Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

World Tour: Cavretti/Wahlén vände wild card till historiskt silver

Svensk volleybolls drömmiga beachvolleysommar fortsätter. Efter dubbla World Tour-brons och ett U18-EM-guld adderar vi nu också en historisk silvermedalj från helgens världstourtävling i Siofok, Ungern, till kavalkaden av häftiga blågula resultat.

Sara Cavretti (Beachbrothers BC) och Sofia Wahlén (IKSU) är duon som skrivit svensk beachvolleyhistoria genom att som första lag spela hem ett silver på FIVB World Tour.
- Det är ju helt sjukt! Vi har aldrig spelat World tour tillsammans tidigare och det hela började med att vi fick ett wild card till turneringen. Det är det bästa vi någonsin gjort. Nevza-bronset i början av juni var stort, men det här är större. Det här silvret ramar in sommaren fint, konstaterar duon när vi når dem efter prisutdelningen.

Vägen till söndagens finalmatch var lång och häftig. Prestationen blir än mer imponrerande när man tar i beaktning att det här var Sara Cavrettis allra första WT-tävling. Resan mot silvret fick dock tuffast tänkbara start:
- Vårt mål var att gå till slutspel och då visste vi att vi fick förlora högst en match. Och förlora var ju det första vi gjorde i den här turneringen. Men vi tog chansen i andra matchen och blev åttondelsfinalklara, vilket vi var jätteglada för. Sedan bara fortsatte det. Vi tog oss vidare både genom åttondelen och den efterföljande kvarten, och plötsligt var vi framme i semi. Helt sjukt.

"Enorm vändning!"

Förutsättningarna inför och under semifinalen var i sin tur inte optimala:
- Vi hade bara några timmar att ladda om efter kvartsfinalen då vi fick reda på att vår semifinal skulle spelas redan samma dag. Det var en annorlunda match eftersom det blivit mörkt och vi spelade med lampor som kunde blända oss. Det var jättehärlig stämning och att vi tog även den här matchen gick inte ens att förstå. Vi gjorde en enorm vändning i sista set och helt plötsligt var vi finalklara i en World Tour - en World Tour med väldigt många meriterade lag. Under slutspelets gång fick vi se dem försvinna ett efter ett och helt plötsligt var det vi som stod i final!

Ja, Cavretti/Wahléns vändning mot polskorna Kloda/Ceynowa i lördagens semifinal var helt klart speciell. Vid underläge 6-10 i skiljeset lyckades vårt blågula tandem med konststycket att vända till seger, 15-11.


Blåsig final

Därmed var var laget klart för söndagens finalmatch mot slovenskorna Jancar/Kotnik.

Efter att det tyska herrlaget Stadie/Sowa tagit hem tredjeplatsen mot det serberna Klasnic/Plavsic fick Sara och Sofia äntra centercourten i ett blåsigt Siofok. Vinden kändes ända hem till Sverige via sändningen då bruset i mikrofonerna fyllde alla de rum i vilka folk satt som klistrade framför sina skärmar för att följa händelseutvecklingen i Ungern. När de båda lagen värmde upp med servemottag bara minuter innan visselpipan skulle förkunna finalens början kunde man till och med skymta kitesurfare i arenans bakgrund. Det säger inte lite det.

Svenskorna visste vad som väntade och anpassade sin "game plan" därefter:
- Det blåste otroligt mycket, men vinden på arenan var något helt annat. Den liksom snurrade runt på planen och det kunde komma kastvindar när som helst, för att nästa sekund plötsligt stanna helt. Vi tittade lite på motståndarna under lördagen, men förstod rätt så snabbt att det skulle bli ett helt nytt spe idagl från deras sida med tanke på vinden. Vår plan var att pressa serve och tyvärr var det där vi misslyckades som mest. Tjasa Jancar fick till väldigt bra servar, hoppfloat som dök på linjen och det var helt klart där de vann matchen.

Ja, finalförlust blev det i två raka set. Sara och Sofia startade annars matchen starkt och visade direkt hur vindspel skulle spelas. Vid teknisk timeout ledde svenskorna med 13-8. Laget fortsatte övertyga och hade fem bollar upp (15-10) när slovenskorna började hitta både vindspel och momentum. Efter stort blockspel av Tjasa Kotnik tvingades Sara/Sofia till en timeout för att bryta trenden, men slovenskorna lät sig inte påverkas, utan tog istället sin första ledning i matchen vid 19-18 och bar det sedan vidare hela vägen till setvinst, 21-19.

- Det började blåsa enormt och vi pratade om att vi skulle ha tålamod och fortsätta leta efter en bra serve och pressa Tjasa Jancar, den mindre spelaren, i andra set.

Kramp i smilgroparna

Motståndarna fortsatte dock rida på framgångsvågen. Likt Sara/Sofia i första set bytte slovenskorna sida vid ledning 5-2 och dessutom överläge 13-8 vid i teknisk timeout. Cavretti/Wahlén hittade inte tillbaka till sitt spel i vinden, där bristande mottag och servemissar istället gav Kotnik/Jancar ett övertygande spelövertag. Med stort blockspel av Kotnik samt få misstag överlag av slovenskorna stängdes matchen definitivt när 21-12 slogs in.

Finalförlusten till trots är våra silvermedaljörer givetvis alldeles sprudlande och stolta över helgens prestationer.
- Våra smilgropar har fått kramp, vi går och bara ler hela tiden.

Vi gratulerar Sara Cavretti och Sofia Wahlén till silvret och uppmanar hela rörelsen att stämma in i hyllningskören!

Officiell turneringssajt (spelschema, resultat, bilder med mera) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-26

Senast uppdaterad: 2018-08-26

Visa fler nyheter

Sponsorer