Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige arrangerar U20-EM i beachvolley i Göteborg

Idag, fredag, blev det klart. För första gången någonsin ska ett internationellt mästerskap i beachvolley arrangeras i Sverige. 27-30 juni 2019 avgörs U20-EM i Göteborg.

– Fantastiskt! Pallplatserna på världstouren och David Åhman och Jonatan Hellvigs historiska guld i U18-EM och Ungdoms-OS har gett beachvolley ett uppsving i Sverige. Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att Europeiska Volleybollförbundet (CEV) ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Sverige har onekligen visat framfötterna på ungdomssidan i beachvolley det senaste året. Lag Åhman/Hellvig har tagit den väldiga beachvolleyvärlden med storm genom att spela hem både U18-EM-guld och Ungdoms-OS-guld inom loppet av några månader. Det borgar för ett minst sagt intressant mästerskap på hemmaplan 2019 när framtidens beachvolleystjärnor invaderar.


Foto: IOC

– Det här är också ett tydlig steg i utvecklingen för svensk volleyboll som helhet. I somras hade vi det första större internationella volleybollmästerskapet på svensk mark sedan 1989 när vi i juni arrangerade finalspelet i Silver European League för damer. Nästa år blir det alltså ett internationellt mästerskap igen i form av U20-EM i beachvolley, fortsätter Kihlström

Göteborg Beachvolley Club (GBC), Svenska Volleybollförbundets största medlemsförening, kliver in som arrangör. Mästerskapet sträcker sig över fyra dagar och kommer utspela sig på utomhusplanerna vid Beach Center i Göteborg som också har världens största inomhushall i beachvolley strax intill.

– Den här barriären är vi stolta över att kunna bryta. Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att ta emot framtidens beachvolleystjärnor i Göteborg, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.


Foto: Magnus Egger

”Kompetens och erfarenhet”

GBC är en van arrangör av stora evenemang. Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley, kommer till Beach Center i princip årligen. Det samma gäller nordeuropeiska mästerskapen, som avgjordes så sent som förra helgen. De två senaste åren har föreningen växlat upp ytterligare genom att arrangera Europatourtävlingar.

– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger Sandra Krook, tävlingens tilltänkte Tournament Director på Göteborg Beachvolley Club.

– Med en så stark förening som GBC är det möjligt att arrangera ett U20-EM. De besitter kompetensen och erfarenheten som behövs för att genomföra mästerskap av den här magnituden, säger Martin Kihlström.

Fakta: U20-EM i beachvolley
Datum: 27-30 juni 2019
Spelplats: Beach Center, Göteborg
Lokal arrangör: Göteborg Beachvolley Club
Antal lag: 32 dam, 32 herr

Om GBC & Beach Center
Beach Center är världens största beachvolleyhall och ägs av Göteborg Beachvolley Club, Svenska Volleybollförbundets största medlemsförening. Här finns 16 inomhusplaner, sex utomhusplaner samt restaurang, strandbar och gym.


Foto: Magnus Egger


Fler nyheter

Publicerad: 2018-11-09

Senast uppdaterad: 2018-11-09

Visa fler nyheter

Sponsorer