Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hellvig & Åhman Årets spelare 2020

Svensk beachvolleys finaste utmärkelse går i år till Hanna Hellvig, Lidingö SK, och David Åhman, IKSU, som röstats fram av röstberättigade spelare och Svenska Volleybollförbundets medlemsföreningar.

Årets spelare - dam: Hanna Hellvig (Lidingö SK)

- Jättekul! Känns lite oväntat, men det gör mig väldigt glad. Extra coolt att få utmärkelsen nu, ett så speciellt år, säger Hanna till volleyboll.se.

Alumnen från Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping har varit en högt aktad talang under många år, under vilka hon visat att hon tillhör Sverige-eliten i både snö, sand och på sportgolv. För att exemplifiera:

• Årets genombrott i beachvolley-Sverige 2018 efter en bejublad säsong som bland annat innehöll JSM-guld (för andra året i följd), femteplats i Senior-SM samt dubbla pallplatser på Swedish Beach Tour (ett guld + ett brons). Allt som 18-åring.
• SM-guld vid Snowvolley-SM 2019.
• Uttagen i volleybolldamernas bruttotrupp inför EM-kvalet i maj 2021.

”Mycket frustration”

Under det speciella året som gått har multitalangen fortsatt ta stora kliv. I beachvolleysammanhang blev det visserligen relativt få tävlingar för 20-åringen, men som hon presterade i de hon ställde upp i! Eller vad sägs om dubbla Challengervinster, förstaplats i Ljungby Master och ett SM-silver från Tylösand?

Det hela blir än mer imponerande när man tar i beaktning att hon klev in i säsongen med få rankingpoäng och utan fast spelpartner:
- Ja, säsongen inleddes med mycket frustration. När jag kom tillbaka från USA var jag nästan helt utan poäng och hade inget att falla tillbaka på. Jag både ville och behövde spela så många turneringar som möjligt för att kvalificera mig för de stora tävlingarna. Men i och med coronautbrottet blev det ju inget spel under våren, så när Masters-turneringarna väl kom igång under sommaren fick jag inte plats. Jag försökte hitta en spelpartner inför stoppen i Visby och Göteborg, men folk var redan upptagna, säger Hanna.

Svenska mästerskapen på Tylösand blev den stora vändningen:
- På SM är det ju fler lag som deltar, så där lyckades jag komma in. Silvret där var jätteviktigt, inte bara för självförtroendet, utan för att det innebar att jag fick massor av rankingpoäng. Med dem kunde jag kvalificera mig för sommarens sista Master, som var otroligt rolig att spela. Jag fick bevisa att det är på den nivån jag hör hemma, konstaterar Hellvig.

Även inomhus går Lidingödottern oerhört starkt. Efter ett minst sagt framgångsrikt college-år på Hawaii, vilket bland annat genererade i utmärkelsen som Freshman of the year 2019 i amerikanska collegeligans Big West Conference, sajnade Hanna för guldtippade Hylte/Halmstad inför säsongen 2020/21. Med halva grundserien spelad toppar hon Elitseriens poängliga, samtidigt som laget är obesegrat. Mycket talar med andra ord för att nya triumfer väntar runt hörnet för Hanna.


Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Hanna Hellvig (@hannahellvig) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Årets spelare - herr: David Åhman (IKSU)

På herrsidan är det alltså David Åhman som kan titulera sig Årets spelare 2020. Detta efter en oerhört jämn omröstning, där hans radarpartner Jonatan Hellvig (Årets spelare 2019 och yngre bror till Hanna Hellvig) var några få röster bakom. Det här är andra gången David får motta utmärkelsen. Första gången var 2018, då han som nybliven 17-åring röstades fram som vinnare.

- Verkligen jättekul! En ära att bli utsedd till Årets spelare - betyder mycket. Det har varit ett konstigt år med inte så många tävlingar, men vi har kämpat på hårt, Jonatan och jag, och lyckats nå en del bra resultat. Roligt att det uppmärksammas och att folk röstat på oss, säger David till volleyboll.se.

IKSU-produkten, som fyller 19 år på söndag, har tillsammans med jämnåriga Jonatan Hellvig tagit både Sverige och resten av den gigantiska beachvolleyvärlden med storm de senaste åren. Efter genombrottsåret 2018, som bland annat innehöll U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och SvD:s Lilla Bragdguldet, tog de som 17-åringar steget ut på FIVB World Tour under 2019. Och framgångarna lät inte vänta på sig. Under hösten samma år spelade de nämligen hem ett historiskt brons i Doha; Sveriges första medalj på herrsidan i världstoursammanhang.

”Blivit mycket bättre”

Under 2020 har utvecklingen sedan fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Eller vad sägs om SM-guld på Tylösand, ett historiskt första World Tour-guld i Montpellier (Frankrike) och ett EM-guld i U20-sammanhang?

- När det inte blivit så många tävlingar har vi lagt tiden på att träna väldigt mycket istället. Aldrig tidigare har vi kunnat träna så mycket. Jämfört med spelare från andra länder har vi haft ganska goda förutsättningar. Vi har kunnat träna på hela året i kontrollerad miljö och känslan är att det verkligen gett resultat; att vi blivit mycket bättre. Det fick vi också bevisa för oss själva i Frankrike. WT-guldet som vi vann där betyder väldigt mycket. Det är ett kvitto på att vårt spel funkar även mot världslag, konstaterar David.

Åhman/Hellvig, som sedan sommaren 2020 ingår i SOK-programmet Topp och Talang, har fått mycket uppmärksamhet under året som passerat, både i sociala medier och i svensk press. Inte bara för sina framgångar, utan även för den svårbemästrade med oerhört spektakulära spelstilen, som ständigt utvecklas tillsammans med förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson.

- Utan dem hade det här aldrig varit möjligt, det är jag säker på. De bidrar med bra tankar om precis allt och får oss att utvecklas hela tiden, både i stort och i smått. Det är en lyx att ha två så duktiga tränare, fortsätter Åhman.

Sparrat mot storstjärnor

När volleyboll.se når David med den glada nyheten har han och resten av teamet just avslutat ett veckolångt läger på Teneriffa tillsammans med några av världens bästa och högst rankade spelare.

- Otroligt inspirerande! Det har varit väldigt många bra lag och spelare samlade på en och samma plats. En mäktig känsla när man gick på stranden i början av veckan och såg världstvåoerna på en plan och bronsmedaljörerna från OS på en annan. Vi har tränat och sparrat med bland annat Samoilovs/Smedins (LAT), Rossi/Carambula (ITA), Brouwer/Meeuwsen (NED) och två andra nederländska topplag. Alldeles nyss avslutade vi sista träningen tillsammans med Thole/Wickler, som var tvåa på VM förra året. Att spela med och mot lag somm dessa är ovärderligt för oss inför fortsättningen.

Åhman/Hellvig lär ha gjort avtryck och satt sig i respekt hos världseliten under veckan på den spanska ön. Våra blågula beachvolleylöften gick nämligen segrande ur nästan alla träningsmatcher.
- Vårt sätt att spela funkar även på den allra högsta nivån, vilket är en häftig insikt. Vi kan verkligen platsa här om vi gör det bra, men vi måste bli stabilare på vår högstanivå. Har vi en sämre dag slår vi inte de här lagen. Som sagt, det har varit lärorikt. Vi har fått svart på vitt vad som funkar och vad som behöver förbättras.


Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av David Åhman & Jonatan Hellvig (@ahmanhellvigbeach) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OM ÅRETS SPELARE
Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2020 pågick omröstningen 7-13 december.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-12-18

Senast uppdaterad: 2020-12-18

Visa fler nyheter

Sponsorer