Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uppdaterat: Långläsning från U-20 EM

I Anapa, Ryssland, spelas denna helg U20-EM i beachvolley. Svensklagen, coachade av syskonen Rasmus och Petter Jonsson har börjat mycket starkt i gruppspelet. Robert Söderberg från RTC är på plats och ger här ett matigt referat.

U20 EM Anapa, Ryssland Dag 1

David Åhman och Jonatan Hellvig började gruppspelet med vinst mot Estland. Esterna knep första set men halvvägs in i det andra började killarna hitta tillbaka till det fina spel som tog dom till seger i OS-kvalet i Baden för två veckor sedan. Klar setvinst gav ett spännande skiljeset där David och Jonatan var i klar ledning från mitten av setet. En Hellvigsk sideout på matchbollen gav Sverige en fin start i turneringen. 2-1 (19-21, 21-12, 15-12).

I andra matchen gjorde man processen kort med Israel. Bra servande fick bort israelerna från nät och i sin egen sideout var man i stort sett felfri. Resultatet skrevs till 2-0 (21-11, 21-7).

Tjejerna ställdes mot Finland i sin premiärmatch. Samma finska lag som man förlorade mot i U18 EM i Kazan förra sommaren. Denna gång var det full fart från Hanna Hellvig och Sofia Andersson från start. Man malde på i första set och var i ledning hela vägen upp till 18-18 då finskorna var ikapp. En spännande avslutning följde där Sverige till slut knep setbollen efter ett finskt misstag. I andra set var det ett skarpare svenskt lag på banan. Mer utdelning i serven och ett pressat Finland orkade inte stå emot. Klar setvinst och härlig revansch för Hanna och Sofia. 2-0 (21-19, 21-16).

Dag 2

Efter varsin vinst dag 1 ställdes Österrike och Sverige mot varandra i andra gruppomgången. Första set är svängigt där lagen turas om att ha ledningen, dock utan att något lag rycker på riktigt. Österrike är framme vid setboll 20-19. En fin sideout från Sofia räddar dock den åt Sverige. Följande boll ger svensk chans att döda bollen men Österrike spelar (som under hela matchen) fint försvarsspel och vinner en skarp diggeshot. När setbollen sen fastnar i nätet på svensk sida är setet förlorat.

Andra set blir inte lika jämnt. Österrikiskorna spelar fin beachvolleyboll. Anfallsspelet är varierat och Hanna och Sofia får även slita i sin sideout när den ena bollen efter den andra fiskas upp på österrikiska sidan. Svenskorna är inte riktigt nära i detta set och Österrike sätter sig därmed i en fin position inför sista gruppomgången. Sverige-Österrike 0-2 (20-22, 14-21).

Efter några timmars vila och laddning rivstartar Sverige mot Ungern. Vid vinst säkrar Hanna och Sofia andraplatsen i gruppen (om inte Finland skräller mot Österrike). Taggade tjejer mosar sina motståndare i första set. Man släpper endast 8 bollar! Kanske slappnar man av för mycket i inledningen av andra set. Ungern tar kommandot och leder genom nästan hela setet. Svenskorna tar sig dock ikapp och när det ska avgöras är man starkast. Sofia avgör med en parreshot och andraplatsen är säkrad. Österrike spelade samtidigt sig fram direkt till åttondelen genom säkra 2-0 mot Finland. Sverige-Ungern 2-0 (21-8, 22-20).

De svenska killarna klev in i handlingarna på eftermiddagen i en ren gruppfinal mot Österrike. Servetarget var österrikiska blockeraren och taktiken fungerade utmärkt. Bra servande och när block/försvarsspelet börjar stämma hamnar Österrike i stora problem. Sverige rycker ifrån och är överlägsna i set ett. Man släpper bara 11 poäng och visar att man är väldigt fokuserade på uppgiften. Andra set visar samma mönster. Stor svensk ledning. Österrike är dock inte helt uträknade. Vid mitten av setet har man en bra serveserie som skapar lite nerv. Närmare än 9-11 kommer man dock inte innan Sverige rycker ifrån igen. Jonatan essar med en serve som är på väg att segla ut men en hoppande Österrikare hinner inte undan. Därifrån och in är det nu Sveriges match helt och hållet. David får äran att spika in en andraboll på matchbollen och segern och därmed också direktplats till åttondelsfinalen är säkrad. Sverige-Österrike 2-0 (21-11, 21-15).

Slutspel nästa
Efter de sista gruppspelsmatcherna lottades slutspelsträdet för både killarna och tjejerna. För David och Jonatan väntar som gruppetta, åttondelsfinal mot vinnaren i matchen mellan Holland och Ukraina. Värt att notera att det är Hollands andralag, alltså inte det lag man slog i finalen av Continental Cup-kvalet i Baden tidigare i juni. Matchen spelas klockan 13:10 svensk tid på lördag.

För Sofia och Hanna väntar ett möte med en grupptrea för en plats i åttondelsfinalen. Portugals tjejer som inte rådde på Danmark och Tjeckien i gruppspelet står på andra sidan kl. 9:00 på centercourten i Anapa.

Dag 3
Sverige-Portugal 2-0 (21-10,21-18)
Tjejerna som alltså lottades mot Portugal inledde matchen på bästa tänkbara sätt. Portugal kunde inte hantera Hanna och Sofias servepress. Stabilt rakt igenom setet och glada miner i värmen på centercourten. I andra set vaknar dock Portugal till. En blandning av fler svenska misstag och fler egna portugisiska poäng gör andra set till ett jobbigt set. Sverige är dock starkare när det behövs som mest och via 21-18 är man vidare till åttondel.

Sverige-Schweiz 0-2 (14-21,19-21)
Väl där väntade duktiga schweizlaget Böbner/Gilardi. Sverige får egentligen inte någonting att stämma i första set. Schweiz är näst intill hundraprocentiga i sin sideout och essar nog Hanna och Sofia mer än de andra lagen gjort tillsammans i tidigare matcher mot Sverige. 14-21 och uppförsbacke. Andra set får ett helt annat utseende. Tjejerna är skarpare i grundspelet och har nu bytt servetaktik vilket ger fin utdelning. Setet är jämnt hela vägen. Det som fäller avgörandet är dock
att Schweiz är något bättre på att hålla lugnet på slutbollarna och kommer till några riktigt bra anfall. Nära för Sverige men tyvärr inte tillräckligt för att vinna setet. 19-21 och turneringen slutar med en niondeplats. För Schweiz fortsatte sedan dagen med säker vinst i kvartsfinalen mot Holland.

Sverige-Ukraina 2-1 (18-21,23-21,15-11)
David och Jonatan som fick vänta in sina motståndare i åttondelen ställdes till slut mot Ukraina som i sextondelen slog ut Holland 2 i en tresetare. Ukrainarna var verkligen varma i kläderna och rivstartar mot ett något passivt svenskt team. Den ukrainska sideouten är felfri och även om siffrorna blir så pass jämna som 18-21 känns det som det är Ukraina som styr och ställer helt och hållet. I andra set väntar vi på att Ukraina ska mattas av efter sin fina inledning. Så blir inte fallet. Sverige
hänger dock på och höjer sig avsevärt jämfört med föregående set. Från underläge 4-6 tar killarna fem raka poäng. Ledningen håller i sig upp till 17-13 när man får problem. Ukraina går ikapp ochförbi. Vid ställningen 20-19 skaffar man sig sin första matchboll. Efter en svensk sideout är det kvitterat. Detta upprepas ytterligare en gång innan svenskarna skaffar sig sin första setboll. Jonatan avslutar med ett takblock och det är kvitterat. Tredje set är ovisst och nervöst. Lika upp till 5 poäng. Här kommer ett svenskt ryck fram till 12-8. Nu känner man igen killarna med bra block-försvar följt av skarpa anfall. Efter en ukrainsk medical timeout tar dom tre raka bollar och ledningen är så när uppäten vid ställningen 12-11. Här följer två riktigt häftiga bollar där David gör den ena omöjliga försvarsräddningen efter den andra. Ukraina är nu ett slaget lag och matchbollen är en ren formalitet. 15-11 och kvartsfinal nästa.

Sverige-Frankrike 1-2 (17-21,21-14,13-15)
Tuffast möjliga motstånd när de duktiga fransmännen stegade in på banan. Ett oskarpt svenskt lag har svårt att få spelet att lossna i set ett. Fler misstag än tidigare gör att man inte är riktigt nära att störa fransoserna. Andra set ger en drömstart för Sverige. 5-0 och fransk timeout. Sverige spelar bra mottagning (Jonatan blir matad med serve efter serve), David slår in ett gäng andrabollar och block-försvarsspelet har hittat tillbaka. Stora och rättvisa siffor och skiljeset väntar. Frankrike börjar bäst med sin försvarsspelare i spetsen. Han turas om med David att spela upp mer eller mindre omöjliga bollar till sina lagkamrater. 7-7 förvandlas till svensk ledning 10-8 efter en takblock av Jonatan. Frankrike kvitterar dock och går sen fram till ledning 13-11. Väldigt skarpa franska anfall där man ett flertal gånger hittar linjerna gör det jobbigt för de svenska killarna. Frankrike spelar sig fram till två matchbollar och på den andra avgör man med en stabil sideout till 15-13. Det blir alltså Frankrike som får spela vidare om medaljerna under söndagen. En häftig comeback av Jonatan och David som sånär räckte hela vägen. Nu väntar placeringsspel med match mot Hollands förstalag kl. 9:20 svensk tid.

Dag 4
Sverige-Holland 2-1 (21-16,17-21,15-13)
Repris på Continental Cup finalen i Baden för tre veckor sen där svenskarna körde över sina motståndare. Tuffare nu redan från start när Holland sköter sin sideout utmärkt. Jonatan och David gör detsamma även om det nu börjar märkas på båda lagen att dom får slita rent fysiskt efter många timmar i stekande sol. Sverige dock starkast i andra halvan och vinner till slut setet klart. Set två är det omvända. Det svenska poängspelet går trögt när båda holländarna har en bra dag anfallsmässigt. Kvitterat. Avgörande set blir väldigt spännande. Lagen turas om att ha ledningen men ingen gör det stora rycket. Med minsta marginal vinner Sverige avgörande set och tar därmed chansen att bli femma.

Sverige-Norge 2-0 (23-21,21-9)
Våra norska grannar ville inget hellre än att sätta käppar i det svenska hjulet. En direktplats till VM nästa år stod på spel. Mycket vind ökade svårigheterna för de båda lagen när matchen startade. Mer kämpa- än skönspel på banan och Jonatan och David stod inte riktigt att känna igen i första set. Man avslutar dock starkt och gör det som krävs, vinner sista bollen! Andra set visar plötsligt upp det bästa spelet för dagen. Luften går ur Norge när svenskarna direkt går fram till 4-0. Propagandaspel och 10 minuter senare är matchen slut.

Därmed kniper Sverige en mycket stark femteplats på detta U20-EM i Ryssland vilket alltså ger direktplats till VM nästa år. Om vi lägger till Hanna och Sofias niondeplats så kan vi summera enriktigt fin turnering. Svensk beachvolleyboll är på rätt väg.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-29

Senast uppdaterad: 2018-07-02

Visa fler nyheter

Sponsorer