Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Europa utmanar på bred front i beachvolleyn i OS

Efter avslutat gruppspel och ”lucky looser” omgången väntar nu åttondelsfinalerna i OS i beachvolley. Favoriterna är vidare på både dam- och herrsidan även om inte alla har övertygat av de toppseedade. Extra kul som europé är att det finns flera par från Europa med bra form som säkert vill bryta dominansen från Syd- och Nordamerika. Här är Jonas Håårds krönika.

Det troligaste är nog ändå att det finns representation från både USA och Brasilien när semifinaler och kanske även finaler spelas om några dagar. Åttondelsfinalerna ser inte allt för svårtippade ut och man lockas redan att blicka fram mot kvartarna som å andra sidan kommer att bli supertuffa för alla lagen. Några skräller kommer vi dock säkert få se redan i åttondelen.

Ojämn fördelning i åttondelsfinalerna

Bland damerna så vann de båda braslilianska och amerikanska lagen sina grupper. Det var dock bara förstaseedade Larissa-Juliana som inte tappade set i gruppspelet, men ibland är det en fördel att få spela tufft även i gruppspelet för att hitta det vinnande spelet som kan bära långt i turneringen. En intressant detalj är att paren är lottade så att May-Treanor-Walsh hamnar på övre halvan och slipper därmed de andra amerikanska och brasilianska paren i kvart och semi. De har visserligen kinesiska Zhang Xi-Xue som är andraseedade men kinesiskorna har inte övertygat och slutade bara tvåa i gruppen.

Skräll mot kinesiskor?

Bland utmanarna har vi flera europeiska par som ser starka ut. Italienska Cicolari-Menegatti vann alla tre matcherna i gruppen, men jag tror grupptvåorna från Ryssland Ukolova-Khomyakova har lika stor chans att gå långt om man kan skrälla mot ovan nämnda kinesiskor. Båda lagen är på övre halvan i slutspelsträdet som på papperet ser lite enklare ut. Här finns även det andra ryska paret Vasina-Vozakova som har en hög högstanivå. Kanske kan det bli en helrysk kvartsfinal och därmed ett ryskt lag i semifinal.
 
Den nedre halvan är betydligt tuffare och här kommer de europeiska paren få det tufft om de vill nå långt. Tyska Goller-Ludwig har i skrivande stund redan vunnit den heltyska åttondelen och är första lag i kvartsfinal. Här väntar troligtvis förstaseedade Larissa-Juliana.  

Två stora herrfavoriter

I jakten på herrarnas guld känns det som de skulle vara en stor överraskning om inte de två toppseedade Emanuel-Alison från Brasilien och Rogers-Dalhausser från USA möts i final den 9:e augusti. Båda paren har otroligt hög högstanivå och få svagheter och jag tror att de kommer att krävas mycket av utmanarna eller en skada på favoriterna för att stoppa dessa två par. På herrsidan återfinns de båda paren från USA och Brasilien på var sin halva så rent hypotetiskt kan de alla gå till semifinal.

De övriga 12 lagen är alla från Europa och här återfinns flera lag som visat bra form i gruppspelet och kan dessa lag fortsätta att växa i slutspelet så kan de räcka långt. Personliga favoriter är polackerna Fijalek-Prudel. När herrsidans par liknar varandra allt mer med ett blockstarkt fyrtorn och en duktig sideoutkille, så klappar hjärtat extra mycket för polackerna som är två riktiga lirare. Deras anfallsregister är brett och de spelar riktigt smart med flera kombinationer i block och försvar. I skrivande stund har de redan vunnit sin åttondel och är i kvartsfinal där de troligtvis ställs mot toppseedade Emanuel-Alison från Brasilien.

Andra europeiska lag som visat positiva tendenser är världsmästarna från 2009 Brink-Reckermann som vann sin grupp övertygande. Jonas Reckermanns ryggskada verkar inte hämma honom allt för mycket hittills och håller hans rygg så kan det räcka långt. En annan gruppvinnare är letterna Plavins-Smedins, J som lite överraskande vann mot Nummerdor-Schuil från Holland. Jag tror dock båda dessa par kan utmana för en semifinalplats även om deras kvartsfinaler bli tuffa.

Norge susar vidare?

Norge var en av de sista nationerna in i OS och de skickade Skarlund-Spinnangr som visat att de kan tävla på högsta nivå. De spelade bitvis riktigt bra mot brassarna Cunha-Ricardo i gruppen och kan de hålla nerverna i styr och spela ut kanske de kan knipa en kvartsfinalplats. Då krävs det seger mot letterna Plavins-Smedins, J.

SVT och Simon levererar

Om man inte har möjlighet att vara en av 15 000 på de ofta fullsatta läktarna i London så visar SVT och SVT play massor av beachvolley. De flesta matcher kommenteras av Simon Dahl som gör ett superjobb och det känns som att han har jobbat med media hela livet. Jag utgår ifrån att SVT fortsätter att visa beachvolley och därmed kommer man kunna se de flesta matcherna i slutspelet.

/Jonas Håård

Fler nyheter

Publicerad: 2012-08-03

Senast uppdaterad: 2012-08-03

Visa fler nyheter

Sponsorer