Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: "Wild-card-succé" och första segern för Ekstrand/Hölting Nilsson i Göteborg

Beach center SBT 5-star 2023 är avgjord och två dagar fyllda av stjärnspäckad beachvolleyboll på västkusten är till ända. Det var sannerligen många svenska volleybollprofiler närvarande. På herrsidan befann sig samtliga elittourvinnare under 2023 på plats i Kviberg och både dam- och herrvinnarna från den senaste nordeuropeiska tourtävlingen var även med och tävlade. Vann gjorde till slut det australienska paret Caitlin Bettenay & Alisha Stevens på damsidan och storfavoriterna Hampus Ekstrand/Jacob Hölting Nilsson levde upp till förväntningarna och plockade sin första tourseger för säsongen.

Text: Andreas Härneman

Medaljörerna på Beach Center SBT 5-star 2023! Foto: Robert Boman

Efter gruppspels- och åttondelsfasen av turneringen under lördagen var det slutligen dags för finaldagen av Beach Center SBT 5-star 2023, söndagen 9 juli.

Det australienska beachparet Caitlin Bettenay, född 1998 & Alisha Stevens, född 2003, som tilldelats ett wildcard inför turneringen, imponerade stort under turneringens gång och det var först i semifinalen som man fick sig en riktig utmaning. Där ställdes de unga tjejerna mot GBC:s Hulda Rudberg och Helene Jernbeck från Slow Down. Efter en jämn tresetare var man klara för final, mot stortalangen Emilia Saxne från Kronan och rutinerade Anna Rydenberg från hemmaklubben GBC. Efter en jämn batalj i första set som gick australiensarnas väg lyckades de till slut avsluta jobbet och åker hem med en 2-0 seger i finalen av Beach Center SBT 5-star 2023.

– ”It was really good to come out this afternoon to play hard and play well. We stuck to our gameplay and we learned about them (Saxne/Rydenberg) in the first set and then really executed in the second set. We served well and sided out quite good aswell throughout the game and that’s what gave us the win in the end”, säger Bettenay/Stevens I en intervju med Volleykanalen.

I herrarnas klass gjorde Hampus Ekstrand tourdebut för säsongen, tillsammans med sin landslagskompanjon Jacob Hölting Nilsson. Beachparet som var med och OS-kvalade nyligen för Sverige Länk till annan webbplats. tillsammans med Åhman/Hellvig kvalificerade sig för finalspel under söndagseftermiddagen efter en jämn tresetsseger mot Norman/Norman. Väl där möttes man av tredje raka tourfinalisterna och SBT 2023:s “skrällsuccé” Theodor Grahn/Linus Isaksson. I finalen tog Ekstrand/Hölting Nilsson dock snabbt tag i stafettpinnen och var det klart dominerande paret matchen igenom. Efter 21-11 i första set fortsatte man övertyga och efter att Jacob Hölting Nilsson dundrat in 21-16 i matchens andra och sista set stod det klart att det blågula beachparet lämnar helgen på västkusten med en guldpeng.

Prispall damklassen

1. Caitlin Bettenay/Alisha Stevens

2. Emilia Saxne/Anna Rydenberg

3. Hulda Rudberg/Helene Jernbeck & Sara Malmström/Anne-Lie Rininsland

Prispall herrklassen

1. Hampus Ekstrand/Jacob Hölting Nilsson

2. Linus Isaksson/Theodor Grahn

3. Manne Norman/Mårten Norman & Linus Tholse/Jakob Wijk Tegenrot

Övriga resultat Beach Center SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Projektledare för Beach Center SBT 5-Star, Sandra Krook, summerar helgen:

– Arrangörsmässigt har turneringen gått fantastiskt. Spelare och publik har verkat nöjda med arrangemanget och det har varit hög stämning och mycket på publik på plats under båda dagar. Till och med vädret var med oss! Mer än så kan man inte önska som arrangör. Dessutom hamnade sammanlagt fem lokala spelare på prispallen vilket ju såklart också är väldigt roligt, dels för klubben och dels för publiken på plats, säger Sandra i en intervju med Swedish Beach Tour.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

We congratulate Bettenay/Stevens on the victory and hope to see you soon again in Sweden! Vi passar även på att återigen gratulera herrarnas guldmedaljörer Ekstrand/Hölting Nilsson för en väl genomförd turnering från start till mål. Tack Göteborg Beach Club för ett grymt arrangemang, vi ses snart igen!

Nästa tourstopp – Tofta SBT 5-star!

Vi avancerar vidare och blickar framåt mot nästa helg 15-16 juli, då är det dags för Tofta SBT 5-star. Traditionsenligt återvänder den svenska beachvolleyeliten till Gotland och Tofta strand, som senast 2019 utnämndes till Nordens bästa strand. Tillsammans med Tofta Resort/Camping arrangerar Team Gotland en 5-stjärnig tävling, förutom högklassig beachvolley utlovas det strandhäng utöver det vanliga, vi ses väl där?

LÄNKAR

Officiell turneringssida Länk till annan webbplats.

Spelschema och resultat Beach Center SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla nio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Tofta SBT 5-star 15-16 juli! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-10

Senast uppdaterad: 2023-07-10

Visa fler nyheter

Sponsorer