solen. I snön på bergets topp. Enkelheten och de olika grenarna - volleyboll, beachvolley och snowvolley - gör volleyboll till en fantastisk idrott som kan utövas året runt och nästan var som helst. Oavsett när utövaren hittar till volleybollens värld får den möjlighet att utvecklas från sin egen nivå, tack vare olika spelformer där fokus ligger på kunskap snarare än ålder och kön. Exempelvis spelar tjejer och killar tillsammans upp till 14 års ålder.

VANLIGA FRÅGOR OM VOLLEYBOLL

En bra början är att kontakta närmaste förening och fråga vad de erbjuder för möjligheter. Du kan även vända dig till något av våra volleybolldistrikt. Får du inte kontakt lokalt är du alltid välkommen att vända dig till Svenska Volleybollförbundet på info@volleyboll.se. Finns ingen förening i ditt närområde? Överväg att starta upp egen verksamhet. Här finns information om hur det går till!

Att spela volleyboll i olika former kräver knappt någon utrustning. För spontanspel i parken eller på stranden tillsammans med nära och kära behövs bara boll och något där ni kan spänna upp ett nät eller en lina i. Vid organiserad volleybollverksamhet i en idrottshall ombesörjer föreningen tillgång till nät och bollar, du som utövare behöver bara gympaskor och kläder du känner dig bekväm att vara fysiskt aktiv i. Vid föreningsorganiserat beachvolleyspel behöver du inte ens skor!

Oavsett när du hittar till volleybollens värld finns en gren och spelform för dig att utvecklas genom. För barn och ungdomar finns exempelvis Kidsvolley (level 1-3) och 4 mot 4 (level 4-7) med tillhörande level-system, där kunskap och erfarenhet avgör vilken nivå man spelar på och när man ”levlar” upp till nästa. Läs mer om våra grenar och spelformer!

Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar alla former av volleyboll, oavsett om det är spontanspel med kompisar eller om det sker organiserat i en förening. Som medlem i en förening får du chansen att tävla med och mot andra, bättre förutsättningar att utvecklas som spelare/ledare samt möjligheten att ta del av utbudet av utbildningar. Hitta din närmaste förening här!

Att starta och driva förening är stimulerande, lärorikt och fantastiskt roligt. Att göra det inom volleyboll är ännu bättre! På den här sidan har vi samlat information som hjälper dig genom processen, från uppstart till anslutning i Svenska Volleybollförbundet. Vi finns givetvis med som stöd längs vägen!

HITTA FÖRENING

Vill du börja spela volleyboll eller beachvolley? Eller känner du någon som vill prova på? På den här sidan Öppnas i nytt fönster. kan du söka efter föreningar i ditt närområde. Kontakta din närmsta förening för att få veta hur du ska göra för att börja spela volleyboll eller beachvolley. Får du inte kontakt lokalt är du alltid välkommen att vända dig till Svenska Volleybollförbundet på info@volleyboll.se.