Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Debutseger för Andersson/Hölting Nilsson & efterlängtat guld för Åhman/Reffel i Nyköping

Nyköping SBT 5-star har nått sitt slut, och vilken helg det blev! Efter tre dagars spel med totalt 26 matcher blev det slutligen Elmer Andersson & tourdebutanten Hannes Hölting Nilsson som gick segrande ur herrklassen. I damernas klass vann Fanny Åhman & Isabelle Reffel sitt första guld tillsammans i sanden på Rosvalla Arena

Text: Andreas Härneman

Foto: Peter Sonander

Tourens näst sista stopp, före tourfinalen, blev ett mycket lyckat arrangemang. I Nyköping fick vi både njuta av solen, som kom tillbaka för en stund och väldigt många spännande matcher, debutanter, samt flera skrällar under finaldagen. Båda svenska mästarna var på plats i startfältet, men ingendera fick med sig en guldmedalj. I Nyköping var det ung dominans, särskilt på herrsidan, där framtidslöftet Hannes Hölting Nilsson (Ystads Volleybollklubb), född 2007, gjorde tourdebut och vann dessutom hela spektaklet, efter en 2-0 vinst i finalen mot nybakade svenska mästarna Tholse/Tegenrot! Tillsammans vid sin sida hade Hannes stortalangen Elmer Andersson (Habo Wolley), född 2006, som även vann tourpremiären i Ljungby Länk till annan webbplats. i början av juni, tillsammans med Elias Sjölund. Tillsammans bildar Hannes och Elmer Sveriges U18-landslag, som om några veckor ska tävla i U18-EM i Madrid. Såhär säger tourdebutanten Hannes Hölting Nilsson om tourdebuten:

– Det var en riktigt rolig helg! Kul för mig att få göra debut på touren tillsammans med Elmer och att få möta bra lag inför kommande U18-EM. Att det skulle gå så bra så att vi skulle vinna var verkligen ingenting jag hade räknat med. Vi inledde med en bra känsla trots förlusten i första matchen, men sedan tycker jag att vi spelade bättre och bättre för varje match. Det resulterade i att vi lyckades slå Linus och Jacob i finalen vilket var oväntat och såklart superkul. Det var ett väldigt bra arrangemang, säger Hannes Hölting Nilsson i en intervju med Swedish Beach Tour.

I damernas klass var den unga dominansen minst lika påtaglig. Fanny Åhman (Stöcke IF) & Isabelle Reffel (Lidingö Sportklubb) kvalificerade sig för finalspelet under söndagen efter en “skrällseger” mot nykrönta svenska mästarna och förstarankade laget, Sanna & Tina Thurin. I finalspelet ställdes man mot Sara Malmström (Göteborg Beachvolley Club) & tvåfaldiga tourmästarinnan Line Andersson (Habo Wolley). Efter två brons och ett silver under säsongens gång var det påtagligt att Åhman/Reffel var sugna på guldet. I finalen dominerade man, och efter två raka setvinster stod det klart att man vunnit Nyköping SBT 5-star 2023. Guldet är Åhman/Reffels första tillsammans och även Isabelle Reffels första tourseger någonsin, vi säger ett stort grattis till en mäkta imponerande prestation! Såhär säger SM-silvermedaljören och nykrönta toursegraren Fanny Åhman om hennes och Isabelles väg till guldet:

– Det känns suuuperkul att få vinna vår första tour tillsammans (och för Issa sitt första tourguld någonsin). Vi började turneringen med en sån kallad “katastrofmatch”, men släppte den snabbt och har sedan dess spelat bättre och bättre! Vi har fått möta riktigt bra lag igenom turnering så alla matcher har varit dunderkul och utvecklande. Därför känns det extra kul att det ledde hela vägen till guldet den här gången. Och särskilt på ett sånt fantastiskt bra arrangerat event som Nyköping! Wow, vilken stämning funktionärerna, bollrullare och spelare bidrog med – stort TACK Nyköping!, säger Fanny Åhman i en intervju med Swedish Beach Tour.

Prispall herrklassen

1. Elmer Andersson (Habo Wolley) / Hannes Hölting Nilsson (Ystads Volleybollklubb)

2. Linus Tholse (Nyköping Frisksportkklubb) / Jakob Tegenrot (Göteborg Beachvolley Club)

3. Manne Norman / Mårten Norman (08 Beachvolley Club) & Fabian Ramén (Malmö Volleybollklubb) / Viktor Jonsson (Team Gotland Volleybollklubb)

Prispall damklassen

1. Fanny Åhman (Stöcke IF) / Isabelle Reffel (Lidingö Sportklubb)

2. Sara Malmström (Göteborg Beachvolley Club) / Line Andersson (Habo Wolley)

3. Sanna Thurin / Tina Thurin (08 Beachvolley Club) & Camilla Nilsson (Nyköping Frisksportklubb) / Felicia Granberg (Idrottsklubben Studenterna i Umeå)

Övriga resultat Nyköping SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi säger ett stort grattis till debutvinsten för Andersson/Hölting Nilsson på touren och gratulerar Åhman/Reffel till ett efterlängtat och välförtjänt första tourguld tillsammans. Vi tackar även Rosvalla Arena för tre härliga dagar och Nyköping Frisksportklubb för ett återigen väl genomfört arrangemang.

Nästa tourstopp – Malmö SBT 4-star! Länk till annan webbplats.
Redan nästa helg är det dags för säsongens sista tourstopp innan tourfinalen, Malmö SBT 4-star! På Ridersborgsstranden & Hästhagen avgörs ett fyrstjärnigt tourstopp 19-20 augusti. Sveriges tredje största stad med sina stränder, närheten till havet och den urbana miljön där stad möter kust. Kom och se när landets bästa beachvolleyspelare gör upp om medaljerna!

LÄNKAR

Officiell turneringssida Länk till annan webbplats.

Resultat Nyköping SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla nio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Malmö SBT 4-star 19-20 augusti! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-14

Senast uppdaterad: 2023-08-14

Visa fler nyheter

Sponsorer