Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U18-EM: Åhman/Hellvig bärgade historiskt guld

Efter fyra dagars spel i Brno har guldmedaljörerna korats - och är med stor glädje och stolthet Svensk volleyboll kan konstatera att Jonatan Hellvig och David Åhman har tagit det första svenska EM-guldet någonsin!

Jonatan (Lidingö SK) och David (IKSU) var skoningslösa i gruppspelet. Vitryssland, Frankrike och Rumänien fick alla se sig besegrade i två raka set. Duon tog sig därmed vidare till lördagens åttondelsfinal som klar gruppvinnare. Väl där mötte de Polen - och på nytt segrade Hellvig/Åhman med trygga 2-0. I kvartsfinalen stod Lõhmus/Tammearu från Estland på andra sidan nätet. Och för första gången i mästerskapet fick vår svenska superduo bekänna färg. Lagen bjöd på uppvisning och det första setet blev hela turneringens längsta, dessvärre slutade det med svensk förlust (33-35). Jonatan och David lät sig dock inte nedslås och hittade rätt i sitt spel ju längre matchen led, varpå de lyckades vända på ett minst sagt imponerande sätt via 21-19, 15-8.

Segern innebar semifinal mot förhandsfavoriterna Ryssland, som tidigare under sommaren vunnit både U20-EM och U19-VM. Inte helt oväntat blev det en rafflande match. Ryssland tog första set tämligen övertygande med 21-11, men svenskarna svarade upp med att ta hem den efterföljande akten via 21-19. David och Jonatan kopplade sedan greppet i tredje med stabil side-out, vilket banade väg för en ny mäktig vändning. Jonatan servade hem segern med ett ess till 15-11. Och redan där skrevs historia. Då stod nämligen klart att duon hade spelat hem den första svenska EM-medaljen någonsin.


"Bara att glida med"

I finalen radade Tjeckiens hemmahopp Trousil/Vodicka upp på andra sidan nät. Svenskarna tog en tidig ledning som de höll setet igenom till 21-18 och viktiga 1-0. I andra set var det sedan inget snack om saken. Den blågula duon dominerade
totalt med stark servepress och flera bollar som de vände genom imponerande block-försvarsspel. Vinst med 2-0 (21-18, 21-10) och det historiska EM-guldet - Svensk volleybolls första någonsin i ett EM, VM eller OS - var plötsligt säkrat.
- När vi tog första set så kände vi att "det här har vi!", och när vi sedan tog ledningen i andra var det bara att glida med. Så här i efterhand så var nog både semifinalen och kvarten tuffare, säger Jonatan till volleyboll.se

Historiskt EM-guld! Hur känns det då?
- Det känns väldigt roligt, så klart. Vi har nog inte har landat helt i det här än, men vi är enormt glada och stolta, svarar Jonatan.

Också på flicksidan blev det blågula framgångar!
Isabelle Reffel och Tyra Areskoug (Lidingö SK) kämpade sig igenom ett tufft gruppspel där de vann två jämna tresetare mot Israel respektive Rumänien och förlorade sista matchen mot Polen. Två vinster av tre möjliga i gruppspelet innebar en andraplats och avancemang till sextondelsfinal. Där ställdes de mot paret Keefe/Austin från England.
- Tyvärr kom vi aldrig upp i den nivå som vi vet att vi kan nå med vårt spel. Det var en besvikelse. Trots det var turneringen jättelärorik och vi fick
vinna två väldigt jämna matcher, vilket var nyttigt och kul, kommenterar Isabelle och Tyra till volleyboll.se

Segrare i damklassen blev tyska paret Müller/Kunst.

Vi gratulerar våra ungdomslandslag och deras respektive tränare, Rasmus Jonsson (Åhman/Hellvig) och Robert Söderberg (Reffel/Areskoug), till fantastiska U18-EM-insatser och uppmanar hela rörelsen att stämma in i hyllningskören!

Samtliga resultat från U18-EM hittar ni på turneringens officiella hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-19

Senast uppdaterad: 2018-08-19

Visa fler nyheter

Sponsorer