Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nytt Swedish Beach Tour - breddtävlingar inkluderas

Konceptet Swedish Beach Tour (SBT) förnyas och breddas! Rankinggrundande beachvolleytävlingar på alla seniornivåer, från nybörjare till elit, kommer från och med säsongen 2021 ingå i det uppdaterade tävlingssystemet.

Swedish Beach Tour utgör sedan 2008 Svensk volleybolls elittour i beachvolley. Här får landets bästa spelare en språngbräda mot internationell satsning och chansen att göra upp om ära, titlar och prispengar. Varumärket är välkänt och konceptet ett skyltfönster mot publik, partners och press. Och så ska det vara även i fortsättningen, när upplägget nu utvecklas.

Beachvolleyns tävlingsstruktur i sin helhet har inför säsongsstarten setts över i dialog med föreningar och intressenter, med målet att skapa hållbara, attraktiva och utvecklande tävlingar på alla nivåer, för såväl spelare som arrangörer och andra aktörer. Resultatet av arbetet är att SBT-konceptet förnyas och breddas så att alla rankinggrundande tävlingar på seniornivå införlivas under samlingsnamnet Swedish Beach Tour.

- Genom att inkludera alla tävlingsnivåer i SBT har vi allt från nybörjare till yppersta elit i konceptet, vilket skapar nya möjligheter och fler värden för partners. Vi tror också att upplägget blir tydligare, mer likt ett seriesystem, och därmed enkelt att förklara och förstå för både inbitna och utomstående, säger Simon Dahl, VD på Sveab och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

- När Svensk volleybolls tävlingssystem för beachvolley nu blir en del av SBT får spelare och arrangörer en tydligare utvecklingsstege. Vi tror och hoppas att det i förlängningen leder till både fler arrangerade tävlingar och fler tävlande spelare, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet. 

Vad innebär det nya upplägget för arrangerande föreningar?

Det nya SBT-konceptet möjliggör för föreningarna att arrangera SBT-tävlingar på en nivå där man känner sig bekväm och utan att behöva ta risker. Vi vill uppmuntra och stötta föreningar i att utveckla sin kompetens som arrangör och därmed skapa möjligheter att klättra uppåt i nivå på tävling och event.

Vad innebär det här för spelarna?

Förhoppningen är att det nya upplägget ska generera fler tävlingar att delta i för den enskilde spelaren. Rankingskalor och turneringsformat är samma som tidigare. Även tävlingsnivåerna bibehålls.

Tävlingsnivåer

Precis som på FIVB World Tour kompletteras tävlingsnivåernas namn med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på arrangemanget samt hur många rankingpoäng som delas ut. Ju fler stjärnor, desto högre nivå:

SBT Open Grön | *
SBT Open Svart | **
SBT Challenger | ***
SBT Master | ****
SBT 5-Star | *****

Årets tävlingar

Pågående pandemi och restriktionerna som följer av den gör att det i nuläget är svårt att veta när vi kan öppna upp för nationell tävling på bred front, men Svenska Volleybollförbundet fortsätter planera för en härlig säsong i sanden. Det utmanande arbetet med att spika 2021 års tävlingskalender pågår för fullt och på fredag släpps ett preliminärt tourschema där vi presenterar elittävlingarna. Målet är också att närmaste veckorna kunna publicera en komplett säsongskalender med tävlingar på övriga nivåer.

Uppdateringar kommuniceras via volleyboll.se samt direkt till föreningar som ansökt om sanktion för rankinggrundande tävlingar. Frågor om elittävlingar ställs till projektledare Emma Andersson  (emma.andersson@volleyboll.se). Frågor om övriga tävlingar ställs till Svenska Volleybollförbundets tävlingsledning (tl@volleyboll.se).

Till www.swedishbeachtour.se! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-03-11

Senast uppdaterad: 2021-03-11

Visa fler nyheter

Sponsorer