Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

OS i beachvolley inleds lördag

För femte gången är beachvolleyn med på OS-programmet. Beachvolley har sedan OS-debuten 1996 blivit en mycket populär arena och TV-idrott. I SVT och på SVT-play kommer det sändas massor av matcher redan från start när man gör upp på Londons hetaste konstgjorda strand på kända Horse Guard’s Parade. Även Eurosport sänäder beachvolleymatcher. Här är Jonas Håårds tips och tankar inför OS.

I årets upplaga gör 24 dam- och herrlag upp, men resan till London har inte varit som tidigare. Nu har de 16 bäst rankade paren via World Tour tävlingar sedan 1/1 2011 fått sin plats. Sedan har värdnationen en plats i varje klass. De sista 7 platserna har kvalats genom Continental Cup. Det är ett slags kval med flera omgångar där landslag möts. Sverige togs sig här till den sista kvalrundan men förlorade i kvartsfinal.

Man kan inte låta bli att fundera vad SOK hade gjort om Sverige vunnit kvalet efter alla skriverier om idrottare som inte fått ok att delta trots klarade kval. Vann kvalet gjorde Norge som förlänger sin fina beachvolleyhistoria.

Många matcher innan slutspelet

I London delas lagen upp i sex grupper om fyra lag. Efter gruppspelet får ”Lucky losers”, dvs de fyra sämsta treorna, spela en kvalomgång för att spela sig till åttondelsfinal. Därefter är det vanligt slutspel. Det betyder att det kommer att spelas många matcher innan slutspelet drar igång och precis som i alla stora mästerskap kommer man behöva vinna mot många duktig lag för att ha en chans att spela om medaljerna.

Om USA är beachvolleyns moder så är Brasilien hennes förstfödde son. Dessa två giganter i beachvolleyn kommer säkert att finnas med bland medaljörerna då man alltid skickar potentiella vinnare till OS. Precis som vanligt får bara en nation ha två par med och det gör att flera världspar från dessa länder inte får vara med i OS. Om man ska se till formkurvan så känns det som om de brasilianska paren har något bättre status, men vi vet att amerikaner älskar att tävla för sitt land i OS så allt känns öppet.

Historia skrivs när amerikanskor jagar tredje raka

När vi tittar närmare på damernas startfält så finns det många spännande historier att berätta. Givetvis startar vi med Misty May-Treanor och Kerri Walsh Jennings som skrev in sig i historieböckerna redan i Peking genom att bli det första paret att någonsin försvara sitt guld. En seger i London skulle ge ett svårslaget rekord som säkert kommer att stå sig i många år. Uppladdningen inför detta OS ser dock lite annorlunda ut. Direkt efter OS-guldet 2008 tog paret en timeout och Kerri födde två barn. I comebacken så visade paret att man håller högsta klass fortfarande och de hör givetvis till favoriterna i London.

Världsmästarna utmanar

Största utmanare är paret som vunnit allt utom OS. Brasseduon Juliana Silva och Larissa Franca har radat upp topplaceringar på World Tour i snart 10 år och de vann VM 2011. Paret missade OS i Peking pga en skada på Juliana och är garanterat hungriga på guld. De är kompletta och formen är betydligt bättre med flera stora segrar under 2012.

Bakom dessa två favoriter finns flera par som utmanar, men frågan är om de inte tävlar om bronset. Andralagen i Brasilien (Antonelli/Antunes) och USA (Kessy/Ross) är givetvis med i leken och kinesiska paret Zhang Xi/Xue har flera segrar och många topplaceringar i World Tour. De tog även brons på hemmaplan i senaste OS. En annan spelare som redan skrivit historia är Natalie Cook från Australien som via Continental Cup kvalde in till sitt femte raka OS, vilket hon är ensam om på damsidan. Hon är dessutom ingen dussinlirare utan vann guldet på hemmaplan 2000 och har varit som sämst femma i sina fyra tidigare OS.

Kan Rodgers/Dalhausser försvara sitt guld?

Efter att ha provat tillsammans några gånger så blev Todd Rodgers och Phil Dalhausser ett permanent par tillsammans 2006. Ganska snart insåg de själva och världen att det var början på något bra. De vann OS 2008 och VM 2009 och dominerade World Tour 2010 med ett smått oslagbart rekord med 9 segrar på 12 tävlingar. Lägg till det att de slutade tvåa, trea och fyra på de övriga tre så förstår ni vilket år paret hade. På sistone har amerikanerna varit mänskliga (läs skadeproblem), men de får ändå gälla som favoriter i London när de försöker bli det första manliga paret att försvara ett OS-guld.

39-årig utmanare

Första utmanare är den sedan 2010 nya brasilianska duon med 39-årige spelgeniet Emanuel Rego och store Alison Cerutti. Emanuel gör sitt femte raka OS och har tagit medalj de två senaste spelen. Guld i Aten 2004 och brons i Peking 2008. Tillsammans med 27-årige Alison får de gälla som främsta utmanare. Det andra paret från Brasilien har också massor av rutin på den ena hälften genom Emanuels gamla partner Ricardo. Han går in i London med tre raka medaljer av olika valör och spelar tillsammans med Pedro Chuna.

Bland de övriga som utmanar om guld och medaljer finns andra paret från USA med Gibb/Rosentahl som visat bra form under 2012. Sedan finns givetvis tyskarna Brink/Reckermann som vann VM 2009, men paret har haft skadeproblem så deras status är inte helt lätt att förutspå. Sedan får vi absolut inte glömma Schuil/Nummendor. Båda stjärnor inomhus som visat hålla hög klass och deras mål är garanterat att vinna guldet.

Massor av beachvolley på TV

Det märks att SVT har storsatsat på beachvolley detta OS. Expertkommentator är Simon Dahl och hans meritlista tror jag de flesta har koll på. Han kommer att få jobba hårt då SVT kommer att sända massor av matcher varje dag. Eurosport sänder också direkt från Londons beachvolleymatcher.

Efter gruppspelet och ”lucky looser” matcherna kommer en snabbanalys och framåtblick. Då vet vi också vilka som är i form och vilka som kanske har nedsatt förmåga på grund av skador. Som par i beachvolley är man väldigt sårbar eftersom man inte kan byta eller vila sig bättre med det intensiva spelprogrammet.

OS officiella sida om beachvolley med program och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

/Jonas Håård

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-27

Senast uppdaterad: 2012-07-28

Visa fler nyheter

Sponsorer