Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grawender/Rådström teamar upp - satsar mot OS i Tokyo

Ny partner och ny OS-satsning. Nina Grawender bildar lag med Anniken Rådström och siktar på att nå de Olympiska spelen i Tokyo 2020.

Tidigt i mars 2016 gick Nina Grawenders dröm om ett OS på Copacabanas stränder i kras. Efterhängsna skador och ett brutet samarbete satte käppar i hjulet för den nästan fyra år långa satsningen mot Rio-OS.

Efter en tung vår, och en sommar där karriären mycket väl kunde ha runnit ut i sanden, är hon nu tillbaka med siktet inställt på OS i Tokyo 2020.
- Att avsluta satsningen med Karin (Lundqvist) var givetvis jobbigt. Jag behövde få tillbaka motivationen och tog därför en paus under sommaren. Och det funkade, jag kände verkligen hur suget kom tillbaka. Jag ville ut på världstouren igen och spela mot de bästa!

Där och då inledde hon jakten på en ny partner. En inte helt enkel uppgift, skulle det visa sig:
- Jag sökte någon som är träningssugen, någon som har viljan, någon som vågar gå sin egen väg. Att hitta en person med liknande värderingar som jag var svårare jag trodde. Visst fanns det aktuella, men det saknades något - den där hungern i ögonen.

Men då, i början av oktober, hörde en bekant röst av sig. Värmländskan Anniken Rådström ringde och berättade att hon ville satsa helhjärtat på beachvolleyn.
- Vi har ju tränat tillsammans några gånger i Beachhallen i Södertälje, så jag tänkte, "varför inte? Vi testar och ser vad som händer!".

"Vi kan lyckas"

Sagt och gjort. Rådström tog sitt pick och pack och begav sig till Göteborg för att träna med Grawender.
- Vi klickade verkligen och kom snabbt överens om att vi kör. Vi satsar mot OS i Tokyo!, säger Nina och fortsätter:
- Det känns väldigt skönt att ha det klart. Nu kan vi börja bygga vidare på allvar. Anniken är ung och lovande och jag tror verkligen att vi kan göra varandra riktigt bra - att vi kan lyckas tillsammans. Enormt inspirerande!

Rådström instämmer och konstaterar att hon och Nina lär komplettera varandra i sanden.
- Det ska bli enormt kul att satsa på riktigt. Det har varit en dröm, och att få göra de med en så rutinerad spelare som Nina känns otroligt bra. Jag kommer lära mig fantastiskt mycket av henne. Att hon dessutom har världens största block gör ju inte saken sämre. Då kan jag fokusera på försvar i bakplan, precis som jag gillar.
- Jag har höga förväntningar på oss, annars hade jag inte valt att satsa på det här sättet. Det kommer krävas otroligt hårt jobb och det kommer att ta tid, men jag tror verkligen på det här!

För drygt en månad sedan satte sig duon ned igen. Satsningen ritades upp och gicks noggrannt igenom. Resultatet blev en nästintill färdig helhetsplan med träningsläger, turneringar och sponsorer.
- Vi är redan i full gång! Anniken har varit i Göteborg några gånger nu och det känns bättre och bättre. Till våren inleder vi sannolikt med ett träningsläger i Australien. Vi har redan planerat in två internationella turneringar under våren vilket är ett bra mål just nu. Den ena är i samband med resan till Australien, den andra i Malaysia några veckor senare. Jag ser så fram emot att kunna utmana de bästa spelarna på touren igen och att klättra upp på världsrankingen, säger Nina Grawender.

Fakta Grawender/Rådström

Nina Grawender
Ålder: 29 år
längd: 190cm
Spelartyp: Blockare
Yrke: Beachvolleyspelare
Klubb: Göteborgs Beachvolley Klubb
Meriter: : Landslagsspelare 2013-2016, representerade Sverige i OS-kval 2010, 2013, 2014, 2015. Niondeplats på Europamästerskapen, SM-Guld, femteplats på Världstouren.

Anniken Rådström
Ålder: 23 år
Längd: 175 cm
Spelartyp: Försvarsspelare
Yrke: Personlig assistent
Klubb: Västra Ämterviks IF
Meriter: 13:e plats på UEM, USM-guld, femteplats på Sverigetouren.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-12-07

Senast uppdaterad: 2016-12-07

Visa fler nyheter

Sponsorer