Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uttagningar till OS-kval klara

Hannes Brinkborg och Stefan Gunnarsson är stjärnorna i den trupp till Continental Cup, tillika OS-kval, som beachvolleyns förbundskapten Ulric Svensson tagit ut. På damsidan gör Sofia Ögren debut i de här sammanhangen.

Om en månad är det dags för den tredje fasen av Continental Cup som är en av två olika vägar till en OS-plats i London i sommar. World Tour är den andra vägen.

Continental Cup är en Davis Cup-liknande tävling där land möter land. Både Sveriges herrar och damer har tagit sig vidare från de första två faserna och spelar nu den tredje fasen. Herrarna åker till Frankrike och damerna till Schweiz.

Herrar

17-19 maj i Ile de Monsieur-Sevres, Paris, Frankrike
Hannes Brinkborg/Stefan Gunnarsson
Petter Jonsson/Viktor Jonsson
Länderna i gruppen: Danmark, Estland, Polen, Spanien, Storbritannien, Frankrike, Serbien, Sverige.

Damer

17-19 maj i Zug/Lucerne, Schweiz
Anna Åsberg/Sofia Ögren
Tora Hansson/Camilla Nilsson
Länderna i gruppen: Grekland, Italien, Estland, Polen, Lettland, Tjeckien, Sverige, Norge.

- Hannes och Steve behövs på den här nivån och behöver vinna de flesta, för att inte säga alla, av sina matcher för att en OS-plats ska bli verklighet, och de är också det enda svenska laget, herr eller dam, som visat att de har kapacitet att slå vem som helst, säger Ulric Svensson.

Om Jonsson/Jonsson:

- Viktor var 2011 års komet på den svenska beachvolleyhimlen och om han fortsätter att utvecklas tillsammans med Petter är några skalper internationellt nästa steg. Varför inte i Continental Cup? Petter och Viktor har tränat bra med Hannes och Steve i vinter och är alldeles för spännande för att ställa över den här gången, säger Ulric Svensson.

Om Åsberg/Ögren:

- Jag betraktar Anna och Sofia som Sveriges bästa lag för närvarande. Efter sina pallplatser i både SM och i Swedish Beach Tour-finalen förra säsongen har de tränat bra och varit framgångsrika i årets inledande tävlingar. Dessutom ska det bli kul att se Sofia debutera i Continental Cup, säger Ulric Svensson.


Om Hansson/Nilsson

- Det här betraktas säkert som den största överraskningen i den här uttagningen med tanke på att de två planerar att inte spela tillsammans det här året. Men de här två tjejerna är trots allt rankade etta i landet. De känner varandra mycket väl i och med sina tre år tillsammans. Av alla tillgängliga tjejer kommer inga andra i närheten av den internationella erfarenheten de har samlat på sig de senaste åren, vilket blir en nog så viktig hjälp även för Anna och Sofia. Och framförallt har både Tora och Camilla gjort sin hemläxa i vinter och kommer vältränade till Schweiz, säger Ulric Svensson.

Finaler i juni

Karin Lundqvist fokuserar på den brasilianska touren sedan några år och avstår spel i Continental Cup även den här gången.

Två segrar vardera för Sveriges herrar respektive damer krävs för att Sverige ska gå vidare till finalen i juni, som för herrarnas del spelas i Alanya, Turkiet, och som för damernas del spelas i Moskva, Ryssland. En eventuell OS-plats via Continental Cup tillfaller landet som sedan utser de två spelarna.

- Chansen finns. Framförallt på herrsidan där vi bevisligen har ett starkt förstalag i Hannes och Steve. Men vi har också lag som kan skrälla, och är det något vi sett i Continental Cup hittills så är det skrällar, säger Ulric Svensson.

Samtliga bilder: Jacob Birgersson
Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer