Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uttagningarna till OS-kval klara

Internationell erfarenhet och spelare med stor potential utgör den svenska truppen till OS-kvalet i beachvolley på Gran Canaria 16-17 oktober. I dag blev uttagningarna klara.

Hannes Brinkborg/Simon Dahl och Björn Huitfeldt/Petter Jonsson spelar på herrsidan. Damsidan utgörs av Angelica Ljungqvist/Anna Åsberg samt Nina Grawender /Frida Stahre.

- Hannes Brinkborg får nu bära den symboliska kaptensbindeln. Med Simon Dahl kan vi hålla en hög internationell klass, säger förbundskapten Ulric Svensson, som idag tog ut de åtta spelarna till OS-kvalet.

In i det längsta hade han hoppats på positivt besked från lungskadade Stefan Gunnarsson. Men, varken Gunnarsson eller skadade Björn Berg har möjlighet att nå god form till mitten av oktober. På damsidan saknas Karin Lundqvist som spelar i Brasilien.

- Angelica Ljungqvists medverkan är ovärderlig, och nu när Karin är i Brasilien är Angelica och Anna ett lag jag verkligen ser fram emot att se vad de kan prestera tillsammans. Nina och Frida var det svenska damlag som avslutade säsongen bäst, liksom Björn och Petter på herrsidan. Det är också två lag som har riktigt goda träningsförutsättningar för att vara bra i oktober, säger Ulric Svensson.

Sverige har i första omgången lottats i samma grupp som Spanien, Italien och Island. Den avgörs 16-17 oktober i Las Palmas, Gran Canaria. De tre bästa länderna går vidare till nästa omgång.

Fakta om OS-kvalet och Continental Cup Final

24 lag för herrar respektive damer spelar OS i London 2012. 16 lag kvalificerar sig via världsrankingen och OS-platserna tillhör de kvalificerade spelarna. 8 lag kvalificerar sig via kontinentala kval där platserna tillhör respektive land. Sverige är med i det kontinentala kvalet.

De kontinentala kvalen sker i lagform, delvis likt tennisens Davis Cup, där två lag möter två lag från ett annat land i totalt fyra matcher. Skulle det stå 2-2 i matcher spelas ett så kallat ”golden set” för att avgöra vinnande land.

Hösten 2010 spelas första omgången, 2011 spelas andra omgången och i juni 2012 spelas den tredje och sista omgången, Continental Cup Final.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-09-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer