Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Stort steg mot OS för Brinkborg/Gunnarsson

Beachvolleylaget Hannes Brinkborg/Stefan Gunnarsson tog ett stort steg närmare OS tack vare en heroisk insats i Paris under fredagen. Tack vare segrar mot Spanien, tre gånger om dessutom, är Sverige klart för OS-kvalfinalen i Turkiet i juni.

- Så som Hannes och Steve har klivit fram när det gällt som allra mest de här två dagarna, när de har haft kniven mot strupen och en enda förlust hade inneburit missat OS, då har de plockat fram det allra bästa inom dem. Nu har de gett sig själva en riktigt hygglig chans igen att nå London, säger förbundskapten Ulric Svensson.

Sex segrar på två dagar 

Det är Continental Cup, fas 3, som just nu avgörs i Paris – en lagtävling där land möter land med sina två bästa lag i bäst av bäst av fem matcher. Brinkborg/Gunnarsson har varit hundraprocentiga hittills med tre segrar över Danmark i kvartsfinalen under torsdagen och tre segrar över Spanien i semifinalen under fredagen. Sveriges andralag Petter Jonsson och Viktor Jonsson har inte varit lika lyckosamma och förlorat sina sammanlagt fyra matcher.

Final mot Polen väntar

Nu är Sverige i final mot Polen under lördagen, och just de två finallagen går vidare till Continental Cup Final i Turkiet i mitten av juni. Där finns tre OS-platser finns att spela om när Europas åtta bästa länder gör upp.

- Det är stort att vara där. Sverige är bland Europas åtta bästa länder i beachvolley, och kan vi slå Spanien kan de slå vilket land som helst, säger Ulric.

Under fredagen öppnade Brinkborg/Gunnarsson med att vinna över Spaniens Lario/Mesa med 17-21, 21-16, 15-12 och följde senare upp med 21-18, 14-21, 15-12 över Marcos/Garcia. Samma två spanska lag vann mot Jonsson/Jonsson vilket betydde 2-2 i matcher och så kallat ”golden set” där förstalagen från varje land mötte varandra i ett enda set till 15 för att avgöra.

Där vann Brinkborg/Gunnarsson över Marcos/Garcia med 15-12 och avancemanget var klart.

- ”Steve” hade fyra blockpoäng i golden set och sex eller sju mot Danmark. Det är exceptionella siffror i vår sport, säger Ulric.

- Vi har inte varit felfria, men vi har hittat en väg att vinna när vi verkligen har behövt det. Otroligt skönt, säger Hannes Brinkborg.

Under lördagen spelas finalen mot Polen där seedningen till OS-kvalfinalen i Turkiet står på spel.

De här länderna spelar Continental Cup Final i Turkiet i juni: Holland, Österrike, Lettland, Sverige, Polen, Schweiz, Norge, Turkiet.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-05-18

Senast uppdaterad: 2012-05-18

Visa fler nyheter

Sponsorer