SBT-stjärnor kombinerar elitidrott med familjeliv
Elitidrott och familjeliv går inte alltid hand i hand. I beachvolleyn har man dock hittat vägar för att förbättra förutsättningarna för den som försöker kombinera. Det kan flera av elitspelarna på Swedish Beach Tour vittna om.
I arbetslivet finns en grundtrygghet för den som ska bilda familj. Den stavas föräldraförsäkring. Den ger förutsättningar för ekonomisk säkerhet samt garanterar förälderns rätt att komma tillbaka sitt arbete efter föräldraledigheten. För en elitidrottare är förutsättningarna markant annorlunda. Här finns sällan en arbetsgivare. Idrottarens inkomst är istället beroende av hur väl den presterar på sin arena. En inte helt enkelt uppgift för en höggravid kvinna eller nybliven mamma.
Vad kan då idrottsförbund göra för att öka tryggheten för kvinnor som vill satsa både på familj och sin idrott?
Bortsett från den självklarhet att kvinnor ska få lika mycket sändningstid, publicitet och prispengar som män, har det Svenska Volleybollförbundet skapat en förutsättning där kvinnor kan frysa sina rankingpoäng under graviditet och mammaledighet. När de sedan är tillbaka kan de återgå till de rankingpoäng de hade tidigare. På så vis blir vägen tillbaka till elitnivå kortare.
Swedish Beach Tour är den störta beachtävlingen i Sverige och har under sommarhalvåret totalt nio stopp i olika städer runt om i hela landet. Vid första stoppet i Uppsala hade en tredjedel av de kvinnliga beachspelarna utnyttjat möjligheten att frysa rankingpoäng.
En av dessa spelare är Tora Hansson (Iksu Beachvolley). Tora är en av landets absolut bästa spelare (bronsmedaljör på SM för två veckor sedan) och kom så sent som sommaren 2016 tillbaka från mammaledighet. Hon anser att andra idrotter kan ta efter beachvolley.
- Idrottsförbund kan reglera system så att man efter graviduppehåll enklare ska kunna börja där man slutade när man är redo för det, inom en rimlig tidsgräns. Det är såklart tufft som det är att ta sig tillbaka efter graviditet. Man kan förenkla för utövaren genom att låta den slippa den långa uppförsbacken att klättra på ranking eller liknande så har man skapat förutsättningar för att idrottaren ska orka komma tillbaka i sin satsning, säger Tora.
Anne-Lie Rininsland, en annan av Sveriges främsta damspelare, har även hon använt sig av möjligheten att frysa rankingpoäng. Två gånger om faktiskt.
- Jag vann ett SM-guld innan jag födde mina två barn, men det är först efter barnen som jag haft mest framgångar. Senast förra året, vid 39 års ålder, vann jag mitt tredje SM-guld och kom nia på EM. Och jag kan lova att muskelstyrkan inte är densamma som för tio år sedan. Jag är stolt och glad över att få vara en del av en idrott som stödjer framgång för den som vill, oavsett kön, säger Rininsland och fortsätter:
- Kerri Walsh är ett lysande exempel på att detta underlättar, hon har vunnit tre VM-guld i rad och har fött tre barn där emellan. Det är en helt unik prestation och det är coolt att man inom vår idrott kan komma tillbaka och fortfarande tillhöra den yttersta eliten.
Anna Rydenberg, som länge varit etablerad på den svenska elittouren, berättar om sitt val att skaffa barn:
- Man kommer långt på att behålla en stark kropp, men mycket sitter mentalt. Och detta är lika för båda könen. Så att komma tillbaka efter graviditet är väldigt vanligt inom beachvolley över hela världen. Det faktum att man kan frysa poängen under det året man är borta gör att man inte behöver starta om från början efter graviditet. Man får möjlighet att starta där man slutade i ranking. Det gör att beslutet att skaffa barn inte behöver kännas som slutet på idrottskarriären.
Tora Hansson fortsätter.
- Valet att försöka skaffa barn blev enklare när jag visste att så många mammor inom beachvolleyn båda internationellt och i Sverige lyckas ta sig tillbaka till elitnivå. Jag visste att det inte är självklart att kunna komma tillbaka, men om fysiken är med mig, graviditet och förlossning går bra och om jag vill, så finns alla förutsättningar att lyckas.
Tora Hansson och spelpartnern Sofia Ögren har lyckats slå mynt av det hela. Laget har fått flera sponsorer som står bakom deras gemensamma satsning. Däribland Fältcom.
- Att sponsra Tora och Sofia är för oss är en självklarhet, då sporten är jämställd och internationell, precis som Fältcom, säger Mikael Långström, VD Fältcom.
Svensk volleyboll har tagit steg i en positiv riktning för att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar i sitt idrottande. Det finns fortfarande mycket rum för förbättringar och arbetet fortsätter. Tora Hansson tror på ett långsiktigt tänk:
- Idrott handlar mycket om resultat vilket är förståeligt på många sätt, men man ska passa sig för att tänka för kortsiktigt. Om andra idrottsförbund också kan stötta graviditet blir det ju så många fler duktiga elitidrottare. De kan hålla på längre samtidigt som unga tjejer inte behöver oroa sig för att de i framtiden ska behöva välja mellan familjeliv och elitidrott. Om vi vill ha lika många idrottande kvinnor som män i Sverige behöver vi ge båda könen bra förutsättningar.
Foto: falkenbergsbild.se (toppbild) & Magnus Egger.