Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Nykrönte svenska mästaren spelar inför hemmapublik under helgens SBT 5-star i Nyköping

Under de kommande tre dagarna tar Swedish Beach Tour över Nyköping, med en ny SBT 5-star! Vi lämnar SM-veckan bakom oss och kan konstatera att vi har de båda nykrönta svenska mästarna i startfältet. För en av guldmedaljörerna, Linus Tholse, är tourstoppet extra speciellt, då 34-åringen spelar på hemmaplan.

Text: Andreas Härneman

Foto: Robert Boman

Swedish Beach Tour 2023 rullar vidare och vi är framme vid säsongens sjunde tourstopp, Nyköping! I en ny femstjärnig turnering gör vår svenska beachvolleyelit upp om ädla medaljer och viktiga rankingpoäng till den stora tourfinalen, som nu snart endast är två veckor bort! Med oss i Nyköping har vi många välbekanta namn, men något som sticker ut i mängden är det faktum att bägge nykrönta svenska mästarna i beachvolley 2023 på herr- och damsidan är på plats för att tävla!

Under SM-veckan på Tylösand plockade Sanna och Tina Thurin sitt mäkta imponerande femte SM-guld Länk till annan webbplats. på damsidan och tvillingsystrarna är på plats i Nyköping med siktet inställt på nästa titel, som inleds under morgondagen. På herrsidan lade Linus Tholse & Jakob Tegenrot beslag på guldet Länk till annan webbplats., i Åhman/Hellvigs frånvaro, som var iväg och vann sitt andra raka (!!) EM-guld under den gångna helgen i Wien, Österrike. SM-guldet var Jakob & Linus andra tillsammans och nu är även de på plats i Nyköping, med ambitioner mot en ny medalj.

För svenska beachvolleyprofilen Linus Tholse blir tourstoppet i år extra häftigt, då Nyköpingssonen får komma hem och spela inför sin hemmapublik som nybliven svensk mästare. Swedish Beach Tour har tagit tempen på den välmeriterade landslagsspelaren i både beach- och inomhusvolleyboll inför tourstoppet i Nyköping som väntar.

Först och främst, stort grattis till SM-guldet! Hur skönt var det att få vinna den där pokalen, med tanke på att det inte blivit någon tourseger för din del under den här säsongen? Och var det något ni trodde på förhand?

- Tack så jättemycket! Ja, jag har ju spelat runt lite med olika partners under den här beachsäsongen, vilket har varit både lärorikt och väldigt roligt. SM-slutspelet var faktiskt min och Jakobs totalt tredje tävling tillsammans i år. Det har blivit brons, silver och nu en guldmedalj i den ordningen, så det känns jättekul verkligen! När vi såg att David och Jonis skulle spela EM under tiden SM skulle spelas så tänkte vi att är de borta så har vi faktiskt en stor chans att ta guldet, det kändes redan under torsdagen att det kunde gå hela vägen, säger Linus i en intervju med Swedish Beach Tour.

Swedish Beach Tour återvänder återigen till Nyköping, din hemmaplan. Du spelar även här tillsammans med Jakob Tegenrot. Hur är förväntningarna, går ni för guldet även här?

- Nej men nu är det bara att smälta denna medalj och gå för fullt till helgen, vi är riktigt laddade! Man har ju fått lite uppdateringar hur arenan byggts upp i Nyköping under tidens gång, vilket bara har boostat en mer och mer. Det är alltid speciellt att spela hemma, men blir såklart extra speciellt den här gången, eftersom att vi går in som nyblivna svenska mästare! Nästa helg är det tourstopp i Malmö, vilket är Jakobs hemmaplan, så det är två spännande tourstopp framför oss, avslutar Linus.

Nyköping SBT 5-star spelas under tre dagar, mellan 11-13 augusti och programmet ser ut såhär:

Fredag 11 aug
11.00 – Gruppspel, herr och dam

Lördag 12 aug
09:00 – Åttondelar och kvartsfinaler

Söndag 13 aug
10.00 – Damsemifinal 1
11.00 – Damsemifinal 2
12.00 – Herrsemifinal 1
13.00 – Herrsemifinal 2
15.00 – Damfinal
16.00 – Herrfinal

Projektledare för tourstoppet, Lena Tholse, berättar om om förberedelserna och förutsättningarna inför helgen:

- I år är det fjärde året vi arrangerar ett tourstopp här i Nyköping, och nytt för i år är att vi kommer att hålla till på Rosvalla Arena, en plats där det alltid är mycket idrott igång. Tidig vår började förberedelserna med att anlägga planen. Den har sedan funnits tillgänglig för idrottsentusiaster i Nyköping. Efter ett lyckosamt SM för hemmaspelaren Linus Tholse med partner Jakob Tegenrot är intresset för vår tävling stort. Linus och Jakob tog sig igenom SM utan att förlora ett set och det var stabilt spel hela vägen. Linus har som vana att tagga till lite extra när han spelar på hemmaplan och Jakob stod för fantastiskt försvarsspel under SM så det bådar gott. De utmanas dock av många duktiga lag, så publiken i Nyköping har många spännande matcher att se fram emot, säger Lena i en intervju med Swedish Beach Tour.

- Även på damsidan har Nyköping Frisksportklubb en hemmaspelare i form av Camilla Nilsson som denna gång spelar ihop med IKSU:s Felicia Granberg. Kan inte bli annat än succé. Vi är glada att välkomna de femfaldiga svenska mästarna i systrarna Thurin och precis som på herrsidan kommer många duktiga damspelare till Nyköping. Matcherna spelas på en och samma plan så publiken behöver inte bekymra sig över att välja vilken match de ska se. Under dagarna kommer det att arrangeras en servetävling för publiken med priser skänkta av företag i Nyköping. På klubbens sociala medier kan ni läsa korta intervjuer med spelarna inför tourstoppet. Vi är verkligen supertaggade på att välkomna alla grymma beachvolleybollspelare till oss i Nyköping, avslutar Lena.

ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR NYKÖPING SBT 5-STAR!

SBT 5-star är den högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar sverigeeliten om högst antal rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar! Om du inte kan vara på plats, sänder vi alla matcher från Center Court! Länk till annan webbplats.

Spelplats: Rosvalla Arena, Idrottsvägen 12, Nyköping

Antal lag per klass: 8 st

Speldagar: 3

Prispengar: 50.000kr

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Streaming – samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas alla matcher från Center Court under samtliga tre dagar här!

Vi önskar de 16 tävlande lagen och Nyköping Frisksportklubb ett stort lycka till inför helgens kommande beachvolleybravader!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema Nyköping SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestream – se alla matcher live från Center Court här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

 

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-10

Senast uppdaterad: 2023-08-10

Visa fler nyheter

Sponsorer