Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Yoken & Hellvig är Årets spelare

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Lidingö SK-spelarna Tadva Yoken och Jonatan Hellvig till utmärkelsen Årets spelare på dam- respektive herrsidan.

Årets spelare - dam: Tadva Yoken (Lidingö SK)
Tadva Yoken har tillhört den absoluta Sverige-eliten i snart tio år - redan 2010 fick hon utmärkelsen Årets genombrott - och på den lååånga meritlistan finns bland ett oräkneligt antal pallplaceringar och förstaplatser på Swedish Beach Tour, totalt tre tourfinalsegrar, ett Nevza-guld, dubbla SM-guld och ytterligare en hel hög mästerskapsmedaljer. En "dekoration" som saknats i det uppenbart överfulla prisskåpet är dock utmärkelsen som Årets spelare i svensk beachvolley. Fram till nu, det vill säga.

När volleyboll.se fångar Tadva mitt under en färd i Stockholms tunnelbana och levererar den glada nyheten blir hon märkbart tagen:
- Är det sant? Wow, vad sjukt! Jag vet inte vad jag ska säga... Det här var oväntat. Och jättekul! Jag trodde inte att jag skulle få det här priset. Min elitsatsning har pågått länge och alla år har sett olika ut - en fantastisk resa. Härligt att få ett så fint pris lagom till jul, vilken julklapp!

2019 har varit ett ohyggligt jämnt år rent resultatmässigt på damsidan. Tar man sig en titt på Sverigerankingen ser man snart att det skiljer blott 800 poäng mellan förstarankade Felicia Granberg och sjunde-/åttonderankade Susanna och Kristina Thurin. För den oinvigde säger det kanske inte jättemycket, men normalläget är att ett par lag och spelare stuckit iväg rejält, med åtminstone ett par tusen poäng ner till bakomvarande tandems, när beachvolleyåret närmar sig sitt slut.

- Säsongen 2019 har verkligen varit superjämn. Det gläder mig att så många unga spelare tagit stora kliv och börjat utamana och fajtas med oss i det äldre gardet som varit i toppen de senaste säsongerna. Just med tanke på att det varit så tajt känns det extra kul att få den här utmärkelsen just i år, fortsätter Yoken.

Förklaringen till att Tadva nu står som Årets spelare hittar vi givetvis i att hon är en enormt bra beachvolleyspelare med hög högstanivå, men det beror också på att hon varit jämnheten själv. Fyra pallplaceringar av fyra möjliga på Swedish Beach Tour skvallrar nog om detta. Som kronan på verket kan hon också stoltsera med ett andra, fortfarande färskt, SM-guld från 2019 års upplaga av Beachvolley-SM på Tylösand, där hon triumferade i lag med Sofia Wahlén.

- Det var väldigt mycket känslor där och då, tror aldrig jag tagit ut mig själv så mycket som under den tävlingen, varken fysiskt eller rent känslomässigt. Jag var enormt motiverad när jag klev in i SM, det var helt klart något som hände där. Jag spelade med glädje från början till slut och när vi väl hade vunnit var det som om hela min karriär passerade i revy. Känslomässigt, som sagt.

Årets spelare - herr: Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
- Vad roligt, känns stort! Det här är inget man kan göra helt själv. Utan David (Åhman reds. anm.) och Rasmus (Jonsson reds. anm.), vårt fina samspel samt stödet vi får från SOK hade jag inte lyckats, säger den ödmjuke 18-åringen när volleyboll.se når honom mitt under pågående julavslutning vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping.

Efter ett fullständigt magiskt 2018, som bland annat innehöll Youth Continental Cup-guld, U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet, utsågs Jonatan till Årets genombrott i svensk beachvolley, medan partnern David Åhman (IKSU) röstades fram som Årets spelare. Och då var de alltså inte äldre än 17 år.

Under 2019 har duon sett till att göra sina för åldern redan orimligt långa CV:n ännu längre och fylligare. Detta trots att skador kommit och gått och på så vis satt käppar i hjulet under säsongens gång. Skador som bland annat innebar att duon tvingades dra sig ur U21-VM i Thailand samt att David missade Beachvolley-SM på Tylösand och juni månads haussade U20-EM på hemmaplan i Göteborg. I Åhmans skadefrånvaro fortsatte dock Hellvig visa framfötterna och noterades bland annat för en pallplats på Swedish Beach Tour samt ett SM-brons på Tylösand.

- Ja, det har definitivt varit både upp och ner. Vi fick en bra start på säsongen, men sedan stukade jag foten. När jag väl kom tillbaka skadade David knät och var borta i princip hela sommaren. Men jag tränade på bra under den perioden och måste ändå säga att vi avslutade året starkt, säger Jonatan.

Ett gäng framträdanden på FIVB World Tour hann de med tillsammans, vilket bland annat resulterade i en femteplats vid april månads historiska världstourtävling i Göteborg, en niondeplats vid maj månads tvåstjärniga världstourturnering i turkiska Aydin, samt ytterligare en femteplats vid Oslos världstourtävling i början av september. Den verkliga fullträffen kom i november då Jonatan i par med David dundrade hem ett brons vid värdlstourtävlingen i Doha, vilket utgjorde den historiskt första svenska pallplaceringen någonsin på herrsidan i FIVB World Tour-sammanhang.

- Säsongens höjdpunkt var helt klart den där pallplatsen. Den gav oss mersmak, vi är taggade på att tävla mer nästa år och att ta revansch för att vi inte fick spela alla turneringar som vi ville den här säsongen, säger Hellvig.

OM ÅRETS SPELARE
Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2019 pågick omröstningen mellan fredagen den 29 november och fredagen den 6 december. Totalt inkom över 200 röster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-12-19

Senast uppdaterad: 2019-12-19

Visa fler nyheter

Sponsorer