Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Stor svensk beachvolleyseger i Paris

Det blev en fantastisk svensk beachvolleydag i Paris. Sveriges herrar vann kvartsfinalen över Danmark i OS-kvaltävlingen Continental Cup – mycket tack vare en enastående Stefan Gunnarsson som gjorde osannolika sju blockpoäng i ”golden set”.

- Jag såg redan efter Steves första blockpoäng i golden set att det här skulle gå vägen. Han såg så bestämd ut som jag knappt sett honom förut, berättar Hannes Brinkborg efter matchen.

Continental Cup i beachvolley liknar tennisens Davis Cup och fungerar som en av två vägar till OS i London. Under fredagen möttes Sverige och Danmark som av expertisen anses vara ungefär lika bra, men med den skillnaden att Danmarks förstalag Bo Söderberg/Anders Höyer kom 5:a på VM förra året och på grund av det kunde ses som knappa favoriter över Sveriges förstalag Brinkborg/Gunnarsson.

Lång jämn match med fördel Sverige

Efter att de båda förstalagen slagit ländernas respektive andralag under förmiddagen, alltså 1-1 i matcher, väntade tungviktsdrabbningen. De vann varsitt set och i tredje var svenskarna starkast. 23-21, 15-21, 15-10 slutade det till Brinkborg/Gunnarsson.

I fjärde matchen förlorade Petter Jonsson/Viktor Jonsson mot Sören Höyer/Lior Koren med 21-15, 21-19.

Gunnarsson i toppform

2-2 i matcher betyder att det avgörs med ett enda så kallat ”golden set” till 15 mellan de spelare som respektive coach tar ut. Och det var där som Stefan Gunnarsson växte ut till den storspelare han är i sina bästa stunder. Men frågan är om inte det här tog priset.

- Han såg mer ut som tre meter lång än två. Han var överallt. Danskarna kom varken över eller förbi hans block. Hannes gjorde inte många fel, men det här var ändå Steves golden set från början till slut, berömmer den svenske förbundskaptenen Ulric Svensson.

- En stund före matchen tänkte jag att om jag inte kan ge 120 procent den här gången så kan jag lika gärna lägga av, säger Steve som uppenbarligan visste var han skulle ha fokus.

Spanien väntar i semifinal i morgon

I fredagens semifinal väntar Spanien för Sverige. Spanjorerna slog ut Storbritannien med 3-1 i matcher. Seger i semifinalen krävs för avancemang till det slutliga OS-kvalet i Turkiet i juni.

För de svenska damerna som OS-kvalade i Zug, Schweiz, tog äventyret slut snabbt. Italien vann med 3-0 i matcher i den kvartsfinalen och därmed är alla svenska OS-chanser på damsidan borta. För Sverige spelade Tora Hansson/Camilla Nilsson och Anna Åsberg/Sofia Ögren.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-05-17

Senast uppdaterad: 2012-05-17

Visa fler nyheter

Sponsorer