Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U18-EM: Medaljerna utom räckhåll, men Hellvig/Andersson slåss om topplacering

Medaljchanserna är borta för de svenska ungdomslandslagen som är på plats på U18-EM i Kazan, Ryssland. Ett av dem är dock fortsatt med och slåss om topplaceringarna när mästerskapet kliver in på sin finaldag.

Hellvig/Andersson slåss om topplacering

Medaljchansen må vara borta för Hanna Hellvig och Sofia Andersson efter kvartsfinalförlusten under lördagskvällen, men de är fortfarande med i racet om topplaceringarna när U18-EM i morgon går in på sin finaldag.

Vägen dit då? Jo, den inleddes med en stabil seger mot Slovenien i sextondelsfinalen under morgontimmarna.
- Stabilt som tusan. Hanna servade bort motståndarna från nät. Efter halva första set var det inget snack. Kassaskåpssäkert 2-0, konstaterar coach Robert Söderberg.

Hellvig/Andersson dundrade sedan vidare och besegrade Österrike i en tät och välspelad åttondelsfinal. Söderberg sammanfattar:
- Det var hur häftigt som helst! Underläge genom hela första set, men ändå ett bra svenskt lag på planen. Några missar för mycket gav dock motståndarna de bollar de behövde för att knipa setet. Känslan var dock att vi var på gång. Och så var det verkligen. Taktiken följdes till punkt och pricka och tjejerna ryckte tidigt i andra set till stor setvinst. Avgörande set började på samma sätt. Det mesta fungerar och Österrike får inte stopp på Hannas och Sofias varierade anfall. Men så tippar vågskålen. Några snabba poäng till motståndarna och ställningen är otäckt jämn när Sofia placerar in en genial bagger längs med nätet. 13-11 och fortsatt press på motståndarna. Efter varsin sideout blir ställningen 14-12 och när sen Österrike slår ut nästa boll är kvartsfinalen säkrad. Tuffaste motståndet plockade fram det bästa av tjejerna!

I kvartsfinal ställdes Hellvig/Andersson mot topptippade Italien. Väl där blev det stopp:
- De servar bort oss från nät i första set och tjejerna ges aldrig riktigt chansen att få några lätta poäng. Inledningen av andra är bättre med tidig svensk ledning. I mitten av setet rycker dock Italien och därifrån släpper de aldrig greppet. De är numret för stort för dagen. Hanna och Sofia stretar emot bra i andra set och det tar vi med oss till söndagens matcher, säger Söderberg.

I morgon, söndag, väntar alltså placeringsmatcher (placeringarna 5-8) för Hellvig/Anderssons del. Två stycken, närmare bestämt. 09:30, svensk tid, ställs duon mot hemmaspelande Movchan/Andreiuk.
- En mycket tuff uppgift där målet är att jobba vidare med det egna spelet, pressa på i serven och helt enkelt jäklas med motsåndarna så mycket som möjligt, avslutar Söderberg.

Andersson/Åhman utslagna

Joel Andersson och David Åhman gick vidare från torsdagens och fredagens inledande poolspel som grupptrea och ställdes mot norska duon Ringøen/Brekke i sextondelsfinal under lördag förmiddag.

Efter en stentuff tresetare fick det svenska laget kapitulera. Siffrorna skrevs till 21-17, 19-21, 15-12 fördel Norge. EM-äventyret i Kazan är därmed över för Andersson/Åhman. Duon kan dock blicka tillbaka på några framgångsrika veckor i sanden.

Utöver prestationerna i Kazan dundrade laget igenom OS-kvalets inledande omgång i Vaduz, Liechtenstein, för drygt två veckor sedan. Där och då stod de som gruppsegrare, vilket säkrade avancemang till 2018 års kvalfinal.

De svenska lagen
Flickor: Hanna Hellvig (Lidingö SK) / Sofia Andersson (Norsjö VBK). Laget coachas av Robert Söderberg.
Pojkar: Joel Andersson (Norsjö VBK) / David Åhman (Iksu Beachvolley). Laget coachas av Rasmus Jonsson.


Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-26

Senast uppdaterad: 2017-08-26

Visa fler nyheter

Sponsorer