Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Masters-turneringar ersätter SBT 2020

Masters 2020. Så heter det nya, tillfälliga turneringskonceptet där den svenska beachvolleyeliten erbjuds betydelsefulla och utvecklande matcher på högsta nationella nivå i den tid där coronapandemin satt Swedish Beach Tour ur spel.

Förra veckan stod klart att 2020 års upplaga av Swedish Beach Tour är inställd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på grund av coronapandemin, som skapat ohållbara förutsättningar för de tilltänkta arrangörerna och som samtidigt omöjliggjort tävling och arrangemang inom SBT-konceptets givna ramar.

Att den svenska beachvolleyeliten fortsatt och även under rådande omständigheter ska ha möjlighet att delta i tävlingar på hög och utvecklande nivå har varit en prioriterad fråga för Svenska Volleybollförbundet, som jobbat intensivt med målet att ersätta SBT-stoppen med en alternativ tävlingsform.

Konceptet är nu spikat, samtidigt som den första arrangören är tillsatt.

Upplägg Masters 2020

Den högsta nivån av beachvolleytävlingar för året kommer gå under namnet Masters 2020.

En Masters-turnering spelas med åtta lag per klass (dam/herr) och avgörs via modifierat gruppspel under två dagar på en och samma plats. Rankingpoäng delas ut på motsvarande sätt som för en fyrstjärnig SBT-tävling.

I övrigt gäller såväl ordinarie och tillfälliga tävlingsbestämmelser som det medicinska protokollet (finns tillgängliga här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) för både arrangörer, spelare och funktionärer, vilket alltså bland annat innebär att publik inte är tillåten.

Premiär 11-12 juli

Team Gotland VBK blir först ut att arrangera en Master när de bjuder in till Visborg Beacharena Master 2020. Helgen vecka 28 välkomnas den svenska beachvolleyeliten till Visby där både damer och herrar gör upp om att bli de första att spela hem en Masters-seger.

Anmälan till tävlingen är öppen och stänger 29 juni. Anmäl dig och ditt lag här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Schemat spikas löpande

Ytterligare tävlingar är på ingång. Positiva dialoger pågår med flera föreningar. Förhoppningen är att antalet Masters-turneringar ska ligga i paritet med antalet SBT-stopp som var planerade för sommaren 2020, det vill säga 3-5 stycken under juli och augusti.

Så snart nya tävlingar blir klara publiceras de i Säsongskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Föreningar som är intresserade av att arrangera en Master kontaktar Adrian Norrby (

adrian.norrby@volleyboll.se), projektledare för Svensk volleyboll.

Viktigt att understryka är att upplägget med Masters är en temporär lösning som enbart gäller sommaren 2020. Så snart pågående pandemi och samhällssituationen tillåter det är Swedish Beach Tour tillbaka som den högsta tävlingsnivån.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-06-15

Senast uppdaterad: 2020-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer