Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Vidare i OS-kvalet efter vinst mot England

Efter en rafflande avslutning på den avgörande matchen av vinnarfinalen i Continental cup i Bournemouth, där Karin och Nina drog det längsta strået, stod Sverige som vinnare av matchen och gruppen. De svenska damerna är därmed direktkvalificerade till tredje omgången som spelas våren 2015.

Leaf Academy i Bournemuth har under den gångna helgen bjudit på perfekta förhållanden med sol, 26 grader och en stilla bris. Så även denna dag. England stod för motståndet i vinnarfinalen av Continental cup grupp D för damer och förutsättningarna var att vinnaren är klar till nästa runda som gruppvinnare och förloraren möter förlorarvinnaren för en andra chans men med ett tufft spelschema med risk för upp till 4 matcher med begränsad vila emellan.

Karin och Nina dominanta

I den första matchen ställdes Karin och Nina mot Englands andra lag, Grimson – Lazard, bestående av en beachspelare med ringa internationell erfarenhet och en 17 årig talang som precis börjat spela beach. Karin och Nina spelade från början till slut övertygande och gav aldrig de oerfarna Engelskorna chansen taktiken att serva in unga Lezard i mitten och därmed tvinga fram misstag fungerade mycket bra och siffrorna skrevs till 21-10 21-16.

Förlust trots bra spel för Tadva och Camilla

Camilla och Tadva ställdes i den andra matchen mot Dampney-Leaf, där den första har erfarenhet från OS i beachvolley 2012 och den andra från OS i volleyboll 2012. Det blev ett mycket bra spelat och jämnt första set där Sverige höll bra sideout men hade svårt att ta tillvara på de många chanser man hade utifrån väl fungerande taktik. Bra aggressivitet i slutet av första gav fördel och setboll med boll uppe på nät men räckte ändå inte hela vägen. Setet avslutades snöpligt efter två bra Engelska servar och ställning 22-20. Det andra setet började jämnt men England kopplade snart greppet med ett mindre poängövertag och ett jagande Sverige kom inte ifatt trots bra inställning. En avgörande match var därmed framkallad.

Golden match mellan landsettorna

I den helt avgörande matchen ställdes Sveriges Första lag, Karin och Nina, mot Englands första lag, Dampney och Leaf. Engelskorna började mycket bestämt med bra serve, effektiv taktik och en påhejande publik. Först i andra hälften av första set började Sveriges spel att stabilisera sig en aning men första set till England 21-15. Det andra började helt jämnt och med stabilare Svensk side out. Bra poängspel gav ledning 11-8 men England kommer tillbaka till 12-11 innan Sverige kan rycka via två serveess till 18-15. Två block utjämnar till 1-1 i set med siffrorna 21-16.

Det tredje setet börjar även det jämnt och trots att Karin har flera försvarsbollar uppe så är det England som har ledningen med två vid sidbyte 11-9 med egen serve. Strategiskt byte av vem man servar på och äntligen ett bra försvar som vänds till poäng skär ner ledningen men England har ändå matchbollar vid 14-12. Smart sideout av Nina tar tillbaka serven och ett servess, som sänt från ovan, utjämnar till 14 lika. Ännu en räddad matchboll innan bra serve tvingar fram missat anfall och egen matchboll som utnyttjas direkt och vinst 18-16.

Vinsten innebär att Sveriges damer nu är direkt kvalificerade till Tredje omgången i Continental Cup som spelas under våren 2015. Os platser delas ut först i fjärde omgången under våren 2015.

- Så skönt att vända och vinna och därmed slippa upp till två matcher till idag. Att vi nu går direkt till den tredje omgången gör att vi helt kan fokusera på World tour framöver och under hösten blicka framåt mot 2015, kommenterar Karin

Resultat finner man på CEV, Europeiska Volleybollförbundets Länk till annan webbplats.hemsida.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2014-06-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer