Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachhallskartan växer med nya anläggningar

Sand mellan tårna och sommar året runt. Så ser det ut i Sveriges beachvolleyhallar. Senaste halvåret har ytterligare två slagit upp portarna!

Gislaved och Huddinge. Där hittar ni de senaste tillskotten till den svenska beachhallskartan. Totalt finns nu åtta hallar från norr till söder som erbjuder fantastiska förutsättningar att utöva världens bästa idrott oavsett årstid. Tittar man ännu lite längre tillbaka kan vi också lägga Sthlm Beach Club i Sollentuna till listan över nya "sandslott" att vallfärda till.

- Att entreprenörer vågar satsa på att erbjuda möjligheten att spela beachvolley året runt är oerhört värdefullt för svensk beachvolley och vi är tacksamma för de risker som de vågar ta. Verksamheterna de bedriver är imponerade på många sätt, inte minst kan det vara utmanande att skapa ekonomiska förutsättningar att hålla ut över tid och till och med växa. Vi hoppas att hallarna får fler spelare och medlemmar i takt med att vi märker det ökade intresset för både beachvolley och volleyboll i Sverige, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Hallen i Gislaved går under namnet Modulen Beach och Klättercenter och är – precis som namnet avslöjar – en kombinerad beachvolley- och klätteranläggning. Bakom både initiativ och drift står John Bernhardsson, som efter tolv år i Göteborg bestämde sig för att vända hem igen.

- Jag visste direkt att ”ska jag flytta hemåt vill jag kunna fortsätta klättra och spela beachvolley”, så som jag gjorde i Kviberg på Beach Center. Problemet var ju att det inte fanns någonstans att göra det i Gislaved. Tankarna på att starta eget växte fram, samtidigt som jag också såg att det borde finnas ett intresse i och omkring orten. Volleyboll är ju poppis här, med Gislaveds VBK som drivande förening. Så jag började se över mina alternativ, leta lämpliga lokaler och undersöka om det gick att bygga, berättar Bernhardsson.


I april tidigare i år öppnade Modulen i Gislaved. Foto: Modulen Beach & Klättercenter.

"Perfekt sand"


Det var dock lättare sagt än gjort. Gemensamt för objekten John förkastade längs vägen var att de hade för lågt i tak, och ett tag var det faktiskt nära att han gav upp.

Men så en dag föll alla pusselbitar på plats. Johns dröm hittade hem på Bangatan 6 i hjärtat av Gislaved. 1 100 kvadratmeter och en takhöjd så generös att det går att sprätta servar och anfall hela tio meter upp i luften innan bollen tar i takvalvet, gjorde den här lokalen perfekt för ändamålet.

- I april fick jag äntligen välkomna folk till den här härliga och luftiga anläggningen. Dels har vi klätterdelen, sedan är det de tre beachvolleyplanerna med perfekt sand hämtad från Habo och Jönköping. Mottagandet var tyvärr svalt inledningsvis, vilket säkert till viss del hade att göra med att öppningen skedde när beachvolleysäsongen tog klivet utomhus. Nu närmar sig högsäsongen och då är förhoppningen att det rullar igång ordentligt. Alla som kommer hit är positiva och glada att jag tog initiativet och tycker anläggningen är superfin, säger Berhardsson.


Modulen-grundaren John Bernhardsson hoppas på full aktivitet på banorna framöver. Foto: Modulen Beach & Klättercenter.

"Glada och stolta"

En splitterny beachhall hittar vi också i Huddinge, dit The Beach flyttat efter över 16 år i Södertälje. Processen från idé till öppning blev lång, påbörjades egentligen redan omkring 2008-2009, och stötte på många utmaningar längs vägen. Men skam den som ger sig. Hårt och målmedvetet arbete ledde fram till att grundarna David Cabrera & Mattias Magnusson med kollegor äntligen kunde öppna upp inför höstsäsongen 2022.

- Vi trodde inte det var sant när vi väl fick slå upp portarna. Efter så många års arbete och en hel del motgångar var det en fantastisk känsla att få välkomna besökarna. Vi är så glada och stolta över hur vi fick till det och det har verkligen blivit en nystart för hela verksamheten. Extra kul också att gensvaret varit så bra – det är bra tryck med anmälningar till kurser och träningsgrupper berättar David Cabrera.


David Åhman och Jonatan Hellvig, här på varsin sida om förbundskapten Rasmus Jonsson, utgår från The Beach i Huddinge under vinterhalvåret. Foto: Zacharias Sirhed Torstensson.

The Beach har sedan starten 2006 varit en bas för flera av landets bästa spelare och tränare. Exempelvis för svenska mästarna Tina Thurin / Sanna Thurin samt Europamästarna David Åhman / Jonatan Hellvig.

- Min kompanjon, tillika vår sportchef, Mattias Magnusson, är en populär coach som tränar flera av våra stjärnor på den svenska beachvolley-scenen och genom åren har han byggt upp en stor know-how som sitter i väggarna, berättar David.


The Beach i Huddinge lockar både beachvolleyrävar och nyfrälsta som hittat till världens bästa idrott. Foto: Zacharias Sirhed Torstensson.

Planer på expansion

Lokalerna på Novavägen 35 rymmer ett 3 150 kvadratmeter stort sandparadis med flexibla ytor. Beachvolleyspel på de tio (!) planerna är givetvis det som dominerar, men event är också en viktig del av verksamheten. Anläggningen kan utnyttjas till att skapa både miljö och atmosfär som för tankarna till sommarkvällar med skönt strandhäng.

- Den här lokalen är 50 procent större än vår gamla. Utöver alla planer finns stora ytor för omklädningsrum, kök och loungebar. Träningsverksamheten utgör ryggraden och vi har spelare i alla åldrar och på alla nivåer. Sedan har vi eventverksamheten som vi fortsätter med. Också kul att se hur andra sporter hittar hit, så som footvolley och beachtennis, fortsätter Cabrera.

The Beach har dessutom planer på att expandera.
- Vi hoppas kunna återvända till Södertälje, där vi fått förhandsbesked klubbat av kommunen för att bygga en multisporthall. Det blir dels beachvolley, dels några andra sporter. I teorin kan det stå klart inom något år, men enligt mina erfarenheter betyder det åtminstone tio, skrattar David som hoppas det går aningen snabbare den här gången.

- Just nu njuter vi bara och är glada över att ha öppnat här i Huddinge!

LISTA: Sveriges alla beachvolleyhallar
Falköping - Beachvolleyhallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gislaved - Modulen Beach & Klättercenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Göteborg - Beach Center Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Huddinge - The Beach Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Linköping - Beach Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Malmö - Hyllie Sportcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sollentuna - Sthlm Beach Club Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Umeå - IKSU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-10-31

Senast uppdaterad: 2022-10-31

Visa fler nyheter

Sponsorer