Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Syskonen Åhman är Årets genombrott

Röstberättigade spelare och Svensk volleybolls medlemsföreningar har sagt sitt. Syskonen Fanny och David Åhman är Årets genombrott inom svensk beachvolley. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med de hyllade tu.

Supersyskonen Åhman har den gångna sommaren på allvar presenterat sig på den svenska beachvolleyscenen. Utöver mängder av topprestationer finns nu också ett par prestigefulla utmärkelser som understryker den saken. Storasyster Fanny och lillebror David är Årets genombrott på dam- respektive herrsidan.

Årets genombrott - dam: Fanny Åhman, IK Studenterna i Umeå (IKSU)

- Oj! Vilken glad överraskning, det hade jag inte förväntat mig. Det här är väl vad man skulle kunna kalla en tidig julklapp, säger Fanny när volleyboll.se når henne med nyheten.

18-åringen har en minst sagt häftig säsong bakom sig. Tillsammans med radarpartnern Isabelle Haak har hon etablerat sig i toppskiktet av svensk beachvolley. Eller vad sägs om seger på den svenska elittouren, Swedish Beach Tour (SBT), under stoppet i Helsingborg samt JSM-guld och SM-brons i seniorsammanhang på Skrea Strand i Falkenberg?

Tog vara på chansen

- "Bella" och jag bestämde oss tidigt för att vi ville fortsätta spela ihop. Vi visste inte hur mycket det skulle bli men konstaterade att det vore kul om vi kunde lyckas ta oss in på SBT. Och det gjorde vi bevisligen. Vi fick ett wildcard till tourstoppet i Helsingborg och tog till vara på det på bästa sätt, skulle man kunna säga. Vi vann direkt och belönades med så pass många poäng att vi helt plötsligt kunde ta oss in på alla tävlingar i Sverige. SM var helt klart en höjdpunkt. JSM-guldet kändes på förhand rimligt att nå, men i Senior-SM hade vi inga resultatmål uppsatta. Vi tyckte mest att det skulle bli kul att jämföra sig med de allra bästa i Sverige. Att vi sedan nådde brons vara bara en bonus.

Under vinterhalvåret är Fanny en viktig kugge i RIG Falköpings elitserielag, där hon agerar libero.
- Att spela både volleyboll och beachvolley betyder mycket och ger mig bättre spelförståelse i sin helhet. I volleyboll går det snabbare och man kommunicerar på ett annat sätt, men i övrigt är mycket sig likt mellan grenarna. Inte minst vad gäller grundslagen, som i princip är desamma.

Fanny Åhman besitter stor talang och spelar med lika mycket glädje som skicklighet. Det gångna året har hon på allvar etablerat sig i den svenska beachvolleyeliten, vilken hon lär utmana och tillhöra många år framöver. Därför är hon Årets genombrott 2017.

Årets genombrott - herr: David Åhman, IK Studenterna i Umeå (IKSU)

- Häftigt! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga... Det här var inget jag trodde när säsongen började. Just därför känns det ganska otippat, men jag är glad och stolt, säger David Åhman när volleyboll.se förmedlar nyheten.

David har precis som storasyster Fanny haft ett magiskt 2017. Tidigt kunde man skönja att det här skulle bli ett bra år för David, som spelade hem förstaplatser i fem seniortävlingar (tre Opens och två Challengers) inför 2017 års upplaga av Beachvolley-SM. Väl där dundrade han sedan hem både Ungdoms-SM (U18) och Junior-SM i lag med Joel Andersson. I Senior-SM slutade duon på en niondeplats.

Även internationellt har David skördat framgångar. Eller vad sägs om en niondeplats på U20-EM i Italien samt turneringssegern som bärgades i Liechtenstein i den första kvalturneringen till Ungdoms-OS i Buenos Aires 2018? I november krönte han sedan säsongen med vad som är den kanske största framgången under hela 2017; en fjärdeplats vid den prestigefulla seniorturneringen Nevza Beach Sweden (nordeuropeiska mästerskapen) i lag med en viss Alexander Annerstedt (Årets genombrott 2016).

Och just det... Berättade vi att David ännu inte fyllt 16 år? Talang var ordet!

"Känns speciellt"

- Det har varit en intensiv säsong med mycket tävlande. Jag är nöjd med den i sin helhet och har lärt mig otroligt mycket. Det är svårt att rangordna resultaten, men tävlingen i Göteborg och vad jag och Alexander åstadkom där känns givetvis väldigt speciellt. Jag är nöjd med säsongen!

Motståndarna som radar upp på andra sidan nätet är inte sällan tio år äldre än spänstfenomenet från Umeå. Trots det går han alltså som oftast av planen som segrare:
- Jag lär mig otroligt mycket av att spela mot seniorer. Det är när jag utmanar mig själv som jag utvecklas, konstaterar David.

"Korvstroganoff" framgångsreceptet

Fanny och David Åhman är alltså Årets genombrott inom svensk beachvolley. Det här är andra gången som två syskon tilldelas utmärkelsen samma år. Hur den osedvanligt talangfulla duon lyckats med konststycket? David tror sig ha svaret:
- Det måste vara pappas korvstroganoff! Haha, nej men vi har föräldrar som stöttar oss i allt vi gör. De ställer alltid upp - det betyder mycket. Sedan ligger det kanske lite i familjen, vi älskar idrott! När syrran fastnade för volleyboll gjorde även jag det. Vi sporras och lär av varandra hela tiden.

OM ÅRETS GENOMBROTT

Årets genombrott inom svensk beachvolley utses årligen sedan 2001 av röstberättigade spelare (myndiga spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2017 pågick omröstningen mellan fredagen den 24 november och fredagen den 8 december. Sammanlagt inkom en bra bit över 100 röster .

HISTORIK
Årets spelare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Årets genombrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-12-13

Senast uppdaterad: 2017-12-13

Visa fler nyheter

Sponsorer