Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Historiska succén: Åhman/Hellvig klara för Ungdoms-OS

16-åringarna David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) har skrivit svensk beachvolleyhistoria. Idag, lördag, blev duon det första svenska beachvolleylaget någonsin att kvalificera sig för ett Ungdoms-OS.

Det europeiska finalkvalet till Ungdoms-OS går under namnet Youth Continental Cup och avgörs just nu i Baden, Österrike. Under lördagskvällen utkristalliserade sig fyra av de totalt fem europeiska lag som får boka biljetter till Buenos Aires, Argentina. Och ett av dem var svenskt: David Åhman och Jonatan Hellvig. Sverige är därmed klart för Ungdoms-OS i beachvolley för första gången.

- Vi ska spela Ungdoms-OS! En helt overklig känsla. Så stort - det är ren och skär glädje, säger Åhman/Hellvig.

I den avgörande matchen, som utgjordes av en kvartsfinal mot hemmaspelande österrikarna Leitner/Reiter, stod 16-åringarna som segrare efter 2-0 i set (21-16, 21-18).

- Det var väldigt nervöst inför, och vi kände oss sega. I första set tog vi ledningen direkt och drog ifrån – det kändes tryggt hela vägen. I andra ledde vi med 13-8, men Österrike gjorde det bra och hämtade ikapp till 16-16. Men vi svarade med ett snabbt ryck och lyckades skapa en lucka igen med två snabba poäng - och det höll hela vägen. Det här var inte vår bästa match i turneringen, men definitivt den viktigaste, så det känns otroligt skönt att vi ändå lyckades vinna, fortsätter David och Jonatan.

Åhman/Hellvig drömstartade turneringen under fredagen genom att spela hem två segrar av två möjliga, först mot Turkiet och sedan mot Grekland. Under lördag förmiddag besegrade de sedan Tyskland i gruppfinalen, varför de nu var framme i kvartsfinal där värdnationen Österrike väntade på andra sidan nätet. Och där blev det alltså seger i två raka set, varpå OS-platsen säkrades.


Äventyret i Österrike fortsätter

Continental Cup fortsätter imorgon, söndag, med semifinaler samt brons- och finalmatcher. OS-biljetten är alltså redan säkrad, men vårt blågula tandem har siktet inställt på att avsluta turneringen i stil:
- Vi siktar på ett bra resultat. Nu när vi säkrat vår OS-plats kommer vi kunna spela mer avslappnat - det är helt enkelt inte lika mycket som står på spel. Vi ska bara gå ut på planen och njuta, konstaterar 16-åringarna.

Turneringen i Baden är duons andra tillsammans. I mitten av maj landslagslägrade de talangfulla tu i Turkiet tillsammans med några av Sveriges bästa beachvolleylag, något som avslutades med en debut på Världstouren i turkiska Aydin. Tonåringarna, som klev direkt in i Main draw tack vare ett Wild card, gjorde rejält avtryck och besegrade bland annat etablerade och betydligt äldre motståndarna Penninga/Blom (NED). Talangerna slutade sedan på en meriterande niondeplats.

Vägen till Argentina

Resan till den säkrade OS-biljetten inleddes redan i augusti 2017 när den första kvalrundan avgjordes. Dåvarande teamet David Åhman och Joel Andersson briljerade i sanden i Vaduz, Liechtenstein, och kvalificerade sig för finalkvalet som gruppvinnare efter fem raka segrar och utan att förlora ett enda set. Österrike, Spanien, Kroatien och värdnationen Liechtenstein tvingades alla kapitulera.

Ytterligare sju kvalgrupper avgjordes på samma sätt. Gruppvinnarna och grupptvåorna kvalificerade sig till OS-kvalets finalturnering, som i helgen alltså avgörs i österrikiska beachvolleymeckat Baden. Av de 39 lag/länder som klev in i det europeiska Ungdoms-OS-kvalet återstod 16 inför starten av helgens tävlande.


FAKTA: 2017-2018 CEV Youth Beach Volleyball Continental Cup Final
Datum: 8-10 juni
Spelplats: Baden, Österrike.
Antal lag: 16 flick, 16 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.cev.eu/BeachVolley-Area/BeachVolley_2BOX.aspx?ID=1025&mID=2116&sID=0&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod= Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA: Youth Olympic Games Buenos Aires 2018
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina.*
Antal lag: 32 flick, 32 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.buenosaires2018.com/es Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-09

Senast uppdaterad: 2018-06-09

Visa fler nyheter

Sponsorer