Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Inget avancemang i U18 EM i Kristiansand

Trots matchboll för vinst och avancemang från gruppen slutade det ändå vinstlöst för både killar och tjejer i gruppspelet av U18 EM i Kristiansand. Tjejerna förlorade mot Litauern och Belgien och killarna mot Norge. EM är därmed över för svensk del.

Det fina vädret från gårdagen var bokstavligen som bortblåst när fredagens avgörande gruppspelsomgångar skulle slutföras och slutspelsplatserna delas ut. Båda de svenska lagen hade avancemangsmöjligheten kvar inför dagens matcher.

Jämnt mot Litauern men klart mot Belgien.

Spelmässigt var det ett annat lag som äntrade banan i den andra gruppspelsmatchen och den blev också en mycket jämn historia. Sverige spelade mycket bra och tog sig fram till tre setbollar i det första setet men tyvärr så kunde Litauern vända underläget till vinst 22-20. Besvikelsen över det tappade första setet märktes i början av det andra setet men spelet stabiliserade sig så sakteliga men det räkte inte riktigt och Litauern tog hem det med 21-18 och därmed matchen 2-0.

Det visade sig under gruppspelets gång att inte bara de förväntade polskorna utan även belgiskorna hade en hög nivå. De var därmed mycket bra motstånd som stod på andra sidan nätet inför den sista gruppspelsmatchen. De svenska tjejerna började dock bra men i mitten av matchen så tappade man fokus vilket skapade problem i kommunikationen och belgiskorna kunde segla iväg till seger 21-13. I det andra setet var fokus och spelet tillbaka och ett spelmässigt mycket jämnare set slutade med belgisk vinst 21-18.

-Väldigt synd att vi inte kunde ta det första setet i dagens första match som visade sig vara den avgörande matchen för avancemang ur gruppen. Tjejernas spelade bättre och bättre och de har visat att de har en hög potential men det saknas mer träning och matchning ihop som lag, kommenterar coach Adrienne Marie.

Matchboll för avancemang

Det var ett sånt där härligt sportsligt upplägg inför de svenska killarnas sista gruppspelsmatch. Helt avgörande match mot hemmanationen på centercourt där vinnaren skulle avancera till slutspelet. Sverige började bra i alla moment inledningsvis samt lyckades följa en väl fungerande taktik vilket ledde till vinst 21-16. Det andra setet blev en jämn historia där Sverige hade ett antal lägen då de efter försvar inte riktigt vågade vara aggressiva i anfall. Man tog sig trots det fram till matchboll 20-19 i egen serve som man inte kunde vinna. Tyvärr så lyckades Norge vända på steken direkt via ett serveess och ett blockpoäng och matchen var utjämnad 1-1.

I det tredje setet hade Sverige inte samma stabilitet i sitt spel som tidigare och gav bort för många poäng på egna misstag. Det var aldrig riktigt något snack om utgången av setet och matchen och Norge kunde vinna och därmed säkra avancemanget ur gruppen.

-Vi är såklart väldigt besvikna över att ha matchboll för vinst och avancemang men inte lyckas vinna. Killarna förtjänar en eloge för sin inställning och sin vilja. De har i perioder spelat mycket bra men tyvärr förlorat viktiga poäng i fel läge på grund av misstag i grundspelet. Med tanke på träningsmängd, resan hit och att förberedelserna på plats försvann så gör de en bra insats och det känns ändå lovande inför framtiden, rapporterar coach Aldis Jaundzeikars.

U 18 EM är därmed färdigspelat för de svenska lagen och båda åker hem med en 25e plats i bagaget.

 

 

   

Fler nyheter

Publicerad: 2014-08-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer