Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nya Beach Pro Tour är här. Åhman/Hellvig inleder i kväll.

På plats i Tlaxcala, Mexiko, för tidernas första ”Beach Pro Tour” är David Åhman och Jonatan Hellvig jämte coachen Rasmus Jonsson. ”Vi är redo”, meddelar Åhman. Sveriges första match startar 21.30 svensk tid.

Den professionella beachvolleyvärlden går nu in i en ny fas.
Borta är nu det formella begreppet World Tour. I stället gäller Beach Pro Tour.
Formen är annorlunda jämfört med tidigare. Mer om det i guiden längst ner i den här artikeln.

På 2 300 meters höjd över havet, i Tlaxcala 13 mil från Mexiko City, inleds nu tidernas första Beach Pro Tour Challenge. Svenska Åhman/Hellvig har kommit in i Main Draw som inleds ikväll, torsdag.
Svenskarna möter Lupo/Ranghieri, Italien.

– Vi är väldigt taggade! Det är första världstourtävlingen för året och dessutom fick vi reda på att vi är i Main Draw och slipper kvala. Vi har haft en riktigt bra försäsong med mycket träning och känner oss hungriga och redo för tävling, säger David Åhman.

Svenskarna gillar vad de har sett hittills.

– Det är en folkfest här i Tlaxcala och nya Beach Pro Tour är ett riktigt ansiktslyft av tidigare världstouren, berättar Rasmus Jonsson.

Kvalet till tävlingen är nu avklarat. Ett tränat öga ser snabbt hur tuff konkurrensen är. Svenskarna har i kraft av en stark höst och ett avhopp tilldelats en plats i main draw.

– Vi har varit på plats sedan natten mellan fredag och lördag, så vi har hunnit med ett gäng träningar och matcher mot riktigt bra motstånd. Höjden gör att bollen rör sig lite annorlunda än i vanliga fall på grund av lägre lufttryck. Likaså är det lite tyngre att andas, men det har inte varit några problem spelmässigt hittills, säger Jonsson.

-----

Länkar

Resultaten i Beach Pro Tour Challenge i Tlaxcala, Mexiko, finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Startfältet i Main Draw finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För streaming från Beach Pro Tour behöver man abonnemang här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Streamingen från Åhman/Hellvigs match ikväll kommer man direkt till här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Guide till nya Beach Pro Tour

Beach Pro Tour ska finnas på tre nivåer: Elite, Challenge och Future.

Till en Beach Pro Tour Elite får det bara plats 16 lag, varav de 11 bästa anmälda lagen i världen är direktkvalificerade. Till det kommer ett wild card och fyra kvallag.

Nivån under heter Beach Pro Tour Challenge, men är i realiteten lika svår att komma in på som tidigare högsta nivåer på World Tour, då kallat 4-star och 5-star. Tävlingen i Tlaxcala innehåller 24 lag, med åtta kvalplatser.

Den tredje nivån heter Beach Pro Tour Future.

Årets Beach Pro Tour-schema finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Fler nyheter

Publicerad: 2022-03-17

Senast uppdaterad: 2022-03-17

Visa fler nyheter

Sponsorer