Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tourfinalen: Här är favoriter och outsiders

Det är dags för Tourfinalen i beachvolley. För första gången i Ljungby. Och för första gången med 16 lag per kön. Här är favoriterna – och de som kan störa dem.

Varje år sedan 1990-talet har Tourfinalen avgjorts med åtta damlag och åtta herrlag.
Men 2022 är det 16 lag per klass som gäller.

Lördag-söndag 13-14 augusti avgörs Swedish Beach Tour-finalen i Kronoskogen i Ljungby som därmed hyser sin andra elittävling för säsongen – och sin första tourfinal någonsin.

Det nya formatet öppnar upp startfältet för överraskningar.

Här är favoriterna och utmanarna.
HerrarnaFavoriter:

Linus Tholse/Jakob Tegenrot
Tholse vann SBT 4* med både Stefan Andreasson och Christofer Lewin innan Tegenrot blev spelklar. Tillsammans vann de Umeå 4* och Tofta 5*, och de tog nyligen SM-silver bakom Åhman/Hellvig.

Martin Appelgren/Alexander Herrmann
De regerande tourmästarna. GBC:arna har vunnit de två senaste SBT-tävlingarna de spelat: Göteborg 5* och Åhus 5*. De missade SM på grund av sjukdom, men är nu tillbaka.

Anton Andersson/Stefan Andreasson
Inga toursegrar än den här säsongen, men ständigt ett lag i toppen med bland annat en finalplats i Göteborg 5* och SM-brons nyligen. Definitivt en segerkandidat nu.

-----


Outsiders:

Erik Ask / Jacob Hölting Nilsson
Ask/Hölting Nilsson kommer om några veckor spela U18-EM för Sverige och har dessutom fått wild card till U19-VM senare i september. Efter en tuff träningsvecka med EM-laddande Åhman/Hellvig kommer de nu till Ljungby för att få matchträning.

Jakob Molin / Mårten Norman
Molin är alltid med i snacket och Norman bjuder alltid bra motstånd mot de bästa. Ska bli kul att se hur de fungerar ihop i tourfinalsammanhang.

Isak Joelsson / Hugo Morency
Silver i Junior-SM förra veckan. Ett antal SM-medaljer i juniorklasserna de senaste åren har gått till de här två Habo-killarna som även är stadiga i U20-landslaget i volleyboll.

Erik Liljestrand / Peter Lundgren
Umeåsonen Liljestrand har gått från klarhet till klarhet och teamar nu upp med den mycket erfarne dubble svenske mästaren Lundgren.

Linus Isaksson / Fabian Isaksson
Bröderna parar ihop sig igen efter att allt som oftast spela med andra partners som då företrädesvis är blockspelare.

Elias Sjölund / Elmer Andersson
Här kommer de unga förmågorna. Se upp!


Jacob Hölting Nilsson och Erik Ask under U18-EM förra året.


Herrarnas spelschema och resultat finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tourfinalen streamas av Volleykanalen på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


-----

DamernaFavoriter:

Sofia Ögren/Tora Hansson
Brons i SM, 2:a i Åhus 5*. Det mest rutinerade laget i hela startfältet. Ögren har dessutom flera SBT-segrar på sitt samvete den här säsongen med andra partners och en magskada stoppade Hansson i finalen i Ljungby 4*.

Sara Cavretti/Helene Jernbeck
Cavretti vann Habo 4* och Jernbeck vann Göteborg 5*. Deras partner hete då Sofia Ögren i båda fallen. Nu får vi se hur de klarar sig utan henne. Oavsett det finns här både kapacitet och potential.

Hulda Rudberg/Camilla Nilsson

Brons i SM för Rudberg som är en av GBC:s bästa spelare. Nu spelar hon med den trefaldiga SM-vinnaren och veteranen Nilsson. Kan magi uppstå?

Frida Johansson/Ella Sandberg
Vann SBT 4* i Ljungby i maj. Frida har kämpat med en skada den senaste tiden och de håller nog inte med om att de skulle höra till favoritskapet, men segern senast i Kronoskogen gör dem åtminstone till heta outsiders. Om inte mer.


Outsiders:

Emilia Saxne/Karin Backström
Saxne sopade näst intill rent i juniorklasserna i SM nyligen. Ny testar hon en ny partner i GBC:aren Backström.

Louise Månesköld / Malin Bergholm
Just hemkomna från Beach Pro Tour i Portugal där de åkte ut i kvalet. Bergholm är nybliven svensk mästare i mixed (med Jakob Molin).

Ellen Lindqvist / Moa Grate
Göteborg + Umeå = sant?

Talar Kirkor/Anne-Lie Andersson
Felicia Granberg/Juste Derkintyte
Även Talar Kirkor/Felicia Granberg spelade Beach Pro Tour Future-kvalet i Budapest under torsdagen, men åkte ut i första matchen. I Ljungby spelar Kirkor med Anne-Lie Rininsland medan Granberg parar ihop sig med Juste Derkintyte.Malin Bergholm, SM-vinnare i mixed med Jakob Molin. Foto: Robert Boman


Damernas spelschema och resultat finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tourfinalen streamas av Volleykanalen på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Allt om Swedish Beach Tour finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

*I startfältet saknas herrarna Åhman/Hellvig som är på väg till EM i München liksom damerna Thurin/Thurin och Malmström/Ribom som spelar Beach Pro Tour Future i Budapest.
Fler nyheter

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2022-08-12

Visa fler nyheter

Sponsorer