Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tholse/Jonsson samt Yoken/Wahlén vinner SM-guld!

Lundgren/Tegenrot mot Tholse/Jonsson och Yoken/Wahlén mot Granberg/Lundqvist, så såg årets SM-finaler ut i Senior-SM. Efter rafflande finaler har vi nya vinnare på både herr- och damsidan då Tholse/Jonsson och Yoken/Wahlén segrade på Beachvolley-SM!

Herrarna inledde lördagens finalpass och först ut i semi var Lundgren/Tegenrot mot Molin/Hellvig. Regerande mästarna Peter Lundgren och Jakob Tegenrot förlorade första setet mot Jakob Molin och Jonatan Hellvig med 17-21. De lyckades dock segra i de nästkommande seten med 21-18 samt 15-10 vilket betydde SM-final för de regerande mästarna, som därmed hade chans på sitt tredje raka SM-guld.

Semifinal två på herrsidan var mellan Alfred Brink och Joel Andersson mot Linus Tholse och Viktor Jonsson. Det skulle bli en tight historia mellan två starka lag men Tholse/Jonsson segrade efter 18-21 samt 19-21.

Därmed hade vi en SM-final mellan de regerande mästarna Lundgren/Tegenrot och, för säsongen nykomponerade, Tholse/Jonsson. Under den gassande solen skulle publiken, på fullsatta centercourt, få bevittna en riktig rysare. Första set slutade 18-21 till Tholse/Jonsson vilket betydde att de regerande mästarna var tvungna att vinna set nummer två för att ha chansen på det där tredje raka SM-guldet. Tholse/Jonsson skulle visa att de ville bryta den regerande vinnarduons streak för när de till slut stängde det andra setet med siffrorna 19-21 var guldet deras. Viktor Jonsson, som har fyra SM-silver, som bästa notering, fick äntligen kliva högst upp på prispallen och detta tillsammans med, för säsongen, nya partner Linus Tholse. Efter prisutdelningen försökte Jonsson förklara vad det var som gjorde att det blev ett efterlängtat guld istället för ytterligare ett silver.

- Alla silver har börjat med en förlust i första set så det var det som avgjorde tror jag. När vi vann första set kände jag att nu är det dags, sa han med ett leende.


Trots att de lyckades vinna i två raka set var det en väldigt jämn match som spelades på Tylösand under lördagen.

- Det är två riktigt bra lag kändes det som, vi spelade bra en stund och de spelade fantastiskt bra en stund så det var väldigt skönt att spela bra i slutet, sammanfattade Tholse efter vinsten.

Efter herrarnas final var det dags för damerna att kliva ut på ett fullsatt centercourt. Yoken/Wahlén var ett av finallagen efter att ha slagit ut Camilla Nilsson och Sofia Ögren med setsiffrorna 22-20, 16-21 och 9-15.

Även den andra semifinalen var en ytterst spännande historia som krävde ett skiljeset för att avgöra vilka som skulle få chansen att spela om SM-guldet. De regerande mästarna Kristina och Susanna Thurin fick se sig besegrade av Felicia Granberg och Karin Lundqvist efter 21-19, 16-21 och 15-13.

Två semifinaler med tre set bärgade alltså väg för SM-finalen som startade 14:30. Första set var en rejäl nagelbitare och Granberg/Lundqvist hade chans att avgöra med en setboll i slutet. Serven tog dock i nät och bollen därefter var det istället Yoken/Wahlén som hade chans att avgöra. De tog chansen och vann det inledande setet med 24-22. När de följde upp det andra setet med 21-17 var guldet vunnet. Det var duons första gemensamma guld och Sofia Wahlén fick kliva högst upp på SM-pallen någonsin.

- Rolig match för oss men det var svängigt! Svårspelat i vinden men vi hade en taktik och följde den och till slut fick vi utdelning för den. Så det känns bra, sammanfattade Wahlén direkt efter matchen.

Tadva Yoken fyllde i;

- Vi spelade så otroligt bra idag, både i semifinal och final. Det kändes som att vi spelade så bra som vi bara kunde i semifinal och då vill man så gärna, gärna, gärna spela lika bra i finalen och det gjorde vi. Stundtals nej men 90% ja så det kändes fantastiskt kul att få avsluta på topp.


Senior-SM 2019 resulterade alltså i nya vinnare på både herr- och damsidan. Svensk volleyboll och Beach Travels har ju som bekant tagit över Tylösand och spelar Beachvolley-SM på hela 52 banor i en veckas tid och önskar gratulera seniorvinnarna på mästerskapets näst sista dag. Men än är vi inte klara från Tylösand och Beachvolley-SM.

Utöver seniorernas uppgörande kommer det även spelas gruppspel i Mixed-SM samt för våra yngsta spelare – nämligen miniormästerskapet. U23 samt 45+ och herrarnas 60+ ska även avgöras under lördagen så mästerskapets näst sista dag blir en händelserik sådan!

 Foto: Daniel Lubner.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-08-03

Senast uppdaterad: 2019-08-03

Visa fler nyheter

Sponsorer