Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ungdoms-OS-kval: Åhman/Hellvig vill skriva historia

På fredag kliver 16-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig in i den avgörande kvalturneringen till 2018 års Ungdoms-OS i Buenos Aires, Argentina. Siktet är inställt på att skriva svensk beachvolleyhistoria.

Det europeiska finalkvalet till Ungdoms-OS går under namnet Youth Continental Cup och avgörs i Baden, Österrike. 16 pojklag gör upp om totalt fem åtråvärda platser. På plats för att representera Sverige finns David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK).
- Att spela ett direkt avgörande OS-kval känns speciellt - både nervöst och otroligt häftigt. Vi är taggade och ser fram emot komma ner och spela, säger Åhman/Hellvig

Lyckas Åhman/Hellvig med sitt mål blir de det första svenska beachvolleylaget någonsin i ett Ungdoms-OS.
- Vi vill verkligen gå vidare. Det är inget snack om saken. Vi kommer gå för det!

Laget laddar för närvarande på Gärdet i centrala Stockholm där de drillas av landslagscoachen Rasmus Jonsson. Turneringen i Baden blir duons andra tillsammans. I mitten av maj landslagslägrade de talangfulla tu i Turkiet tillsammans med några av Sveriges bästa beachvolleylag, något som avslutades med en debut på Världstouren som kom till turkiska Aydin 17-20 maj. De blågula tonåringarna, som klev direkt in i Main draw tack vare ett Wild card, gjorde rejält avtryck när de besegrade etablerade och betydligt äldre motståndarna Penninga/Blom (NED) och slutade på en niondeplats. Och då spelade alltså de båda 16-åringarna mot seniorer.


Vidare som gruppetta

Den första kvalrundan till Ungdoms-OS avgjordes i mitten av augusti 2017. Dåvarande teamet David Åhman och Joel Andersson briljerade i sanden i Vaduz, Liechtenstein, och kvalificerade sig för finalkvalet som gruppvinnare efter fem raka segrar och utan att förlora ett enda set. Österrike, Spanien, Kroatien och värdnationen Liechtenstein tvingades alla kapitulera för vårt blågula tandem.

Ytterligare sju kvalgrupper avgjordes på samma sätt. Gruppvinnarna och grupptvåorna kvalificerade sig till OS-kvalets finalturnering, som nu alltså står redo att dundra igång i österrikiska beachvolleymeckat Baden.

Vägen till OS-biljetten

Av 39 lag som klev in i OS-kvalet återstår 16. Och av dessa är det alltså fem som får boka biljetter till Argentina. De lyckliga vinnarna vaskas fram på följande vis...

Finalkvalet inleds med poolspel (preliminary round) om fyra grupper med fyra lag i varje. Lagen som slutar sist i var och en av grupperna är utslagna. Gruppettor, grupptvåor och grupptreor avancerar i sin tur till finalfasen (12-Team Single Elimination Playoffs) där så kallad singeliminering gäller. Grupptvåor och grupptreor spelar åttondelsfinaler, medan gruppettorna går direkt till kvartsfinalspelet. Förlorande kvartsfinallag spelar om plats fem till åtta, där plats fem alltså innebär en OS-biljett. Samtliga semifinallag är också garanterade OS-avancemang. Vinnande semifinallag gör upp i en finalmatch, medan förlorarna spelar om bronset.

FAKTA: 2017-2018 CEV Youth Beach Volleyball Continental Cup Final
Datum: 8-10 juni
Spelplats: Baden, Österrike.
Antal lag: 16 flick, 16 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.cev.eu/BeachVolley-Area/BeachVolley_2BOX.aspx?ID=1025&mID=2116&sID=0&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod= Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA: Youth Olympic Games Buenos Aires 2018
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina.*
Antal lag: 32 flick, 32 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.buenosaires2018.com/es Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-05

Senast uppdaterad: 2018-06-05

Visa fler nyheter

Sponsorer