Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig chockade världseliten - nia i Doha

19-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig gjorde stor succé i den fyrstjärniga världstourtävlingen i Doha. Duon klev in som wild card i kvalet och förvandlade det till en niondeplats - det bästa svenska resultatet på många år på den här nivån.

David och Jonatan har skördat stora internationella framgångar de senaste åren med sin unika, svårbemästrade och spektakulära spelstil som revolutionerar idrotten och tar beachvolleyvärlden med storm. Så sent som under sensommaren/hösten 2020 bärgade laget såväl en U20-EM-titel som ett historiskt första World Tour-guld för Sverige, då i en enstjärnig tävling.

Redan på förhand stod dock klart att turneringen i Doha skulle innebära en helt ny prövning. Aldrig tidigare hade duon tävlat på så hög nivå. Dessutom var det första gången de skulle få "trycktesta" sitt spel mot den absoluta världseliten, som var på plats för att göra upp om prispengar och viktiga poäng i jakten på OS-avancemang.

Om taktiken och konceptet höll? Tveklöst! Bländande spel och en färsk niondeplats i konkurrens med 56 av de högst rankade lagen i världen är nog bevis för den saken och ger dessutom mersmak inför framtiden.

- Otroligt skönt att all träning det senaste året gett resultat. Stort tack till Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson som delar med sig av sina kunskaper och utvecklar vårt spel. Utan dem hade vi inte varit de spelare vi är idag. Vi har utvecklats väldigt mycket och var inte alls på den här nivån för ett år sedan. Att få bekräftat att vårt spel håller mot de allra bästa betyder väldigt mycket. Dessutom gjorde vi långt ifrån allt perfekt, vilket betyder att det finns mer att ta av. Vi vet att vi kan utvecklas ännu mer och därmed ta ytterligare kliv. Vi är hungriga och motiverade inför fortsättningen, säger David och Jonatan.

- Det är en helt fantastisk bedrift, långt över alla förväntningar, att David och Jonatan som bara är 19 år presterar så här bra mot den absoluta världseliten i sin första huvudturnering på den här nivån, säger Simon Dahl, landslagschef och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

”Värdefullt kvitto” 

Under turneringens gång hann de spela mot några av den väldiga beachvolleyvärldens allra största stjärnor. I gruppspelet stötte de exempelvis på regerande olympiska mästaren Alison, och i åttondelsfinalen - där det blev uttåg efter en gastkramande tresetare (18-21, 21-13, 16-14) - välte de så när Evandro, världsmästaren från 2017.

- Surt som bara den när vi var så nära att nå kvartsfinal, men vi är väldigt nöjda med turneringen. Dels att vi kvalade in och att vi sedan också lyckades vinna två matcher i Main draw. Vi hade gärna tagit oss minst ett steg till, men vi "sparar" det till nästa gång istället, säger David och Jonatan.

- Att de pressar ett av Brasiliens bästa lag till 14-16 i avgörande set om att gå till kvartsfinal visar att de har en mental styrka att verkligen prestera när det gäller. Det visar också att lagets spelidé håller mot det här motståndet vilket är ett värdefullt kvitto inför framtiden, säger Simon Dahl.

Klättrar på världsrankingen

Åhman/Hellvig klev in i turneringen som wild card i kvalet och som 96:e lag på världsrankingen. Med de 400 friska rankingpoäng prestationen i Doha genererar kommer laget nu göra ett rejält "skutt" uppåt i listan, vilket framåt kommer göra det enklare att ta sig in i de stora World Tour-turneringarna.

Niondeplatsen i den fyrstjärniga världstourtävlingen är det bästa svenska resultatet på många år. Senaste topp 10-placeringen på högre World Tour-nivå kom 2014 genom Karin Lundqvist och Nina Grawender samt 2011 av Hannes Brinkborg och Stefan Gunnarsson.


Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Beach Volleyball World (@beachvolleyballworld) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


ÅHMAN/HELLVIGS SUCCÉDAGAR
Kvalrunda 1: 2-1 (21-18, 28-30, 15-9) vs Koekelkoren/van Walle (Belgien)
Kvalrunda 2: 2-1 (16-21, 21-19, 15-8) vs Boermans/De Groot (Nederländerna)
Gruppspel - match 1: 0-2 (19-21, 16-21) vs Alison/Alvaro Filho (Brasilien)
Gruppspel - match 2: 2-0 (21-15, 21-15) vs Saxton/O'Gorman (Kanda)
16-delsfinal: 2-0 (21-19, 21-14) vs Ermacora / Pristauz (Österrike)
Åttondelsfinal: 1-2 (21-18, 13-21, 14-16) vs Evandro/Guto (Brasilien)

LÄNKAR
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Turneringssajt: Katara Beach Volleyball Cup 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB Beach Volleyball World Tour Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Twitter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-03-10

Senast uppdaterad: 2021-03-10

Visa fler nyheter

Sponsorer