Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Målet: En sommar med mycket beachvolley för alla

Från 14 juni tillåts alla att resa inom landet för att tävla och spela match. Svenska Volleybollförbundet arbetar målmedvetet för en sommar fylld med beachvolley.

Vid en pressträff  torsdagen den 5 juni meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från den 13 juni är tillåtet för symtomfria personer att resa fritt inom landet. För idrottens del är det därmed från den 14 juni fritt fram att arrangera nationella tävlingar, oavsett nivå.

Förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer gäller fortsatt. Det gäller också fortsatt att alla hjälps åt att ta ansvar för att minska risken för smittspridning. Är man sjuk ska man inte resa alls och de som reser behöver tänka på att vara noggranna med hygien, undvika trängsel och hålla avstånd till andra människor.

Specifika råd till idrotten är att:
1. När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.
2. Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

- Vi gläds över nyheterna, som innebär att alla våra utövare, oavsett nivå och ålder, från och med den 14 juni kan börja tävla i beachvolley igen, såväl lokalt och regionalt som i nationella och rankinggrundande turneringar. Det innebär förhoppningsvis en bestående återgång mot det normala och ett startskott på återaktiveringen av vår rörelse, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Att det blir nationella beachvolleytävlingar på alla nivåer i sommar tycks nu alltså stå klart. På vilka premisser de ska arrangeras och spelas är under utarbetning. Dialog pågår med bland annat Riksidrottsförbundet, Polisen och lokala/regionala myndigheter, allt för att få fullständiga förutsättningar klargjorda.

Vi ber föreningar och spelare om samma fina tålamod och förståelse som visats hittills genom pandemin, när vi som rörelse ställts inför frågor och utmaningar som saknar jämförelse genom sportens historia. Processen är inte okomplicerad och det är många som behöver komma till tals.

Arbetet framåt

Söndagen den 7 juni har förbundsstyrelsen möte om tillfälliga tävlingsbestämmelser för att möjliggöra tävling på så normala och rättvisa premisser som möjligt och i enlighet med de smittskyddsåtgärder som regering och myndigheter fastställt. 

Måndagen den 8 juni kommer mer information om sommarens turneringar, som kan börja arrangeras med start söndagen den 14 juni. Då kommuniceras bland annat planering av tävlingar, upplägg på dessa samt ett medicinskt protokoll som ska kunna appliceras på alla beachvolleytävlingar, oavsett nivå, och som ska gälla såväl arrangerande föreningar som deltagande spelare och funktionärer.

- Viktigt att understryka är att vi alla - såväl förbund och föreningar som spelare och funktionärer - har en skyldighet att ta vara på ansvaret och förtroendet som regering och myndigheter gett oss. Att vi tillsammans följer gällande råd och rekommendationer är en förutsättning för att vi ska få fortsätta göra det vi älskar. Alla bör förbereda sig på att det kan innebära att tävlingar och arrangemangen kring dessa får annorlunda upplägg jämfört med hur det brukar se ut. Vi måste alla anpassa oss och det är en självklarhet, fortsätter Kihlström.

Beachvolley-SM och Swedish Beach Tour

Precis som för nationella tävlingar i stort innebär den gångna veckans besked att Volleybollförbundet, arrangörer och partners har tydligare förutsättningar att jobba med vad gäller planeringen av Beachvolley-SM och Swedish Beach Tour.

Dialogen pågår löpande och vi jobbar med målet att så snart som möjligt kunna kommunicera mer om tävlingarna.

Mer information om Beachvolley-SM och anmälan till mästerskapet finns via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA: FHM:s rekommendationer till idrottsrörelsen vid tävling:
• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. 

• Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Genomför en riskbedömning.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
• Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer).

LÄS MER
Svenska Volleybollförbundets löpande uppdatering
Länk till annan webbplats.
Svenska Volleybollförbundets beslutade åtgärder
Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndighetens information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utrikesdepartementets reseinformation
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-06-05

Senast uppdaterad: 2020-06-05

Visa fler nyheter

Sponsorer