Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 7: SM-guld till Thurintwins och Åhman/Hellvig

Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club) samt David Åhman (IKSU) / Jonatan Hellvig (Lidingö SK) kan titulera sig svenska mästare i beachvolley 2020. Det står klart efter lördagens action på Tylösand!

Efter tre intensiva speldagar i sanden, under vilka gruppspel, slutspel och finalspel avverkats, har krutröken slutligen lagt i Senior-SM. Nu har vi våra guldmedaljörer!


Foto: Robert Boman

Thurinarnas tredje SM-triumf

På damsidan var det Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club) som fick ställa sig högst upp på pallen. För finalmotståndet stod Hanna Hellvig (Lidingö SK) / Sara Cavretti (Beachbrothers BC).  Segersiffrorna skrevs till 21-16, 21-8. Det här är Sannas och Tinas totalt tredje SM-guld och samtliga har kommit under de fyra senaste åren.

- Stort! Det känns så himla roligt! Vi visste att det skulle bli en tuff match och förberedde oss in i minsta detalj. Hanna och Sara har spelat jättebra hela turneringen, så vi visste att vi behövde spela ruggigt bra för att ta dem. Taktiskt fokuserade vi mest på vårt eget spel, men vi servade i mitten och försökte få bort dem från andrabollslägen, och det tycker vi att vi lyckades bra med, analyserar de nyblivna mästarna efter prisutdelningen.

Det var länge osäkert om 2020 års upplaga av Beachvolley-SM skulle kunna avgöras. Att det nu trots allt blev av betyder mycket för Sollentuna VK-fostrade Thurin-twins:
- Det har varit en konstig säsong, framför allt starten med allt som var då. Känslan var att det fortfarande var off-season och vi trodde nog inte att det skulle bli några tävlingar över huvud taget. När vi väl kom hit till kändes det ju så klart inte som vanligt, men ju mer vi spelade, desto mer infann sig den där SM-känslan. Eventet är fantastiskt fint och bra ordnat utifrån förutsättningarna och omständigheterna som råder. Super-kredd till alla som sett till att det blev av. Vi har njutit av att ha fått spela. SM är det stora målet varje år, det här är det man spelar för, fortsätter Sanna och Tina.


Foto: Robert Boman

"DJ" spelade hem guld

På herrsidan spelade 18-åringarna David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) hem sitt första SM-guld i seniorsammanhang.

För finalmotståndet stod nästan lika unga team Alfred Brink / Joel Andersson (Norsjö VBK) som tvingade fram det bästa hos sina motståndare. Segersiffrorna i den välspelade tresetaren skrevs till 17-21, 21-14, 15-5.

- En otroligt go' känsla, en lättnad! Vi kände oss spända i första set, men skönt att vi kom tillbaka starkt i andra, det gjorde att vi kunde slappna av på ett annat sätt och hitta tillbaka till vårt spel, för att sedan avgöra i tredje, säger Åhman/Hellvig direkt efter finalen.

U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet 2018. En historisk tredjeplats på världstouren under hösten 2019. Nu rankade etta i Sverige och med ett purfärskt, första SM-guld i seniorsammanhang. Utvecklingskurvan pekar minst sagt åt rätt håll för den unga duon, som ingår i SOK:s Topp och Talang.

- Fantastisk känsla att spela en hel turnering. Nu känns det som att vi är tillbaka på riktigt. Vi är taggade på kommande mästerskap och nya världstourtävlingar, avslutar duon.


Foto: Robert Boman

Veckans sista veteranmästare korade

Parallellt med Senior-SM avgjordes också veteranklassen 45+.

På damsidan var det Pia Sjölund (IKSU) / Rebecca Sjöberg Lewis (Växjö VK) som lade beslag på SM-titlarna. Segersiffrorna i finalen mot Sylvia Johansson / Anneli Kämäräinen (Ljungby VBK) 21-15, 21-15. Det här var veckans andra SM-medalj för Pia och Rebecca, som spelade hem ett silver i klassen 50+.

Bland herrarna var det Peter Tholse (Nyköpings FK) och Håkan Björne (08 Beachvolley Club) som triumferade. Tobias Broddeskog (Stöcke IF) / Anders Hellvig (Lidingö SK) slet på andra sidan nät, men tvingades kapitulera efter 21-13, 21-15. För Tholses del adderade det till veckans medaljskörd, som sedan tidigare innehöll ett silver från 50+-klassen.

Foto: Robert Boman

Söndag sista dagen

2020 års upplaga av Beachvolley-SM närmar sig sitt slut. En enda speldag återstår innan vi stänger "butiken" för den här gången. Dessförinnan ska vi hinna vaska fram svenska mästare i Mixed-klassen, som klev ner i sanden idag, lördag.

Dessutom välkomnar vi Miniormästerskapet, med SM-veckans yngsta deltagare, till Tylösand. Som alltid, när nya klasser gör sig redo för spel, påminner vi om att mästerskapet genomförs under förutsättning att alla tar ansvar, både för sig själva och för varandra. Det innebär bland annat att spelare och funktionärer följer det medicinska protokoll som tagits fram för tävlingarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., samt att anhöriga stannar hemma. Publik är inte välkommen.

Som sagt. En speldag återstår och det gäller att vi tillsammans håller i det här hela vägen fram till att sista boll är spelad i morgon eftermiddag. Tack för din insats!


Foto: Robert Boman

LÄNKAR
Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Spelschema Senior-SM Damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema Senior-SM Herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Volleykanalen sänder åtta dagar i sträck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Medicinskt protokoll för Beachvolley-SM 2020 Länk till annan webbplats.
Allmän tävlingsinfo, spelscheman och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

PRISPALL 1/8


Senior-SM | Damer

1 Sanna Thurin / Tina Thurin (08 Beachvolley Club)
2 Hanna Hellvig (Lidingö SK) / Sara Cavretti (Beachbrothers BC)
3 Sigrid Simonsson (Göteborg BC) / Tora Hansson (Malmö BC)
3 Isabelle Reffel (Lidingö SK) / Filippa Brink (Engelholms VS)
Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.

Senior-SM | Herrar

1 David Åhman (IKSU) / Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
2 Alfred Brink / Joel Andersson (Norsjö VBK)
3 Peter Lundgren / Jakob Wijk Tegenrot (Örkelljunga VK)
3 Tobias Helbig (Göteborg BC) / Jakob Molin (Sollentuna VK)
Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.

Veteran-SM | 

Damer 45+


1 Pia Sjölund (IKSU) / Rebecca Sjöberg Lewis (Växjö VK)
2 Sylvia Johansson / Anneli Kämäräinen (Ljungby VBK)
3 Anna-Karin Hermansson / Cecilia Boreström (Göteborgs BC)
3 Yvonne Stenberg (Göteborgs BC) / Nina Uggowitzer (08 Beachvolley Club)

Veteran-SM | 

Herrar 45+ 


1 Peter Tholse (Nyköpings FK) / Håkan Björne (08 Beachvolley Club)
2 Tobias Broddeskog (Stöcke IF) / Anders Hellvig (Lidingö SK)
3 Mattias Johansson / Jimmie Nilsson (Ljungby VBK)
3 Stefan Berglund / Joakim Hansson (Göteborg BC)

CUPSIDOR – KLASS FÖR KLASS
Tävlingsdagar anges inom parentes.

Minior


Level 5  (2 aug Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Ungdom 


U20 Herr/Dam (26-27 juli Länk till annan webbplats.)
U19 Herr/Dam (28-29 juli Länk till annan webbplats.)
U18 Pojk/Flick (26-27 juli Länk till annan webbplats.)
U16 Pojk/Flick (28-29 juli Länk till annan webbplats.)
U15 Öppen/Flick (30-31 juli Länk till annan webbplats.)

Senior
Herr (30 juli-1 aug Länk till annan webbplats.)
Dam (30 juli-1 aug Länk till annan webbplats.)
Mixed (1-2 aug Länk till annan webbplats.)

Veteran
35+ Herr/Dam (27 juli Länk till annan webbplats.)
40+ Herr/Dam (29 juli Länk till annan webbplats.)
45+ Herr/Dam (1 aug Länk till annan webbplats.)
50+ Herr/Dam (27 juli Länk till annan webbplats.)
55+ Herr/Dam (29 juli Länk till annan webbplats.)

Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-08-01

Senast uppdaterad: 2020-08-01

Visa fler nyheter

Sponsorer