Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Två raka guld för Andersson/Robinson och efterlängtad tourseger för Andersson/Brink i Åhus

SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival 2023 är färdigspelad, efter tre spännande speldagar i Åhus. Segrarna i damklassen stavas återigen Line Andersson & Selma Robinson, efter att man plockat hem sin andra raka guldpeng på SBT 2023. I herrarnas klass var det Joel Andersson och Alfred Brink som dominerade, och tog hem turneringen utan setförlust.

Text: Andreas Härneman

Efter tre dagars spel på Täppetstranden i Åhus blev det till slut Andersson/Robinson & Andersson/Brink som segrade. Foto: Johan Almblad.

Det började regnigt under söndagens premiär av både Beachvolleyfestivalen Länk till annan webbplats. och SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival. Med många stjärnor på plats var det på förhand en oviss turnering som stundade. Vi fick uppleva flera skrällar under de första två dagarna, där de förstarankade lagen, båda med koppling till hemmaklubben Slow Down, slogs ut redan i kvartsfinalspelet. I herrarnas klass var det Theodor Grahn/Joel Isaksson, och de fick ett tidigt uttåg i turneringen, om man jämför med deras tidigare placeringar, efter en jämn kvartsfinal mot silvermedaljörerna och andrarankade laget, Linus Tholse/Jakob Tegenrot. Tholse/Tegenrot tog sig även till finalen, efter en ytterligare jämn semifinalserie mot Sjölund/Andersson, men väl där fick man se sig besegrade av helgens utan tvekan bästa herrlag, Andersson/Brink.

- Vi har haft en väldigt bra turnering! Den lätthoppade sanden har passat oss bra då vi verkligen haft en stabil sideout genom hela turneringen. Vi brukar vara duktiga på att slita upp mycket bollar i defense så sideoutspelet och bra servepress har varit nycklarna. Finalen var ju en repris från gruppfinalen igår och Tholse/Tegenrot är alltid tuffa att möta, väldigt spelskickliga. Man måste vara oerhört noggrann för att ha en chans att kunna slå dom. Vi hamnade i underläge i mitten av andra set 14-16 men där bestämde vi oss för att var aggressiva och våga för att vinna. Kul att det gav resultat! Det var även ett otroligt bra arrangemang i Åhus, god stämning och kul med fint väder de två sista dagarna, säger Joel Andersson & Alfred brink i en intervju med Swedish Beach Tour.

Damernas förstarankade lag var regerande NEVZA-mästarna Hulda Rudberg/Helene Jernbeck och även de fick det tufft i kvartsfinalerna. På andra sidan nätet stod elfte-rankade laget Sandberg/Johansson, från Värnamo, som efter en imponerande insats lyckades besegra damerna från Slow Down & GBC och knipa en semifinalplats. Väl där tog det stopp, mot Malmström/Wallin, och man slutade med en bronsmedalj under söndagen. Malmström/Wallin tog sig även vidare till finalen under söndagseftermiddagen och möttes där av unga paret Line Andersson, från Habo Wolley, och Selma Robinson, från GBC. De sistnämnda vann senaste tourstoppet i Tofta, som var deras första tourvinst någonsin och hade nu återigen kvalificerat sig för finalspel. Precis som på Gotland blev finalen en ny tresetare, med jämnt och högklassigt spel från båda lagen. I tredje set växlade Andersson/Robinson upp ytterligare och visade att man just nu är bäst när det gäller, och tog hem segern med 15-8 och 2-1 i set. Segern var de unga damernas, båda födda 2003, andra raka i SBT 2023.

- Vi är väldigt nöjda med turneringen i helhet och så fint arrangemang av Slow down på Åhus fina strand!Spelmässigt började det ganska trögt i första matchen, men efter det kom vi igång bra och spelade aggressivt och stabilt hela vägen. Såklart väldigt tråkigt att Sara Cavretti inte kunde avsluta semi-finalen då det hade fortsatt vara en rolig match, vi önskar henne en snabb återhämtning! Att få vinna två tourstopp i rad är såklart otroligt roligt och vi känner att det visar att vi hör hemma i sverigetoppen! Dessutom sjukt kul med ett så starkt startfält. Vi har tränat hårt under året på olika håll i USA och det är jättekul att se att det har gett så bra resultat, säger Line Andersson & Selma Robinson i en intervju med Swedish Beach Tour.

Prispall damklassen

1. Line Andersson (Habo Wolley) / Selma Robinson (Göteborg Beachvolley Club)

2. Sara Malmström / Kaisa Wallin (Göteborg Beachvolley Club)

3. Frida Johansson / Ella Sandberg (Värnamo Volleybollallians) & Sara Cavretti (Beachbrothers Beachvolley Club) / Anna Rydenberg (Göteborg Beachvolley Club)

Prispall herrklassen

1. Joel Andersson / Alfred Brink (Norsjö Volleybollklubb)

2. Linus Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) / Jakob Tegenrot (Göteborg Beachvolley Club)

3. Elmer Andersson (Habo Wolley) / Elias Sjölund (Stöcke IF)

Övriga resultat SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival Länk till annan webbplats.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi gratulerar Joel Andersson/Alfred Brink & Line Andersson/Selma Robinson till guldet och en väl genomförd turnering! Vi tackar även Beachvolleyfestivalen och Slow Down Beachvolley Roslagen för ett återigen väl genomfört arrangemang.

Nästa tourstopp - Nyköping SBT 5-star! Länk till annan webbplats.
Touren gör nu ett kortare uppehåll för 2023 års upplaga av Beachvolley-SM Länk till annan webbplats., som avgörs på Tylösand 30 juli - 6 augusti. Efter att svenska mästare korats dundrar elittouren vidare i Nyköping där det bjuds på ytterligare en 5-stjärnig tävling 11-13 augusti. Nyköping har etablerat sig som en rutinerad arrangör som i år flyttar arenaområdet till Rosvalla. Missa inte denna höjdpunkt som kombinerar explosiv, spektakulär och energifylld underhållning med en skön atmosfär där alla kan trivas. Välkomna till Nyköping där du får uppleva beachvolley med sveriges bästa spelare på dam- och herrsidan!

LÄNKAR

Officiell turneringssida Länk till annan webbplats.

Resultat SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla nio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Beachvolley-SM 2023 - All info du behöver Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Nyköping SBT 5-star 11-13 augusti! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-26

Senast uppdaterad: 2023-07-26

Visa fler nyheter

Sponsorer