Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig vinner Sveriges första World Tour-guld

Svensk beachvolleyhistoria har skrivits under lördagen. Författarna är två 18-åringar vid namn Jonatan Hellvig (Lidingö SK) och David Åhman (IKSU). Deras mästerverk skapas i Montpellier, Frankrike, och är det första svenska guldet på FIVB World Tour.

– Vi känner bara glädje, ren och skär glädje! säger duon när vi når dem efter prisutdelningen. Det känns oerhört bra och stort att vi kan spela på den här nivån. Vi har aldrig mött så här bra lag och har aldrig tidigare spelat så bra som vi gjort de här dagarna. Vi visar att vi kan ta oss an de stora drakarna!

I finalen av den enstjärniga världstourtävlingen 2-1-besegrades hemmaspelande Aye/Gauthier-Rat. David och Jonatan förlorade första set, men utjämnade på ett imponerade sätt i akt två. Den mäktiga vändningen fullbordades sedan i skiljeset, där duon körde över motståndet, som inte lyckades dra nytta av hemmapublikens stöd. De blågula ynglingarna spelade ut sitt fulla register med hjälp av sitt unika och spektakulära spelsätt – som bland annat innehåller så kallade ”Swedish Jump Sets” – som är enormt svårbemästrat, men oerhört svårt att försvara sig mot när allt klaffar. Segersiffrorna skrevs till 18-21, 21-17, 15-9.

– Vi lyckas spela vårt spel och gör det grymt bra. Vet inte hur många gånger vi går på andraboll i finalen, men det är sjukt många, och det var det som gjorde att vi vann. Fransmännen visste inte hur de skulle försvara. Vårt spelkoncept är fantastiskt, bara att tacka coach Rasmus (Jonsson reds.anm.) och Anders (Kristiansson reds. anm.) för det, fortsätter Åhman/Hellvig.

”Kan revolutionera beachvolleyn!”

– Vi spelar på jättehög nivå! Det här är ett bevis på att killarna tagit ett rejält kliv framåt. De har tränat på jättebra hela våren och sommaren och det har gett utdelning. Turneringssegern är ett skönt kvitto på att vi gör bra saker, rätt saker, och är målmedvetna. Också kul att vi får utdelning på den spelstil vi tränat på och att vi lyckas använda den mot världslag, säger förbundskapten Rasmus Jonsson och utvecklar resonemanget ytterligare:

– Vi vill anfalla på andraboll så mycket som möjligt. Vi är de enda i världen som bygger hela vårt spel på det sättet, och det kräver sjukt bra tekniskt utförande. Vi är både först och bäst i världen på det. Vi tror att vi kan revolutionera beachvolleyn!


Foto: FIVB

Stöttas av SOK

I och med turneringssegern skriver Åhman/Hellvig ett nytt kapitel beachvolleyhistoria då de är det första svenska laget någonsin att vinna en World Tour-tävling. Svenska lag har tidigare spelat hem silvermedaljer på både dam- och herrsidan. Herrsilvret kom så sent som i mars 2020 när Alexander Annerstedt och Martin Johansson (Göteborg BC) slutade på andra plats vid World Tour-tävlingen i Langkawi, Malaysia.

Det här är inte första gången David och Jonatan är just först med att uträtta stordåd. Hösten 2019 blev duon – som 17-åringar (!) – det första svenska herrlaget att ta medalj på en världstourtävling när de nådde ett brons i Doha, Qatar.

18-åringarna, som ingår i SOK-programmet Topp och Talang, har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. 2018 var det stora genombrottsåret, med U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, och framgångarna lät som sagt inte vänta på sig i och med det nämnda bronset i Doha. Under 2020 har utvecklingen sedan fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Det purfärska SM-guldet som säkrades på Tylösand i början av augusti var ett bevis, och de nya framgångarna i Frankrike understryker det ytterligare.

Vägen till guldet

Turneringen startade i onsdags och efter det inledande gruppspelet, som genererade i en vinst och en förlust, stod David och Jonatan öga mot öga med landsmännen Peter Lundgren / Jakob Wijk Tegenrot när slutspelet startade med Round of 12 vid lunchtid under fredagen. Matchen var en repris från SM-semifinalen tidigare i augusti, och återigen var det Åhman/Hellvig som var vassast, den här gången i två raka set (21-13, 21-17).

I den efterföljande kvartsfinalen väntade stentufft motstånd i form av chilenska bröderna Marco och Esteban Grimalt, rankade 25:a i världen, men David och Jonatan lät sig inte skrämmas. De fokuserade på sitt eget framgångsrika spelsätt, med vilket de utmanövrerade motståndet i skiljeset (21-17, 17-21, 15-9).

– Segern mot världslaget Grimalt/Grimalt är den absolut största skalpen vi någonsin tagit. Coolt att se nivån vi kan spela på och att spelidén håller mot topplag, sa förbundskapten Rasmus Jonsson efter matchen.

Semifinalen avgjordes vid lunchtid under lördagen och Åhman/Hellvig besegrade där hemmaspelande Platre/Loiseau i två raka set (21-18, 21-18). Och hur det sedan gick i finalen vet vi ju redan.

Turneringen i Montpellier har varit en minst sagt lyckad historia med svenska ögon sett. Utöver guldet tog sig Göteborg BC-duon Martin Appelgren / Alexander Herrmann in via kvalturneringen och nådde hela vägen till kvartsfinal, där äventyret tog stopp mot Åhman/Hellvigs semifinalmotståndare Platre/Loiseau efter en stentuff tresetare (16-21, 21-17, 13-15). Appelgren/Herrmann slutade därmed på femte plats vid veckans World Tour-tävling. Dessutom nådde också tidigare nämnda Peter Lundgren och Jakob Wijk Tegenrot en fin niondeplats.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt: https://bit.ly/32ttEE2
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema/resultat: https://bit.ly/34xRcu2
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Repris av finalen: https://bit.ly/34AeKOY Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-08-29

Senast uppdaterad: 2020-08-29

Visa fler nyheter

Sponsorer