Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Årets beachvolleyspelare och genombrott

Landslagets Hannes Brinkborg och sommarens drottning på Swedish Beach Tour, Karin Lundqvist, är utsedda till årets beachvolleyspelare 2011. Årets genombrott är Kajsa Edebjörk, samt en nykomling på beachen, Viktor Jonsson.

Den tidigare friidrottaren Viktor Jonsson var okänd inom beachvolleysverige fram till årets första Swedish Beach Tourtävling i Uppsala i juni. Tillsammans med Petter Jonsson blev det i debuten en tredjeplats och paret lyckades sedan ta SM-silver, bli uttagna till OS-kval, vinna en match på World Tour, ta ytterligare en andraplats och två tredjeplatser på Swedish Beach Tour samt vinna två Challenger-tävlingar. Viktor Jonsson, uppvuxen på Gotland och numera tävlandes för Beachhallen i Södertälje, är rankad 8:a i Sverige.

- Viktors intåg på den svenska beachvolleyscenen saknar motstycke under mina nio år som förbundskapten. Genombrott är bara förnamnet, säger Ulric Svensson.

Karin Lundqvist tog i år SM-guld, vann tourfinalen och har gjort en fantastisk säsong under hösten på Banco do Brasil med tre stycken femteplaceringar och en fjärdeplats.

- Det känns jätteroligt att bli utsedd till årets spelare i Sverige igen, säger Karin Lundqvist som i helgen krönte sin bästa säsong någonsin på den brasilianska touren genom att ta en semifinalplats.

Hannes Brinkborg är Sveriges bästa beachvolleyspelare på herrsidan. Tillsammans med sin landslagspartner Steve Gunnarsson satsar han på en OS-plats i London 2012.

- Sällan har jag varit så imponerad av en spelare som jag varit av Hannes Brinkborg under 2011. Han har tagit tag i sina svagheter på ett anmärkningsvärt sätt vilket gjort att Brinkborg/Gunnarsson numera är både ett fruktat motstånd och ett önskat träningsmotstånd bland världseliten, säger Ulric Svensson.

Kajsa Edebjörk, Göteborgs BC, har under sommaren tagit ett stort steg i sin karriär med en pallplats på Swedish Beach Tour.

- Kajsa har kämpat länge för att bli en elitspelare och 2011 lyckades hon. Hon är en härlig frisk fläkt bland damerna i den svenska eliten, säger Ulric Svensson.

Svenska Volleybollförbundet har sedan 1992 utsett Årets beachspelare och från och med 2001 har även Årets genombrott uppmärksammats.

Motiveringar:
Årets spelare herr – Hannes Brinkborg
”Sveriges mest komplette spelare tog ett makalöst kliv framåt i sin utveckling 2011. Med två topp-10-placeringar på World Tour, tillsammans med Stefan Gunnarsson, bidrog Hannes till att befästa Sveriges position internationellt inom herrarnas beachvolley.”

Årets spelare dam – Karin Lundqvist
”Obesegrad i Sverige med den svenska dubbeln, det vill säga SM-guld och tourfinalseger, som kronan på verket står Karin i en klass för sig bland svenska beachvolleytjejer 2011. Framgångar på världens hårdaste nationella tour, den brasilianska, gör inte hennes framgångar mindre imponerande.”

Årets genombrott herr – Viktor Jonsson
”Från mer eller mindre helt okänd i beachvolley-Sverige tog sig Viktor via Challenger till Swedish Beach Tour - och till SM-silver. Han debuterade i internationella sammanhang med OS-kval och spel på World Tour. Victors säsong 2011 är definitionen för ordet genombrott.”

Årets genombrott dam – Kajsa Edebjörk
”Kajsa gick under 2011 från oetablerad till etablerad i den svenska dameliten, med en semifinalplats i Göteborgs Swedish Beach Tourtävling som toppnotering. Kajsa har i flera år försökt ta sig in i toppskiktet och har under året visat att enträgen vinner.”

Fler nyheter

Publicerad: 2011-12-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer